Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Josefin, 39: Psykoterapi hjälpte mig ur depressionen

28 nov, 2018 
Celia Stahl
Josefin
Josefin Enoksson sökte under flera år hjälp för sin depression. – Vården erbjuder främst medicin, men jag kände att jag behövde hjälp på djupet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Josefin var deprimerad redan under ungdomen men det dröjde tills hon var 35 år innan hon på allvar tog tag i det och började gå i terapi.

– Jag valde att gå till en privat psykoterapeut. Under flera år hade jag funderat fram och tillbaka. Jag var rädd för att hamna fel och komma till en terapeut som inte kunde hjälpa mig. Jag ville inte enbart gå i KBT, kognitiv beteendeterapi, eftersom jag ville rensa bort ogräset och dra upp det med rötterna ur mitt liv och mitt inre och inte bara klippa gräset på ytan.

Läs också: Vilken terapiform passar dig bäst? Så hittar du rätt!

För drygt fyra år sedan var hon verkligen under isen. En kompis tipsade henne om en terapeut men det fungerade inte alls.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Han var mer som en tröstare, men jag fick ingen hjälp att undersöka vem jag var på ett djupare plan.

Bryta gamla mönster

Josefin gav inte upp, hon sökte vidare och till slut hittade hon en legitimerad psykoterapeut i Stockholm.

– Jag bokade tid och hon förklarade att hon brukade träffa sin klient tre gånger först. Då fick man känna efter om man fick en bra kontakt för att kunna fortsätta jobba tillsammans.

Annons

Josefin kände genast förtroende för terapeuten och de bestämde sig för att gemensamt utforska orsakerna till Josefins depression och dåliga mående.

– Jag ville bryta mina gamla mönster. När man är deprimerad vänder man ilskan inåt och hackar på sig själv. Man tar på sig skuld och skam. Jag kände direkt att terapeuten hade koll, hon var förtroendeingivande. När jag går till henne kan jag vara den jag är och där vågar jag släppa fram och komma ut med alla känslor och tankar utan att skämmas.

Att gå i terapi är inte som att sitta och prata med en vanlig vän.

– En psykoterapeut kan ta emot allt det mörka som finns inombords, ilskan, sorgen och smärtan. Sedan kan vi titta på det tillsammans och jobba med det. Hos terapeuten har man en fristad, man får säga vad man vill. Under terapisessionerna är det jobbigt ibland men jag får även känslor av hopp, berättar Josefin.

Fick nya verktyg

Efter dessa år i terapi har det hänt mycket med Josefin som person.

Annons

– Jag mår mycket bättre, jag kan se mig själv och mina negativa mönster och jag har börjat kunna använda nya verktyg för att bryta dessa gamla mönster.

– Jag kan säga ifrån och sätta gränser. Jag är inte längre rädd för mina känslor utan kan tillåta mig att vara både arg och ledsen. Jag törs undersöka det jobbiga och ta fram det i ljuset. Terapeuten hjälper mig att våga och jag lär mig ta hand om mina känslor.

Josefin har bestämt sig för att leva sitt liv fullt ut.

– Jag har aldrig mått så bra som nu!

Om du vill tala anonymt med någon

● Jourhavande medmänniska, tel 08–702 16 80. Öppen alla dagar kl 21-06.

● Mind – Självmordslinjen, tel 901 01.

● Hjälplinjens jourtelefon, tel 0771-22 00 60. Öppet 13-22 alla dagar.

● Jourhavande präst, ring 112 och be att få bli kopplad till Jourhavande präst. Den som svarar är präst inom Svenska kyrkan.

Av Stina Helmersson

Läs också:

Vilken terapiform passar dig bäst?

5 saker alla borde veta om depression

Annons