Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Ont i nacken? 5 sätt att lindra smärtan

13 jan, 2020 
Malin Perlheden
Kvinna håller sig för nacken.
Foto: TT/Shutterstock
Det kan kännas helt hopplöst med en spänd och stel nacke – men räddningen är nära!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Smärtor, ömhet, stelhet och värk i nacke och axlar är väldigt vanligt och för det allra mesta helt ofarligt. Oftast går smärtan över av sig själv och är inget att oroa sig för, men det är fortfarande väldigt jobbigt att drabbas och det kan påverka hela dagen negativt.

Kom igång efter semestern - 5 lätta övningarBrand logo
Kom igång efter semestern - 5 lätta övningar

Att drabbas av nackont kan ha lite olika bakgrund, men en vanlig orsak är att man har suttit och arbetat för länge i en och samma ställning, ofta en obekväm sådan. Det onda kan dock också komma som ett resultat av stress.

Minska smärta i nacken

Som tur är finns det mycket du kan göra för att minska smärtorna! Ett enkelt sätt är genom träning. Om du inte redan är igång med någon motionsform kan du börja genom att öka din vardagsmotion, till exempel genom att ta en rask promenad och alltid välja trapporna över hissen. Om du har ett stillasittande jobb är det också bra om du tar små pauser under dagen så att musklerna slappnar av ordentligt och inte är i samma position för länge.

Annons

Om olyckan redan är framme och du har ont i nacken finns en rad saker du kan ta till för att lindra smärtan. Här listar vi fem prylar som hjälper dig att bli av med din onda nacke.

5 prylar som hjälper dig lindra smärta i nacken

Vadderad kudde som minskar nacksmärta.

1. Värmekudde lindrar smärtan

Värme är bra och skönt för ömmande muskler. En vetevärmare som ger dig behaglig värme och avslappning. Den är tillverkad i finaste linne och fylld med KRAV-odlat vete.

Annons

Läs mer och beställ här (reklamlänk)

Stödkudde för läsplattor.

2. Stödkudden avlastar nacken

Kanske beror dina nacksmärtor att du lider av en så kallad ”iPad-nacke”? Det är ett fenomen som kan drabba den som ligger med sin läsplatta i en obekväm ställning alltför länge. Den smarta läskudden fungerar perfekt för både läsplattor och böcker och kan placeras i knäet eller på ett bord för högsta komfort när du läser.

Läs mer och beställ här (reklamlänk)

Kramkudde som hjälper dig att sova gott.
Annons

3. Kramkudden hjälper dig sova bra

Brukar du vakna med stel nacke? Då är den härliga kramkudden något för dig! Kudden ger stöd åt ditt huvud och nacke och hjälper dig till en mer bekväm sovställning tack vare att den följer din kroppsform och håller dig stabil hela natten.

Läs mer och beställ här (reklamlänk)

Spikmatta.

4. Vila dig från smärtan på en spikmatta

Den populära spikmattan består av ett mjukt underlägg med små spikblommor vars taggar fungerar små nålar. När dessa pressas mot huden frigörs endorfiner och oxytocin som kan leda till en avkopplande känsla tack vare ökad blodcirkulation och minskade muskelspänningar.

Annons

Läs mer och beställ här (reklamlänk)

Kvinna använder långt skohorn när hon tar på sig skorna.

5. Smarta skohornet är räddaren i nöden

Alla som någon gång har drabbats av nacksmärtor vet hur ont även de minsta rörelser i vardagen kan göra – som att ta på sig skorna! Det här skohornet mäter hela 80 centimeter så att du slipper att böja dig för att ta på dig skorna. Förutom att bespara dig smärtan skyddar de hälkappan på dina skor så att de håller sig fina längre.

Läs mer och beställ här (reklamlänk)

Den som har ont i nacken i längre än två veckor och upplever starka smärtor bör kontakta vårdcentralen för att undersöka problemet.

Källa: 1177.se

Annons