iPad-nacke? Smarta kudden kan hjälpa dig att slippa smärtan

Foto: TT/Shutterstock

Fenomenet iPad-nacke eller surfplatta-nacke drabbar framför allt kvinnor. Nu finns en uppfinning som kan hjälpa dig att undvika plågan.

Du har säkert hört talas om fenomenet musarm, en åkomma som kan drabba den som ofta använder datormus och som leder till smärtor och obehagskänslor i armen.

Problematiken med iPad-nacke är inte lika välkänd, ännu, men blir allt vanligare i takt med att vi tar med oss de smarta surfplattorna överallt. I korthet går iPad-nacke ut på att den som ofta använder sin surfplatta får smärtor i nacke och axlar och kan även få problem med att sova.

Läs mer och beställ en avlastande iPad-kudde här (reklamlänk från Aller media shop)

Enligt en studie från University of Nevada i Las Vegas, USA, frågade forskarna mer än 400 iPad-användare om de får ont i nacke och axlar och fler än hälften uppgav att de led av dessa besvär. Hela 15 procent av de tillfrågade i studien svarade dessutom att de fick sömnproblem till följd av besvären.

Mest utbredd är problematiken hos kvinnor, fler än dubbelt så många kvinnor än män i studien uppgav att de hade besvär, rapporterar Sveriges Radio, SR.

Störst problem för dem utan stöd

I studien fanns ett tydligt samband mellan att använda sin läsplatta utan ryggstöd och lida av smärtor. Men den som tycker om att lägga sig i soffan för att läsa, se filmer eller spela spel är välbekant med de ofta märkliga ställningarna som kommer på köpet med att försöka behålla en bra vinkel på läsplattan.

Läs mer och beställ en avlastande iPad-kudde här (reklamlänk från Aller media shop)

Ett populärt alternativ till att hålla läsplattan med händerna är en så kallad läskudde som fungerar perfekt för både surfplattor och böcker. Du placerar helt enkelt kudden i knäet eller på ett bord. Genom att du faktiskt lägger ifrån dig läsplattan så avlastar du både axlar och nacke utan att behöva få dålig vinkel på det som du vill titta på.

Läs mer och beställ en avlastande iPad-kudde här (reklamlänk från Aller media shop)

Källa: Sveriges Radio

Läs också: Träna hemma med gummiband – 3 enkla övningar alla klarar

Mer innehåll hos allas.se: