Hur bör din avföring se ut? Storlek, färg och form avslöjar hur du mår

Kvinna sitter på toaletten med en toalettrulle i handen.

Det kan vara bra att hålla koll på avföringen, den säger mycket om din hälsa. Foto: TT/Shutterstock

Storlek, form och färg kan säga mycket om din hälsa. Håll koll på din avföring så kan du upptäcka sjukdomar.

Att kontrollera vilken form din avföring har känns nog inte så lockande när du har varit på toaletten. Men det är faktiskt inte så dumt att ta en titt någon gång då och då.

Gunn Helene Arsky, som är näringsfysiolog, menar att det kan vara klokt att hålla ett öga på din avföring då form och färg kan säga något om din hälsa.

I Tyskland och Japan är det faktiskt vanligt att toaletterna har en uppsamlingsskål där du kan inspektera avföringen innan du spolar ner den, säger Gunn Helene Arsky.

Den perfekta avföringen

Men hur i hela världen ska man klara av att urskilja den perfekta avföringen när den kommer i alla former, texturer och färger? Ska den vara vattning, hård, mjuk eller klibbig? Och vilken form ska den egentligen ha?

Ändtarmsbesvär: Experten svarar på 10 vanliga frågor

Det är faktiskt inte så svårt.

Hemsidan healthworks.my har nämligen utvecklat en enkel översikt som gör det möjligt att analysera det du ser i toaletten.

Se också: 7 saker du kanske inte visste om bajs

7 saker du kanske inte visste om bajs
1:11

Efter reklamen: 7 saker du kanske inte visste om bajs

(1:11)

Slå på ljud

Hårda små klumpar

Du äter antagligen för lite fibrer och dricker för lite. Drick mer vatten och ät mer frukt och grönsaker.

Korvformad, glatt och mjuk

Den perfekta avföringen. Du gör helt rätt.

Rinnande

Du har diarré som kan bero på en infektion. Drick mycket så att du inte blir uttorkad.

Korvformad med klumpar

Det är en mildare version av de små hårda klumparna. Lösning: Drick mer vatten och ät mer fibrer.

Mycket klumpar med runda kanter

Helt normalt om du går på toaletten ett par gånger om dagen.

Förstoppad? Det kan sitta i hjärnan!

Korvformad med sprucken yta

Det är helt normalt, men sprickorna betyder att du kan öka ditt intag av vatten.

Mycket klumpar med ojämna kanter

På gränsen till onormalt. Det betyder att du är på gränsen till att få diarré.

Mjuk och klibbig

Innehåller för mycket olja, något som kan betyda att din kropp inte absorberar fett som den ska. Sjukdomar som bukspottkörtelinflammation kan göra att kroppen inte tar upp fett som den ska.

Kvinna på toalett med en rulle gult toalettpapper i handen.

Färgen på avföringen kan vara ett tecken på olika sjukdomar, men kan också bero på vad du har ätit. Foto: TT/Shutterstock

Vilken färg ska bajset ha?

Förutom att hålla koll på avföringens form och konsistens kan det vara bra att titta på färgen. Det kan också säga något om vad som händer i din kropp.

Tänk bara på att det inte enbart är sjukdom som påverkar färgen, det gör också frukt och grönsaker som har mörk färg. Så innan du hetsar upp dig över färgen bör du tänka efter om du har ätit till exempel rödbetor, spenat eller blåbär.

Det stämmer att mat kan påverka färgen på vår avföring. Mat med starka färger som rödbetor, majs och spenat kan färga den och det beror bland annat på konsistensen på maten och hur väl du tuggar den. Konstgjorda färgämnen kan också påverka färgen, säger Gunn Helene Arsky.

Detta kan färgen på avföringen betyda:

Brun avföring

Du är frisk och kry. Avföringen är naturligt brun på grund av gallan som produceras i levern.

Grön avföring

Det kan vara så att det du äter rör sig för snabbt genom tjocktarmen, eller att du har ätit mycket gröna grönsaker.

Gul avföring

Orsak, hjälp och lindring vid analsmärta

Rinnande, illaluktande gul avföring kan vara ett tecken på överflödigt fett, något som kan bero på celiaki, glutenintolerans.

Svart avföring

Om avföringen är svart bör du kontakta läkare eftersom det kan bero på blödningar i tarmsystemet. Det kan också bero på det du har ätit och druckit då järn och rödvin påverkar färgen på avföringen.

Vit avföring

En vit eller beige avföring kan vara tecken på att gallblåsan inte fungerar optimalt. Det kan leda till gulsot så kontakta vården om avföringen har ljus färg. Det kan också bero på celiaki.

Röd eller blodfläckig avföring

Blod i avföringen kan vara symtom på cancer och du bör därför söka läkare omedelbart.

Blod i avföringen

Det är gallan från levern som gör att vår avföring normalt är brun, men färgen kan variera från dag till dag, så om den är lite mörkare den ena dagen och lite ljusare den andra så behöver inte det betyda att du är sjuk.

Per Brandtzæg, som är professor vid Rikshospitalet i Oslo, säger att du bör vara uppmärksam på om din avföring är mycket mörk eller på gränsen till svart.

Om din avföring under en tid är väldigt mörk ska du vara på din vakt, då den mörka färgen kan bero på gammalt blod som kommer från tarmsystemet eller magsäcken. Det kan till exempel bero på blödande magsår eller cancer i magen. En cancertumör som sitter nederst i tjocktarmen eller i ändtarmen kan också leda till mörk avföring, men då innehåller den ofta spår av färskt, rött blod.

Om du är i den åldersgrupp där mag- och tarmcancer kan vara aktuell så råder jag dig att kontakta din läkare om du upptäcker sådana färgförändringar i din avföring, säger Per Brandzæg.

Källa: kk.no
Översättning och bearbetning: Anette Bülow