Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Hjälp mot urinvägsinfektion och torra slemhinnor

20 jul, 2017 
Redaktionen
En tredjedel av kvinnor i 60-årsåldern har besvär från urinvägarna i någon form, dessutom ofta problem med torra och sköra slemhinnor i underlivet. Men det finns hjälp!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Annelie Brauner, professor och överläkare vid Karolinska universitetsjukhuset och Karolinska institutet, har i många år forskat kring urinvägsinfektioner. Hennes forskargrupp har i en ny studie visat att lokal behandling – med slidpiller, kräm eller gel – både läker skadade slemhinnor och stimulerar kroppens egen produktion av bakteriedödande ämnen.

Medel som dödar bakterierna

När kvinnorna använde medlet såg man att kroppen ökade sin produktion av kroppsegna antibiotika,  en sorts ”soldater” som snabbt försöker döda bakterierna redan innan de fäster på urinblåsans slemhinna och innan de hinner föröka sig.

Den här typen av lokal behandling med låg dos östrogen kan ofta också användas av kvinnor som behandlats för bröstcancer. Med ett undantag: de som tar antiöstrogenmedicin som till exempel Arimidex. Kvinnor som behandlats för bröstcancer ska alltid rådgöra med sin läkare, inte köpa östrogenmedel receptfritt och behandla sig på egen hand.

Annons

Symtom på torra slemhinnor

Torra och sköra slemhinnor kan ge klåda, ömhet, irritation och smärta vid samlag. Hälften av alla kvinnor upplever detta några år efter sista mensen. Symtomen beror på att nästan all östrogenproduktion i kroppen har upphört. Östrogenet är bra för blodcirkulationen i underlivets vävnader, och håller slemhinnorna lite tjockare, fuktiga och skyddar mot infektioner.

En hel del kvinnor får också svårt att hålla tätt. Muskler och slemhinnor i slidan och urinröret är inte lika elastiska som tidigare, musklerna kan inte knipa ihop urinröret lika bra. Då kan man läcka när man hostar, nyser, skrattar eller hoppar.

En låg dos östrogen kan ge stor förbättring. Det förs in direkt i slidan och östrogenet absorberas av slemhinnorna. Behandlingen påverkar inte resten av kroppen. När behandlingen börjar verka återfår slemhinnorna sin tidigare tjocklek och fuktighet. Det blir bättre balans mellan bra och dåliga bakterier.

Olika sätt att tillföra östrogenet:

● Vaginaltabletter. Förs in i slidan med en engångsapplikator som ”skjuter” in tabletten så att den fäster i slidväggen.

Annons

● Vaginalkräm. Appliceras med en spruta djupt in i slidan.

● Vagitorier. Förs upp och upplöses inuti slidan, lämpligen vid sänggåendet.

● Vaginalring. Sätts in av sjukvårdspersonal eller kvinnan själv och byts ut efter tre månader.

Prata med din distriktssköterska eller läkare om vilken behandlingsform som passar dig bäst.

Av Susanna Hauffman

Bild: Shutterstock

Toppa din klimakterieform och få en nytändning!

Häng med på nya webbkurs ”Klimakterieguiden – glad, stark och sexig!”

Kurs om klimakteriet.

Kursen innehåller

  • Kompletta menyer med klimakteriesmart mat – 41 recept!
  • Lätta träningsprogram som passar alla
  • Effektiva avslappningsövningar
  • Skönhetskurer för hår och hy
  • Lusthöjande idéer
  • Fakta, expertråd från läkare och massor med tips
  • Tankeknepen som höjer humöret
  • Kom igång-schema för 2 veckor
Klimakterieguiden.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons