Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

Fredrik Steen: Det ska du göra om hunden skäller

18 aug, 2023 
De flesta hundägare som har en skällande hund önskar stäva det beteendet, men det kan vara lättare sagt en gjort.
I en intervju med tidningen Amelia svarar hundexperten Fredrik Steen på läsarnas frågor – och ger ett konkret tips på hur man löser problemen med höga skall.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 5 svenska kändisar som älskar sina husdjurBrand logo
Se också: 5 svenska kändisar som älskar sina husdjur

Han är företagare, författare, tv-profil och en av Sveriges mest framstående hundtränare, eller hundcoach som han själv titulerar sig som. Fredrik Steen brinner för att utbilda svenska folkets hundägare, och på så sätt bidra till mer harmoniska relationer till våra fyrbenta vänner runt om i landet.

Ett led i detta engagemang är att han frekvent syns i tv-rutan under morgnarna när han gästar TV4:s Nyhetsmorgon i ett stående hundcoachningsinslag.

I en intervju med tidningen Amelia berättar Fredrik om vikten av ett starkt band mellan hund och hundägare. Något som han själv brukar bryta ner till tre hörnstenar; relation, kommunikation och bestämmanderätt.

Annons

– Relation innebär att hunden är trygg med mig och att jag är trygg med hunden. Kommunikation betyder att både hunden och jag förstår varandra och kan kommunicera i alla lägen. Bestämmanderätt innebär att jag som hundägare, tänk föräldraroll, kan bestämma ibland, och att hunden ska känna trygghet och acceptera det, säger han till tidningen.

Men oavsett hur god relation man har till sin hund, kan det ibland vara svårt som hundägare att navigera i hur man ska träna hunden när den beter sig på ett mindre önskvärt sätt. Exempelvis när den skäller högt så fort det ringer på dörrklockan.

Problem: Hunden skäller högt när det ringer på dörren

I intervjun med Amelia svarar allas vår hundexpert Fredrik Steen på ett antal läsarfrågor, och problematiken med höga skall vid ring på dörrklockan är (inte helt otippat) en av dem.

”Vi har en sjuårig cockerpootjej som är ganska vaktig. När det ringer på dörren rusar hon fram och skäller högt och intensivt. Vi har lärt henne att lägga sig i sin korg i ett annat rum och stanna tills vi säger att hon får komma. Jag öppnar inte dörren förrän hon lagt sig och är tyst. Men skällandet innan skrämmer gäster som kommer på besök. Hur får vi henne att inte skälla och tyst gå till korgen?”, skriver en läsare som signerar sin fråga med namnet Elias.

Annons

Lösning: Gå med hunden till sin sovplats

Fredrik Steen svarar, som alltid, lugnt och metodiskt och konkret. Han poängterar också att det är ett vanligt förekommande problem och berömmer samtidigt Elias för insatserna.

– Detta är väldigt vanligt. Det ni har provat är inte fel, fungerar det så är det ju bra. Men jag skulle göra annorlunda. När det ringer på dörren hemma skulle jag sätta koppel på hunden, så att jag får kontroll och tar med mig henne fram till dörren. När hunden där och då visar ett större lugn, belöna. Välkomna gästerna in och gå bort med hunden till sin sovplats. Gör du detta konsekvent ett antal gånger kommer problemet att försvinna, svarar Fredrik.

Annons