Förbränn kalorier och stärk musklerna med promenader

Två kvinnor promenerar
Ta tillvara på alla vackra och ljusa vårkvällar! Här är tio anledningar till varför du bör promenera mera.

Att promenera är ett alldeles utmärkt sätt att motionera och röra på sig – både för kropp och själv. Här berättar vi varför det är så hälsosamt att promenera!

1. Du får bättre kondition

Regelbundna promenader förbättrar flåset och håller ditt hjärta starkt då det onda kolesterolet sänks och det goda höjs. Fysisk aktivitet minskar även risken för högt blodtryck, bröstcancer och diabetes typ 2.

2. Du bränner kalorier

En halvtimmes promenad förbränner cirka 150 kalorier. Går du raskt och i kuperad terräng kan du förbränna mer än så.

3. Du slappnar av

Vacker natur har en lugnande effekt. Försök fokusera på att vara här och nu. Ta in omgivningen, färger och dofter. Gå gärna längs kusten eller vid en sjö. Vatten gör de flesta människor fridfulla.

4. Du samlar tankarna

När du är ute och går vandrar även tankarna iväg. Plötsligt kan det dyka upp nya insikter, lösningar på problem eller härliga idéer och planer för framtiden.

5. Du håller magen igång

Promenader förebygger förstoppning då de hjälper till att hålla tarmarna igång.

6. Du stärker skelettet

Fysisk aktivitet som inkluderar stötar och vibrationer – till exempel löpning och promenader – stressar benvävnaden och sätter igång återuppbyggnaden.

7. Du stärker musklerna

När du promenerar använder du 95 procent av dina muskler. Vill du utmana dig själv och dina benmuskler – gå uppför en brant backe!

8. Du blir gladare

Flera studier visar att promenader skyddar mot depression eftersom fysisk aktivitet hjälper kroppen att producera endorfiner, kroppens naturliga lyckohormon.

9. Du blir piggare

Dagsljus gör dig pigg och ger dig D-vitamin som stärker ditt immunförsvar inför nästa vinter. I Sverige, mittpå dagen och sommartid, räcker det att du får sol på armar och ansikte i drygt en kvart för att täcka dagsbehovet.

10. Du får bättre sömn

En rask promenad hjälper dig att sova bättre om natten. Undvik dock att promenera precis före läggdags, då kan du få motsatt effekt och bli pigg i stället.

Räkna dina steg

Utmana dig själv genom att använda stegräknare. Det hjälper dig att hålla reda på hur lång sträcka och hur många steg du tagit under din promenad. 10 000 steg om dagen är ett bra mål att sträva mot för att hålla sig frisk.

Variera tempot under promenaden

Genom att variera tempot när du går, ökar du både förbränning och uthållighet. Låt klockan bestämma och promenera långsamt i tre minuter och sedan raskt i tre. Upprepa så att du totalt går i cirka trettio minuter. Eller låt sträckan bestämma intervallerna så att du promenerar raskt från en lyktstolpe till en annan och sedan saktar ner.