Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Hälsotips: Därför är det så viktigt med avkoppling

13 dec, 2019 
Anna-Lena Pettersson
Kvinna kopplar av och dricker kaffe.
Att få en dag helt för sig själv är en lyx som många inte unnar sig. Men det finns hälsofördelar att ta del av om du stryker allt från kalendern och ger dig själv den tiden.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Oavsett om du jobbar eller är ledig kan du känna att du behöver ett avbrott – från allt. Det är helt okej att känna så. Ibland kan jobb, släktingar man firar jul med, barn, familjeutflykter och planering bara bli för mycket. Du behöver en mental vilodag då du helt tömmer kalendern och tar en dag – med bara dig själv.

Det här är ett naturligt mänskligt behov som resulterar i många hälsofördelar om du behandlar dagen rätt. Här får du veta hur en enda dag kan få dig att må bättre och tips på hur du, enligt psykologen Robert London, ska gå till väga för att utnyttja den bäst.

Det hjälper mot stress

Många timmar på jobbet med långa att-göra-listor kan få vem som helst att känna sig utmattad. Jobbet är en av huvudorsakerna till att vi blir stressade och att bli utbränd av sitt jobb är tyvärr långt ifrån ovanligt idag. Om du känner dig sänkt eller orolig för att gå till jobbet är det varningsflaggor som säger att du behöver ta en (minst!) dags total paus.

Annons

Gå ut i naturen

Planera inte in hundra saker på din lediga dag. Det ska inte bli en dag av måsten. Däremot kan det vara lämpligt att planera in att vara utomhus så mycket som möjligt, framför allt ute i naturen. Att vistas i naturen kommer att göra din avkopplande dag dubbelt så effektiv eftersom vi människor blir lugna av att vara i naturen.

Vila dig produktiv

Avbrott är som extra syre till hjärnan. Om du vilar ordentligt kommer du att kunna slappna av mentalt och då kommer din hjärna att belöna dig med att vara extra produktiv efteråt. Det här är ju bra både för ditt jobb och för din familj. Dagen efter din paus kan din hjärna spotta ur sig kreativa förslag.

Ta hand om surdegen

Om du har någonting som du har tänkt göra länge, men som du inte har hunnit med och som stressar dig, passa på nu. Efter kommer din stresstrigger att vara borta och du kommer att må mycket bättre. Om du dessutom har en helt ledig dag framför dig kommer upp- giften inte kännas lika jobbig.

Du kan ta igen sömn

Många sover dåligt och hamnar oundvikligen på minus på sömnkontot. Vissa sömnexperter anser att vi inte bör börja jobba före tio på förmiddagen för att vi ska hinna sova ut lite och vara mer produktiva. Men oavsett om det är en väckarklocka eller jullovspigga barn som väcker dig mår man bra av att ibland få sova ut. Och dessutom toppa upp det hela med en tupplur på dagen. Du kommer definitivt att känna dig piggare.

Källa: Huffington Post

Annons