Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

Innanför skalet – vi dödar 7 vanliga myter om ägg

04 sep, 2019 
Redaktionen
Avokadomacka med ägg
Hur nyttigt är ägg egentligen och hur ska de bäst förvaras? Myterna om ägg är många och vi tar itu med de sju vanligaste, som att ägg innehåller massor av kolesterol och att ägg måste vara i kylen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ägg – kan det vara världens mest kompletta livsmedel? Eller är det tvärtom en hälsofara förklädd i skal? Genom historien har ägg varit både och. Ni som minns 80-talet har säkert fortfarande ett litet motstånd mot att frossa i ägg – man måste ju tänka på kolesterolet! Eller? Och det är många som under 2010-talets LCHF-vurm har sjungit äggets lov som det bästa du kan äta.

Se också: 5 anledningar att äta ägg varje dag

5 anledningar till att äta ägg varje dagBrand logo
5 anledningar till att äta ägg varje dag

Men vad stämmer och vad stämmer inte när det gäller ägg? Vi knackar på skalet och slår hål på sju myter om ett av våra vanligaste livsmedel.

7 vanliga myter om ägg

1. Ägg ska förvaras i kylen

Nej, de behöver inte stå i kylen om du har bra ruljans på äggen hemma. Däremot förlängs hållbarheten rejält om du har dem i kylskåp. Det bäst-före-datum som står på kartonen är enligt EU-standard och anger alltid 28 dagar efter värpning. Ägg i kylskåp håller många gånger mer än två månader.

Annons

2. Bruna ägg är nyttigare

Nej, alla bruna ägg värps inte av bruna höns. Men vita hönor värper i regel vita ägg och eftersom de absolut flesta värphönorna är vita blir också de flesta ägg i affären vita. Näringsmässigt är de likvärdiga.

3. Storleken har ingen betydelse

Smakmässigt och näringsmässigt, nej. Men de större äggen är ömtåligare än de små. Helt enkelt eftersom varje äggskal är uppbyggt av lika mycket kalcium. Ett större äggskal blir alltså tunnare än ett litet.

4. Man kan se på gulan hur nyttigt ägget är

Nej, äggulan är näringsmässigt likvärdig, oavsett vilken färg den har. Färgen på gulan beror på vilken färg fodret som hönan äter har.

5. Att dricka råa ägg, som Rocky, är både tufft och nyttigt

Nja, tufft, kanske, men faktum är att kroppen har svårare att ta upp proteinet från ägget om du äter det rått istället för att tillaga det. Däremot är det inte farligt att äta råa ägg om man verkligen vill – om äggen är svenska vill säga, då är de nämligen garanterat salmonellafria.

Annons

6. Om man vill gå ner i vikt ska man ta bort äggulan

Alltså nej. Det är ju i äggulan näringen finns! Om du tar bort den går du miste om bland annat D-vitamin (och SOM vi behöver lite extra D-vitamin nu när mörkret kommer) och viktiga antioxidanter. En äggula innehåller ungefär sex gram fett och är alltså inget att haka upp sig på.

7. Ägg innehåller farligt mycket kolesterol

Visst innehåller ägg kolesterol, men kroppen är så fiffig att den minskar sin egen produktion av kolesterol om man får i sig det via maten. Så för de allra flesta är det inga problem att äta flera ägg om dagen.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Av Anna-Lena Pettersson

Foto: TT

Källa: Svenska Ägg, Kronägg, Livsmedelsverket

Annons