Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

4 tecken på hjärtinfarkt för kvinnor att vara uppmärksam på

21 feb, 2022 
Amanda Olsson
Kvinna som håller händerna för bröstet på grund av bröstsmärtor.
Kvinnor får sällan lika intensiva bröstsmärtor som män vid en hjärtinfarkt och är därför ofta svårare att upptäcka. Det finns dock några tydliga varningssignaler som kan vara bra att ha koll på…
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det allra vanligaste när vi ser filmer eller serier är att personerna som drabbas av en hjärtinfarkt är män. Bara ta ett sådant exempel som i den nya serien "And Just Like That…", uppföljaren till Sex and The City, på HBO Max. Där faller Carries stora kärlek, Mr Big, plötsligt ner på golvet i bröstsmärtor. Hur ofta syns detta bland kvinnor?

Faktum är att enligt studier gjorda av Centers for Disease Control and Prevention visar att år 2017 drabbades nästan lika många kvinnor som män av en hjärtinfarkt. Det är inte enbart äldre kvinnor, utan går även ner i åldrarna.

Vilka tydliga varningssignaler är då bra att ha koll på? Nedan listar vi de allra tydligaste symptomen…

Se också: 5 bra vanor för hjärtatBrand logo
Se också: 5 bra vanor för hjärtat

1. Ett obehagligt tryck över bröstet

Kan även uttrycka sig som en smärta eller brännande känsla i mitten av bröstet. Det kan vara i mer än några minuter eller att det blir återkommande.

Annons

2. Smärta eller obehag i olika delar av kroppen

Vanligast förekommande i armar, rygg, nacke, käke eller mage.

3. Andningsbesvär

Andningssvårigheter som kan uppstå både med eller utan bröstsmärtor. Förändringar i hjärtrytmen är inte heller ovanligt.

4. Kallsvettning, illamående eller yrsel

Detta kan uppstå oavsett om du är aktiv eller inte. Vissa kan även uppleva en extrem trötthet.

Det gäller att vara uppmärksam om man har en eller flera av ovanstående symptom. Tveka inte med att söka vård och framförallt om du upplever bröstsmärtor!

Vad är hjärtinfarkt och hur går det att förebygga?

En hjärtinfarkt innebär att en blodpropp bildats och täpper till hjärtats kranskärl. Detta leder till att hjärtat får brist på syre då blodet inte kan passera som det ska.

För att minska risken att drabbas av en hjärtinfarkt rekommenderas främst fysisk aktivitet, en god kosthållning och undvikande av rökning.

Källor: Good Housekeeping, 1177 Vårdguiden.

Annons