Ont i ryggen? 5 smarta prylar som gör livet lite lättare

En kvinna med smärta i ryggen tar sig för den nedre ryggen.

Foto: TT/Shutterstock

Har du ont i ryggen? Det är du inte ensam om! Här är fem smarta saker som gör livet lite lättare när smärtan gör sig påmind.

Att dras med ryggsmärtor är väldigt vanligt och ofta sitter smärtan i ländryggen, den nedre delen av ryggen. Svindlande 80 procent av svenskarna drabbas någon gång i livet av smärtor i ländryggen som beskrivs som ett av våra vanligaste folkhälsoproblem. Ryggsmärtor är också en av de vanligaste orsakerna bakom sjukfrånvaro och förtidspension i Sverige, men även i andra länder.

Träna ryggen hemma – 5 enkla övningar

Ryggskott, vars medicinska namn är lumbago acuta, är ett annat mycket vanligt ryggproblem som ofta uppstår i samband med sidovridningar eller lyft. Ofta hugger det till rejält i ryggen och en intensiv och molande smärta kan hålla i sig i flera dagar.

Lindra ryggvärk

Det kan göra riktigt ont att röra på sig när man har ont i ryggen, men faktiskt är vila kontraproduktivt eftersom det kan göra att musklerna blir svagare. Det tar alltså sannolikt längre tid för dig att göra dig kvitt ryggsmärtorna om du ligger stilla än om du rör på dig. Försök att vara aktiv som vanligt och gå promenader för att hjälpa kroppen att återgå till det normala. Undvik dock att lyfta eller bära tungt och att vrida ryggen i sidled.

Men att ha ont i ryggen kan vara riktigt plågsamt och ofta lägger sig smärtan som en våt handduk över hela vardagen och gör sig påmind i varenda situation som vi annars inte skänker en tanke. Som tur är finns det smarta hjälpmedel som underlättar vardagen när oturen har varit framme.

Dessutom går värken för det mesta över av sig själv, men om den inte går över inom två veckor är det en bra idé att kontakta vårdcentralen.

Ryggsmärta? 5 prylar som underlättar vardagen

En kvinna masserar vaden.

1. Praktisk kroppssmörjare

Den som någon gång har haft ont i ryggen vet hur svårt minsta lilla vardagsbestyr som att smörja in benen kan kännas. Den smarta kroppssmörjaren gör det enkelt för dig att komma åt överallt utan besvär.

Läs mer och beställ här (reklamlänk från Aller media shop)

En kvinna använder sin laptop med ryggstöd.

2. Hållningsväst för ryggsupport

Sjunker du ihop som en hösäck så fort du har ont i ryggen? Då är den här prylen något för dig! Hållningsvästen hjälper dig att sträcka på dig och kan användas när du både sitter och står. Justerbara remmar gör att den passar alla.

Läs mer och beställ här (reklamlänk från Aller media shop)

En kvinna med ryggproblem använder ett långt skohorn.

3. Extra långt skohorn

Med det här 80 centimeter långa skohornet behöver du inte böja dig framåt när du tar på dig skorna. Modellen är en riktig klassiker i metall som dessutom skyddar dina hälkappor från slitage.

Läs mer och beställ här (reklamlänk från Aller media shop)

En kvinna kollar på sin surfplatta som ligger på en läskudde.

4. Läskudde

Den praktiska och supermjuka läskudden är perfekt för att avlasta kroppen när du surfar på din läsplatta eller läser en bok. Placera den i knäet eller på ett bord.

Läs mer och beställ här (reklamlänk från Aller media shop)

En svart och vit spikmatta.

5. Spikmatta

En spikmatta, även kallad aukupressurmatta, har sedan urminnes tider använts för att lindra muskelspänningar och stelhet. När taggarna pressas mot huden utsöndras endorfiner som kan ge en avkopplande effekt. Perfekt när du plågas av ryggsmärtor!

Läs mer och beställ här (reklamlänk från Aller media shop)

Källor: Svt.se, 1177.se

Läs också: Ont i nacken? 5 sätt att lindra smärtan

Mer innehåll hos allas.se: