Bli av med torra fötter – här är tipsen som mjukar upp

Självsprickor i hälarna är varken skönt eller snyggt.

Aj aj. Självsprickor i hälarna kan göra riktigt ont om man inte får bukt med dem.

Foto: TT/Shutterstock

Spruckna hälar och nariga fotsulor – det är både obekvämt och mindre härligt att visa fötterna när huden känns lika återfuktad som en öken. Skäm bort dig med de här fyra stegen så får du snart mjuka fötter igen!

Fötterna är under nästan all vår vakna tid utom synhåll, och kanske är det också därför det ibland känns som att det är den del av kroppen som får absolut minst omvårdnad och kärlek. Och handen på hjärtat – det är ju faktiskt lättare att bara dra på sig ett par strumpor och tänka på något roligare än förhårdnader och nageltrång.

Se också: 3 smarta knep som gör underverk i fotbadet

3 smarta knep som gör underverk i fotbadet
0:57

Efter reklamen: 3 smarta knep som gör underverk i fotbadet

(0:57)

Slå på ljud

Guide till mjuka fötter

Men så kommer det en dag när det inte längre går att förbise problemen med de spruckna hälarna och den torra huden. Kanske revs det en maska på strumpbyxan när den passerade hälen eller så råkade det bli sandalväder utan chans till att gömma fötterna. Dags för att mjuka upp fötterna alltså, men hur? Häng med i vår steg för steg-guide så har du snart fått lena och välmående fötter igen!

1. Gör ett fotbad med epsomsalt

Det är skillnad på rena fötter och rena fötter. Häll upp ett fotbad med varmt vatten och häll i ett par matskedar epsomsalt. Epsomsalt kallas även för engelskt salt eller magnesiumsulfat och finns bland annat att köpa på hälsokostaffärer. Saltet mjukar effektivt upp torr gammal hud och ger en ordentlig djuprengöring.

2. Fila hälarna med en pimpsten

Fila hälarna, och känn hur den döda huden försvinner under pimpstenen. Här är det viktigt att inte ta i för hårt då vi inte vill irritera den känsliga huden som blottas när den gamla huden försvinner. Har man stora besvär och mycket förhårdnader kan man behöva göra om steg 1 och 2 ett par gånger med några dagars mellanrum för bästa resultat.

3. Gnugga fötterna med en peeling

Att tvätta kroppen med en peeling för att få lite uppfräschad hud är vi nog många som gör med jämna mellanrum, men fötterna brukar inte få samma fina behandling. Det går att köpa mängder av olika produkter för ändamålet, men det går även alldeles utmärkt att göra egen peeling hemma. Blanda till exempel kaffesump eller socker med en mild babyolja och gnugga fötterna ordentligt innan du sköljer av och torkar torrt.

15 sandaler som är snygga OCH sitter skönt på foten

4. Gör en fotinpackning

Precis som med peeling är inpackning något som oftare används för att tillföra fukt och vårdande egenskaper till andra delar av kroppen än till fötterna, men det ska vi ändra på nu! Smörj in fötterna i rikligt med kallpressad kokosolja, sätt en fryspåse på varje fot och dra på ett par tjocka och varma strumpor utanpå. Låt sitta på i en halvtimme innan du tar av plasten. Torka bort överflödig olja och känn hur den torra huden är ett minne blott!