Forskare: Popcorn är lika hälsosamt som frukt och grönsaker

Kvinna äter popcorn.
Popcorn – rena rama hälsokuren? Ja, i alla fall om man får tro amerikanska forskare. Här är anledningarna till att de kallar popcorn nyttigare än grönsaker.

Popcorn är en riktig hälsobomb, menar amerikanska forskare vid University of Scranton i Pennsylvania. De har studerat vårt mest populära biosnacks – och kommit fram till att de puffade majskornen innehåller en hel del nyttigheter.

Så gör du extra krispiga popcorn:

En portion popcorn kan nämligen ge hela 70 procent av det rekommenderade dagliga intaget av fullkorn. Popcornen är dessutom fullproppade med nyttiga antioxidanter. Det handlar framför allt om antioxidanten polyfenol, som kan sänka kroppens kolesterol

8 myter och fakta om gluten

Är popcorn nyttigt?

Framförallt är det så kallade polyfenoler, en antioxidant som sänker kolesterol och förhindrar vissa typer av cancer, som gör popcorn nyttiga. När denna antioxidant späds ut med vatten mister den merparten av sina hälsogörande egenskaper. Det är därför forskarna menar att popcorn – som endast innehåller fyra procent vatten – är den bästa källan till denna superingrediens. Många grönsaker, frukter och bär är också rika på polyfenoler, men eftersom de innehåller upp till 90 procent vatten kommer antioxidanten inte till sin fulla rätt.

Den allra nyttigaste delen av popcornen är skalen, de som så ofta fastnar mellan tänderna. Där finns den högsta koncentrationen av fibrer och antioxidanter.

Popcorn är alltså ett bra val av snacks i tv-soffan eller biofåtöljen, men om du vill vara hälsosam, så tänk på att inte dränka dem i salt och smör. Det behövs heller inga stora mängder för att uppnå hälsoeffekter

Foto: Shutterstock/TT

Mer inspirerande innehåll från allas.se: