Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Går du upp i vikt på vintern? Detta kan vara orsaken!

19 jan, 2018 
Minna Wallén-Widung
Är kläderna lite extra åtsittande efter jul och nyår? Det behöver inte bara bero på julmaten, utan kan faktiskt ha sin förklaring i vårt mörka klimat. Det hävdar forskare vid University of Alberta i Kanada.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

För många av oss har byxorna en tendens att spänna lite extra vintertid. Och efter julens sedvanliga frossande i fet julmat och söta godsaker, är det kanske inte så konstigt att man lägger på sig lite.

Se också: Håll ut – nu kommer ljuset tillbaka

Videon kunde inte hittas

Men nu har kanadensiska forskare upptäckt flera orsaker till att många lägger på sig några extrakilon under den kalla och mörka delen av året.

Fettlagringen påverkas av ljuset

Forskarna, som är verksamma vid University of Alberta i Kanada, har kommit fram till att den långvariga bristen på solljus kan vara en bakomliggande orsak till viktuppgång. När våra celler nås av solljus tenderar de att inte lagra fett i lika stor utsträckning, menar forskarna.

– När solens blå ljusvåglängder – ljuset vi kan se med våra ögon – penetrerar vår hud och når fettcellerna minskar lipiddropparna i storlek och släpps ut ur cellen. Med andra ord – våra celler lagrar inte lika mycket fett, säger forskaren Peter Light till The Independent.

Annons

Värst i nordliga klimat

Upptäckten fick Peter Light och hans kollegor att misstänka att det omvända kan inträffa när exponeringen för solljus minskar. Med andra ord att kroppen lagrar mer fett under de mörka vintermånader då vi inte utsätts för lika mycket solljus som under sommaren.

Det här påverkar framför allt människor som bor i nordliga och kalla klimat, som Norden, är forskarnas teori.

– Om man vänder på vår upptäckt, främjas fettlagringen hos människor som bor i nordliga klimat av det otillräckliga ljuset vi har åtta månader per år. Det bidrar till den typiska viktuppgången vissa av oss upplever på vintern, säger Peter Light till tidningen.

Mer forskning behövs

Han betonar att de nya rönen inte ska tolkas som att man ska utsätta sig för solljus för att gå ner i vikt. Till The Independent säger han att det krävs ytterligare forskning för att ta reda på exakt hur sambandet mellan solljus och fettlagringen hänger ihop.

Men visst kan det kännas som en liten tröst att det kanske finns andra förklaringar till viktuppgången än bara all julmat vi åt i december?

Foto: Shutterstock

Annons