Forskningen visar: Kurviga kvinnor är lyckligare och lever längre

Foto: TT

Över hälften av alla kvinnor är missnöjda med sina kroppar, och med samhällets normer är det många som tycker att de är för tjocka.
Men faktum är att forskningen tyder på att kurviga kvinnor mår bättre än smala, och både kan ha mindre risk att dö i förtid som att bli deprimerade.

56 procent av alla kvinnor är missnöjda med hur de ser ut, visar en enkätundersökning. Under lång tid har skönhetsidealet i samhället gått ut på att kvinnor ska vara smala, små och nätta, och om man inte passar in i normerna kan det vara svårt att känna sig nöjd med sig själv. Många får också höra att de är ohälsosamma för att de är kurviga eller överviktiga.

Men nu visar forskning att det finns flera fördelar med att vara av det kurvigare slaget – både fysiskt och psykiskt. I en forskningsstudie där man har testat närmare tre miljoner människor så kan man faktiskt se att personer som räknades som övervikt hade en sex procents lägre risk att dö i förtid än personer som räknas som normalviktiga.

Se också: 6 tips för att öka ditt välmående i pandemin

1:41

Efter reklamen: 6 tips för att öka ditt välmående i pandemin

(1:41)

Äldre mår bättre av mer fett

När man kommer upp i ålder är det också bra att ha lite hull – personer över 70 år som har lite övervikt lever längre än de som inte har det. BMI – body mass index – fyller ingen funktion efter 70, menar chefsforskaren Leon Flicker i undersökningen. Med rätt mängd fett kan man alltså addera några år till sin slutgiltiga ålder.

– Om man faller och landar på ett ömtåligt ben, som höften, så kan lite extra fett skydda en från en höftfraktur. Om en sjukdom gör att man inte kan äta, så kan lite extra kroppsfett vara användbart, säger läkaren Steven Hymsfield.

Vännerna visar upp sina kroppar efter graviditet – slår tillbaka mot kritiken

FTO-genen, som har kopplats till fetma, kopplas nu också till lycka i nya studier. Man kan se att personer som väger mer har åtta procents lägre risk att drabbas av depression. Glädjen hos överviktiga personer ökar efter 40, och deltagarna i studierna rapporterar då om bättre mental hälsa. Samma studie visar också att kvinnor som inte tränar inte nödvändigtvis mår sämre psykiskt, medan det verkar viktigare för män att träna fysiskt för bra mental hälsa.

Källa: Brightside.

Emma Frans slår hål på 3 myter om stress

Ny studie: 4 saker lyckliga människor har gemensamt