Gunillas eksem läkte med svartvinbärsfröolja

Gunilla provade allt mot sitt besvärliga handeksem, som höll på att kosta henne jobbet, men ingenting hjälpte. Så fann hon en salva.

Gunilla Fridlund, 55, älskar sitt jobb i bokhandeln i Göteborg. Men när hon fick svåra handeksem för fyra år sedan var arbetet i fara. Gunilla provade salva efter salva, inget hjälpte. Det var en mycket svår tid.

Eksem som gjorde ont

Eksemet gjorde ont och och var inte roligt att titta på. Dessutom var Gunilla jätteledsen, rädd att inte längre kunna jobba med böcker som är hennes livsintresse. Räddningen kom förra sommaren. Då provade Gunilla en kräm baserad svartvinbärsfröolja. Och eksemet försvann.

Vilka besvär hade du?

– Svårt eksem i handflator och mellan fingrarna. Besvären började egentligen i tonåren men blev bättre under många år. För cirka fyra år sedan kom det tillbaka med kraft och blev väldigt smärtsamt.

Hur kändes det?

– Smärtsamt, hopplöst.

Sår som inte läkte

Hur påverkade besvären ditt vardagsliv?

– Jag jobbar i bokhandel och med sprickor och sår som inte läkte blev det mycket svårt. Började på allvar bli orolig över hur jag skulle kunna sköta jobbet framöver. Bära böcker, kartonger, hantera pengar, presentinslagning. Alla arbetsuppgifter blev smärtsamma.

Vilka metoder testade du till en början för att bli bra?

– Dels gick jag till vårdcentralen och fick receptbelagda salvor med kortison utskrivna och dels prövade jag mig igenom apotekets sortiment av handsalvor och krämer. Och även en del hälsokostprodukter.

Snabb förbättring

Men du blev inte hjälpt. När kom vändpunkten?

– Sommaren 2016, en av de sista semesterdagarna. Jag kände oro över att börja jobba igen med smärtande händer. Av en slump gick jag förbi en hälsobutik på Hisingen, jag beskrev mitt ärende för expediten och hon gav mig en liten provflaska med Sensitive Quick Repair Cream från Q for Skin. Hon sa faktiskt: ”Om inte detta hjälper så skulle jag bli mycket förvånad”. Inombords suckade jag över det men tog med mig provet hem. Jag kände en omedelbar reaktion i händerna, läkning och snabb förbättring. Jag åkte tillbaka till butiken efter några dagar och köpte en flaska.

På vilket sätt blev du bättre?

– Jag är inte helt symptomfri – kanske aldrig blir det – men numera är det bara småfläckar som är irriterade. Särskilt om jag har slarvat med insmörjning. Men inga öppna sår längre.

Hur har detta påverkat ditt liv?

– Stor lättnad naturligtvis. Jag började ju bli desperat. Numera ägnar jag inte eksemen en en tanke utan kan jobba smärtfritt och ta folk i hand utan att skämmas. Jag mår toppen i dag! Och är mycket tacksam.

Svartvinbärsfröolja för torr hud

Den rena, ekologiskt koldioxidpressade svartvinbärsfröoljan innehåller de lättupptagliga fettsyrorna GLA (Omega 6) och SDA (Omega 3), viktiga näringsämnen för huden. Oljan har i kliniska studier visats vara effektiv för torr hud, självsprickor och klåda.

AV AGATA GARPENLIND CRONQVIST

FOTO: SHUTTERSTOCK OCH PRIVAT BILD

Läs också: Så motverkar du torra läppar