Här är de vanligaste orsakerna till huvudvärk på morgonen

Det finns flera orsaker till huvudvärk på morgonen. Här håller en kvinna händerna för huvudet av smärtan.

Huvudvärk på morgonen kan kännas riktigt besvärligt. Foto: TT/Shutterstock

Vaknar du med med huvudvärk? Det kan ha många orsaker. Det finns en form av huvudvärk som bara uppträder på nätterna.

Att vakna med en dundrande huvudvärk är ingen vidare start på dagen. Medan många får huvudvärk när arbetsdagen närmar sig slutet finns det de som tycker att morgonen är värst.

–­ Migrän uppträder ofta tidigt på dygnet och vaknar du på natten med huvudvärk är det nästan säkert att det är migrän. Varför är svårt att säga, men det hänger ihop med kroppsrytmen och många som har migrän får det när de har sovit dåligt, berättar Julie Sönnervik, neurolog som driver huvudvärkskliniken Hodeverket i Sandnes i Norge.

Se också: Tips för bättre sömn

De två vanligaste formerna av huvudvärk är migrän och spänningshuvudvärk, 18 procent av alla kvinnor har migrän. Spänn

ingshuvudvärk förekommer sällan när du vaknar, enligt Julie Sönnervik, men nacksmärta och obekväm sovställning kan göra att du ändå upplever att det är värst på morgonen.

Huvudvärk som barakommer på natten

Enligt Patrick Hammeren, som är kiropraktor på Atlasklinikken i Bergen i Norge, är det mycket som tyder på att huvudvärk som förekommer på morgonen ofta är stressrelaterad. Det kan också vara tal om en mer allvarlig huvudvärk, men flera slags huvudvärk kan komma på morgonen.

Migrän när du har mens? Så här slipper du det

– Huvudvärk på morgonen presenteras i primära och sekundära huvudvärksformer och kan vara episodiska eller kroniska, berättar Patrick Hammeren.

Det finns emellertid en form av huvudvärk som faktiskt bara förekommer på natten och gör att du vaknar med en dundrande huvudvärk.

– Det finns en form av huvudvärk, hypnisk huvudvärk, som oftast förekommer hos personer över 50 år och nästan alltid på nätterna, berättar han.

Kan vara kaffeabstinens eller läkemedelsutlöst

Det finns emellertid också flera mer oskyldiga orsaker som kan ligga bakom morgonhuvudvärken och misstänker du att du inte har migrän, spänningshuvudvärk eller hypnisk huvudvärk finns det några saker du kan testa på egen hand om du drömmer om lite ljusare morgnar.

– Har du huvudvärk på morgonen kan du prova att ta bort det som har att göra med nacksmärta, sömnapné, läkemedel och koffein, säger Julie Sönnervik.

Vila bort stress och smärta på populära spikmattan – så funkar den

Det är nämligen så att både koffein och vanliga smärtstillande mediciner kan utlösa huvudvärk. Dricker du mycket kaffe, enligt Julie Sönnervik mer än fyra koppar om dagen, riskerar du att få abstinens i form av huvudvärk vid ett längre uppehåll.

Hon påpekar också att en del huvudvärkstabletter innehåller koffein.

En läkemedelsutlöst huvudvärk förekommer hos dem som tar mycket smärtstillande och därmed utvecklar ett beroende.

– Sannolikt är det för att ett stort intag av smärtstillande påverkar smärtbanorna och bidrar till överkänslighet, säger Knut Hagen, professor vid Norges teknisk-naturvitenskaplige universitet och överläkare vid nasjonalt kompetansesenter for hodepine.

Kvinna håller en huvudvärkstablett i handen.

Om du ofta tar läkemedel mot huvudvärk kan du få huvudvärk som är läkemedelsutlöst. Foto: TT/Shutterstock

Den läkemedelsutlösta huvudvärken uppträder ofta hos dem som redan har en kronisk huvudvärk och försöker lindra den med smärtstillande tabletter.

– En del ungdomar tar smärtstillande utan att tänka på det som medicin. När du frågar om någon tar några mediciner kan hen svara ”nej, men jag tar smärtstillande”, påpekar Julie Sönnervik.

Dålig sömn och tandgnissling kan orsaka huvudvärk

Att sova tillräckligt är viktigt och vi har väl alla upplevt att en tuff natt kan kännas i huvudet dagen efter. Vid sjukdomen sömnapné har du andningsuppehåll många gånger per natt.

Att gnissla tänderna kan också orsaka huvudvärk. När du gnisslar tänder spänner du nämligen käkarna och det kan ge spänningshuvudvärk.

Även stress är en vanlig orsak till huvudvärk.

– För lite sömn i förhållande till patientens behov kan leda till stress och vi vet att känslomässig stress och andra psykiska besvär kan främja huvudvärk, säger Patrick Hammeren.

Koffeinabstinens kan utlösa morgonhuvudvärk. Här håller en kvinna händerna runt en kaffekopp.

Huvudvärk på morgonen kan bero på koffeinabstinens, kanske behöver du dra ner på kaffedrickandet för att slippa morgonhuvudvärken. Foto: TT/Shutterstock

Huvudvärk på morgonen

Läkaren: Vanliga anledningar till att ditt kiss luktar konstigt

Plågas du av morgonhuvudvärk kan det alltså vara en god idé att se över både kaffedrickandet och medicinförbrukningen, och känna efter hur det känns i nacken när du vaknar och kanske fråga din partner om du sover oroligt eller gnisslar tänder. Hittar du ingen orsak kan det vara anledning att kontrollera orsaken till huvudvärken hos läkare. Det finns hjälp att få mot återkommande huvudvärk.

I mycket sällsynta fall kan huvudvärken vara tecken på något annat, påpekar Patrick Hammeren.

– Därför är det mycket viktigt att de som plågas av morgonhuvudvärk får rätt diagnos.

Källa: kk.no
Översättning och bearbetning: Anette Bülow