Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Nya coronabeslutet: Besök inte gamla på äldreboenden

12 mar, 2020 
Margaretha Malmgren
Sköterska tar hand om gammal kvinna på äldreboende.
Foto: Shutterstock/TT
Folkhälsomyndighetens nya direktiv gällande coronaviruset handlar om de äldre, som utgör den mest sårbara gruppen i samhället. Nu avråds från besök på alla svenska äldreboenden.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Med anledning av den ökade spridningen av coronaviruset, COVID-19, i Sverige ändrar nu Folkhälsomyndigheten riktning i arbetet för att skydda medborgarna. Fokus läggs nu på att prioritera de äldre i samhället.

Videon kunde inte hittas

– Den här förändrade situationen gör att åtgärderna vi vidtar också förändras. Vi kommer nu inte längre ha fokus på att provta personer som kommer från riskområden för de har blivit mer diffusa. Det kan komma varsomhelst ifrån och det kan också smitta inom landet, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten på en pressträff till Aftonbladet.

Avråder från besök på äldreboenden

De som drabbas allra hårdast av smittan är de gamla i åldersgruppen 80 till 85 år. I denna sårbara grupp är också dödligheten som störst, enligt siffror från Kina.

– Vi behöver nu lägga fokus på att fånga de som håller på med vård av äldre eller utsatt grupp. Det har lett till att vi också har ett större fokus på att alla personer behöver stanna hemma, om man har tecken på luftvägsinfektion, säger Anders Tegnell.

Annons

För att skydda de äldsta i samhället avråder därför Folkhälsomyndigheten nu från onödiga besök på äldreboenden samt att aldrig göra ett besök om man har luftvägssymtom eller känner sig sjuk. Av särskild vikt är också att inte låta förkylda barnbarn träffa mor- och farföräldrar, något som professor Agnes Wold tidigare i veckan har betonat i ett inlägg på Twitter.

Läs mer om coronaviruset

Hur smittar COVID-19? Och hur kan jag skydda mig? Hur farlig är egentligen en pandemi och vad kan jag själv göra för att hjälpa andra?

Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset och dess spridning.

Läs allt om coronaviruset här

”Viktigast är att äldre absolut inte träffa snoriga barnbarn eller lätt förkylda tonåringar. Bara personer som är helt symtomfria och inte har eller haft någon luftvägsinfektion ska gå hem till äldre vänner och släktingar”, skrev Wold då.

På sikt väntas dessutom ett totalt besöksförbud på äldreboenden att utfärdas, om situationen fortskrider.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Aftonbladet

Annons