Här kan du göra coronatest – mot betalning

Till vänster: Coronavirus under mikroskop. Till höger: En person tar blodprov för att se om hen har antikroppar mot covid-19

Foto: Shutterstock/Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Privata vårdbolag har börjat erbjuda coronatester mot betalning – så säkra är testen och här kan du köpa dem.

Det är ännu okänt huruvida immunitet – och för all del flockimmunitet – från covid-19, det nya coronavirus som spridits och blivit en global pandemi 2020, existerar. Vid tester på större populationer verkar det inte som att alla som varit sjuka bildar antikroppar. Men nu blir antikroppstest betydligt mycket mer lättillgängligt i Sverige.

Werlabs och Apotea säljer coronatester

Apotekstjänsten Apotea säljer nu, tillsammans med företaget Werlabs, antikroppstester från det amerikanska företaget Abbott. Alla som vill kan enkelt beställa ett antikroppstest för covid-19 för 750 kronor och sedan boka tid för provtagning på någon av företagets många provtagningslokaler runtom i landet.

Här kan du boka provtagningar för antikroppar mot covid-19

I nuläget har företaget provtagning i följande städer: Stockholm, Göteborg, Malmö, Ekeby, Halmstad, Jönköping, Kristianstad, Mariestad, Strängnäs, Trollhättan, Ulricehamn, Visby, Vetlanda och Västerås.

Så går coronatestet till

Det finns två olika typer av tester för att identifiera covid-19. Det ena är via en pinne i näsa och svalg, så kallade PCR-tester. Detta är effektivt om viruset sitter på dessa platser.

Metoden Werlabs använder sig av är däremot blodprov. Med hjälp av blodprovet letar man efter antikroppar – man försöker alltså se om någon varit smittad av covid-19 tidigare.

Kritik mot antikroppstesterna

Coronaviruset: 7 vardagssituationer med hög smittorisk

Att testa om man har antikroppar mot covid-19 är inte helt okontroversiellt. Även om blodproven är väldigt säkra och med hög sannolikhet ger korrekta resultat så berättar de endast om du har haft covid-19 eller ej. Problemet är att detta inte behöver betyda att du är immun från att smittas av sjukdomen ännu en gång. Kritiker menar att det kan vagga in folk i en falsk känsla av trygghet.

– Ingen vet hur länge immuniteten varar, men vi kommer kontinuerligt informera alla i vår databas om vetenskapliga landvinningar. Jag tror många upplever en stor trygghet i att få veta om de varit smittade. Sedan är det viktigt att understryka att alla ska fortsätta följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Henrik Forsberg, Werlabs VD, till Expressen.

Steg för steg: Så gör du antikroppstest mot covid-19

Enligt Werlabs fungerar deras testning så här:

Var symtomfri

Företaget uppmanar personer att först vara helt symtomfria i 14 dagar innan de beställer testen. På så vis blir resultaten mer tillförlitliga och smittspridningen minimeras.

Beställ antikroppstestet

Du kan beställa testen via företagets hemsida med hjälp av ditt BankID eller via e-post.

Boka provtagning

Företaget vill minska smittspridningen och därför måste alla som vill göra testet boka tid för provtagningen. Det finns tillgängligt på orterna vi listade ovanför.

Ta provet

Efter att du bokat tid och valt provtagningsort så går du dit på din bokade tid och gör ditt test.

Få ditt resultat

Inom fyra dagar får du ditt resultat i din digitala journal på Werlabs hemsida.

Källa: Expressen, Werlabs

Apotea och Werlabs börjar sälja antikroppstester till privatpersoner

Mer innehåll hos allas.se: