Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Ont i ryggen? 5 smarta prylar som gör livet lite lättare

09 mar, 2020 
allas.se redaktionen
En kvinna med smärta i ryggen tar sig för den nedre ryggen.
Har du ont i ryggen? Det är du inte ensam om! Här är fem smarta saker som gör livet lite lättare när smärtan gör sig påmind.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att dras med ryggsmärtor är väldigt vanligt och ofta sitter smärtan i ländryggen, den nedre delen av ryggen. Svindlande 80 procent av svenskarna drabbas någon gång i livet av smärtor i ländryggen som beskrivs som ett av våra vanligaste folkhälsoproblem. Ryggsmärtor är också en av de vanligaste orsakerna bakom sjukfrånvaro och förtidspension i Sverige, men även i andra länder.

Ryggskott, vars medicinska namn är lumbago acuta, är ett annat mycket vanligt ryggproblem som ofta uppstår i samband med sidovridningar eller lyft. Ofta hugger det till rejält i ryggen och en intensiv och molande smärta kan hålla i sig i flera dagar.

Lindra ryggvärk

Det kan göra riktigt ont att röra på sig när man har ont i ryggen, men faktiskt är vila kontraproduktivt eftersom det kan göra att musklerna blir svagare. Det tar alltså sannolikt längre tid för dig att göra dig kvitt ryggsmärtorna om du ligger stilla än om du rör på dig. Försök att vara aktiv som vanligt och gå promenader för att hjälpa kroppen att återgå till det normala. Undvik dock att lyfta eller bära tungt och att vrida ryggen i sidled.

Annons

Men att ha ont i ryggen kan vara riktigt plågsamt och ofta lägger sig smärtan som en våt handduk över hela vardagen och gör sig påmind i varenda situation som vi annars inte skänker en tanke. Som tur är finns det smarta hjälpmedel som underlättar vardagen när oturen har varit framme.

Dessutom går värken för det mesta över av sig själv, men om den inte går över inom två veckor är det en bra idé att kontakta vårdcentralen.

Ryggsmärta? 5 prylar som underlättar vardagen

1. Foam roller

En foam roller är det ultimata redskapet för att mjuka upp ömma punkter i rygg och muskler. Rollerns små taggar trycker då på muskler och ömma punker i din kropp, vilket ökar blodcirkulation och släpper spänningar.

Foam roller.

Läs mer och beställ här (reklamlänk)

Annons

2. Hållningsväst för ryggsupport

En man och kvinna har på sig varsin hållningsväst.

Sjunker du ihop som en hösäck så fort du har ont i ryggen? Då är den här prylen något för dig! Hållningsvästen hjälper dig att sträcka på dig och kan användas när du både sitter och står. Justerbara remmar gör att den passar alla.

Läs mer och beställ här (reklamlänk)

3. Extra långt skohorn

En kvinna med ryggproblem använder ett långt skohorn.

Med det här 80 centimeter långa skohornet behöver du inte böja dig framåt när du tar på dig skorna. Modellen är en riktig klassiker i metall som dessutom skyddar dina hälkappor från slitage.

Annons

Läs mer och beställ här (reklamlänk)

4. Läskudde

En kvinna kollar på sin surfplatta som ligger på en läskudde.

Den praktiska och supermjuka läskudden är perfekt för att avlasta kroppen när du surfar på din läsplatta eller läser en bok. Placera den i knäet eller på ett bord.

Läs mer och beställ här

5. Ryggkliare i bambuträ

Ryggkliare i trä

Denna ryggkliare är guld värd när det kliar på de mest svåråtkomliga ställena på ryggen. Både gammal och ung har nytta av detta smarta hjälpmedel som med enkelhet når över hela ryggen.

Annons

Läs mer och beställ här (reklamlänk)

Källor: Svt.se, 1177.se

Se också: Enkla ryggövningar för att motverka smärta

5 enkla ryggövningar för att förebygga smärtaBrand logo
5 enkla ryggövningar för att förebygga smärta
Annons