Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

Experten: Du kan lindra din IBS med rätt livsstil

27 apr, 2021 
Emilie Aune
Kvinna ser ut att ha ont i magen, kanske är det ibs?
Tarminfektion, till exempel turistdiarré, kan vara en utlösande faktor för IBS.
Varför somliga drabbas av IBS vet man inte idag, men det kan finns genetiska kopplingar. Din livsstil kan göra skillnad. Här förklarar experten hur.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Mag-tarmläkaren Perjohan Lindfors är specialist i gasteroenterologi och hepatologi, samt VD och överläkare vid Aleris specialistkliniker. Han forskar om IBS vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och har lång erfarenhet av mag-tarmsjukdomar.

Varför drabbas vissa personer av IBS?

– Man vet inte riktigt varför, men det finns troligen flera skäl till hur IBS uppstår. Vad som gör att mag-tam kanalen hos vissa personer arbetar och signalerar på ett felaktigt sätt och ger upphov till IBS är till stor del okänt, och kan säkert bero på olika saker hos olika individer.

– Det finns sannolikt till viss del en genetisk koppling, vi kan se att det är vanligare med IBS inom vissa familjer.

Porträtt av mag-tarmläkaren Perjohan Lindfors.
Mag-tarmläkaren Perjohan Lindfors forskar om IBS vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Förutom ärftlighet då?

– Hos en del kan det vara fråga om en ökad känslighet mot vissa födoämnen, och hos andra en störd balans i tarmens bakterieflora. Det kan även röra sig om en störd funktion i tarmens eget nervsystem, eller hur signaler från tarmens nervsystem tolkas av hjärnan.

Annons

– För de som utvecklar IBS senare i livet kan tarminfektioner, som till exempel turistdiarré, vara en utlösande faktor. Det vill säga om man har varit magsjuk så kan detta sedan trigga en utveckling av IBS. Vi vet också att stress kan påverka känslighetsgraden i tarmen och förvärra IBS.

7 saker som din tandläkare stör sig påBrand logo
7 saker som din tandläkare stör sig på

Hur vanligt är det med IBS?

– Man uppskattar att omkring tio procent av alla svenskar har IBS, och det är dubbelt så vanligt bland kvinnor som hos män. Många lever med sina symtom utan att söka hjälp hos vården och har inte fått en diagnos, de som söker vård är ofta de som har mer svåra besvär eller är mer oroliga för sina symtom. Varför drabbas kvinnor så mycket mer än män?

Annons

– Ingen vet riktigt varför, det kan ha med hormoner att göra. Vi vet också att IBS har en stark koppling till stress, och som kvinna har man i regel en stressigare vardag med både jobb och familjeliv att ta hand om.

Kan man bota IBS?

– Nej, vi kan inte bota IBS men vi kan göra mycket för att hjälpa patienterna att lindra besvären. Till exempel med hjälp av läkemedel, kostbehandling och psykologisk behandling.

– Vi vet också att livsstilen spelar stor roll. Många kan lindra sina IBS-symptom med enklare livsstilsråd. Många blir också hjälpta av att öka sin egen kunskap om IBS genom att gå en IBS-skola, en patientutbildning.

Varför fungerar olika metoder för olika personer?

– Det beror troligen på vilka upphovsmekanismer som ligger bakom symtomen. Om det beror på en dålig balans i tarmbakteriefloran kan en kostbehandling vara bra. Om det handlar om en feltolkning av signaler i hjärnan kanske hypnos kan hjälpa bättre.

– Man får pröva sig fram och se vad som funkar. Det hänger också lite på vad man tror på själv som patient, om man har en förväntan att själv bli bra är det också större chans att lyckas.

Annons