Illaluktande klumpar i munnen? Det kan vara halsmandelstenar

Halsmandelstenar är ett vanligt problem som bland annat kan ge dålig andedräkt. Här håller en kvinna för munnen.

De flesta vet inte om att de har halsmandelstenar, tonsilloliter. Foto: TT/Shutterstock

Varför luktar din andedräkt illa? Det är möjligt att du har tonsilloliter, även kallade halsmandelstenar. Det är ett besvärligt, men mycket vanligt problem.

Har du kämpat med dålig andedräkt och upptäckt en eller flera gulvita små klumpar bak i munnen som stinker helt förfärligt när du krossar dem mellan fingrarna? Det är sannolikt halsmandelstenar, eller tonsilloliter som de heter på fackspråk.

De är inte farliga, men kan vara ganska otäcka och irriterande när de dyker upp med jämna mellanrum.

Halsmandelstenar är ett vanligt problem

Guro Haugen Fossum som är öron-, näsa-, halsspecialist vid Oslo universitetssjukhus berättar att halsmandelstenar är ett vanligt problem och förekommer i alla åldrar och är lika vanligt hos kvinnor och män.

Halsmandelstenar är mycket vanligt. Uppgifterna varierar men man antar att minst tio procent av befolkningen har detta. Dessutom är det väldigt många som inte vet att de har halsmandelstenar förrän de eventuellt får svalget undersökt.

Vad består de vita klumparna av?

Halsmandelstenar består av bakterier och organiskt avfall (döda slemhinnor och bakterier) som bildas i naturliga veck på halsmandlarna. De kan också innehålla kalk och är därför vita på röntgenbilder.

Läs också: Ont i nacken? 5 sätt att lindra smärtan

När man krossar en halsmandelsten luktar den illa eftersom den innehåller svavelföreningar.

Många tror att de har dålig andedräkt på grund av stenarna, men enligt litteraturen är emellertid inte halsmandelstenarna orsaken till detta, säger Guro Haugen Fossum.

Kan leda till infektioner

Vidare berättar Guro Haugen Fossum att halsmandelstenar är ett ofarligt problem som sällan innebär stora plågor.

Som regel är halsmandelstenar något man inte vet om att man har och upptäcker av en slump. Eftersom några av stenarna består av levande och döda bakterier kan det leda till miniinfektioner i vecken och eventuellt infektion i halsmandlarna.

Hos en öron-, näsa-, halsläkare kan patienten med halsmandelstenar också uppge att hen har problem som dålig andedräkt, svullen hals och en känsla av att något har fastnat i halsen, förklarar hon.

Behandling av halsmandelstenar

Om halsmandelstenarna inte ger några symtom eller besvär behöver man inte göra något. Men skulle de däremot besvära dig kan du enligt Guro Haugen Fossum prova följande råd:

Läkaren: Vanliga anledningar till att ditt kiss luktar konstigt

Det finns många huskurer mot halsmandelstenar, men det finns ingen forskning som visar på bestående effekt. Många provar sköljning, gurglar med saltvatten, masserar halsmandlarna och tar bort stenarna med en tops eller liknande.

Det finns också de som försöker med antiseptisk sköljning och antibiotika, men det har inte heller någon bestående effekt. Antibiotika ska bara användas vid en konstaterad infektion.

Vad kan man göra om halsmandelstenarna är ett stort problem?

I mycket sällsynta fall kan man operera bort halsmandlarna. Då bör man emellertid ha provat allt annat, och att halsmandelstenarna innebär dålig andedräkt och kronisk infektion i halsmandlarna, säger Guro Haugen Fossum.

Källa: kk.no
Översättning och bearbetning: Anette Bülow

Mer innehåll hos allas.se: