Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Reumatisk värk: Katrins smärta lindras av kallbad

12 jan, 2021 
BIRGITTA LINDVALL WIIK
Kvinna badar kallbad i en bäck
Katrin badar kallbad året om.
När lederna värker är kallbaden bästa medicinen. Katrin har reumatisk värk och badar kallbad flera gånger i veckan, året om.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ett tunt snölager täcker mark och stenar. Det är blåsigt och bara fem grader varmt i bäckens vatten, som strömmar genom Katrin Lemming Thulins trädgård i Lerum, öster om Göteborg.

Se också: Därför är det bra att kallbada

6 goda anledningar till att kallbadaBrand logo
6 goda anledningar till att kallbada

Utan att tveka kliver Katrin ner i den mörka bäcken iklädd baddräkt, mössa, vantar och badskor. Hon sätter sig hukande ner så att vattnet når över axlar och nacke.

– Det gäller att sakta ta tio djupa andetag, sedan har kroppen vant sig. Första känslan är ju alltid lite av en chock, men det gäller att försöka vara i 2-3 minuter så att det bruna fettet kommer igång och man hinner få effekt av badet, skrattar Katrin, som håller sig smärtfri och frisk genom att kallbada 4-5 gånger i veckan.

48-åriga Katrin lider av både ledsmärtor och ryggbesvär. Hon vill i det längsta undvika starka mediciner och håller smärtorna i schack med hjälp av kallbad.

– Med hjälp av kallbaden försvinner 80 procent av den smärta jag har i rygg, höfter och ben. Det hjälper mig också fortsätta att träna och springa. Om jag avrundar ett löppass med ett kallbad så håller sig smärtan borta, säger Katrin och berättar att den smärtlindrande effekten håller i sig under 4-5 timmar.

Kvinna i badhandduk är redo för ett kallbad.
Katrins diskar i ryggen är försvagade och ger svår värk.

Försvagade diskar

Katrin, vars båda föräldrar har ledgångsreumatism, drabbas ofta av ledvärk. Hennes diskar i ryggen är försvagade och ger en svår värk i både höfter och rygg. Hon vaknade en morgon i februari förra året och smärtan var värre än vanligt.

Annons

– Jag kunde knappt ta mig ur sängen. Lederna var svullna och smärtade.När hon sökte vård fick hon veta att hon drabbats av ett smärtsamt tillstånd av reaktiv artrit, något som kan ge upprepade ledinflammationer.

Det bruna fettet?

Det bruna fettet eller bruna fettvävnaden är ett organ som förbränner fettsyror och glukos som lagras i kroppen och hjälper på så sätt kroppen att hålla värme. Det är uppblandat med den vita fettvävnaden och sitter vid nyckelbenet och centralt i kroppen kring stora blodkärl.
När den bruna fettvävnaden är aktiv ökar ämnesomsättningen i kroppen och det vita fettet förbränns.
En studie gjord av professor Fredrik Nyström visar att kyla triggar igång den bruna fettvävnaden. Mängden brunt fett avtar med åren, men kan aktiveras med hjälp av signalsubstansen noradrenalin, vars halter ökar i kyla.

Fakta: kallbad.nu samt Forskning och framsteg.

Hon fick smärtstillande och antiinflammatorisk medicin. Hon var alltför dålig för att ta sig ner i bäcken för ett lindrande kallbad.

– Därför valde jag att duscha med riktigt kallt vatten istället. Det var det enda som hjälpte mot smärtan. Men jag vill hellre bada i bäcken, sjön eller havet.

Det var i september 2019 som Katrin bestämde sig att pröva kallbad, något hon läst mycket gott om. Och hon blev fast direkt!

– Smärtlindringen var omedelbar och därför har jag fortsatt. Baden ger dessutom så många andra positiva effekter.

Annons

Katrin har också testat kryoterapi, en behandling i fryskammare som bland annat används av idrottare. Den ger samma effekt som baden – som Katrin föredrar. Tack vare dem har hon sluppit nya skov av reaktiv artrit.

Gemensamt dopp

För Katrin har kallbaden även kommit att bli ett roligt socialt sammanhang. Hon har badat både med maken Patrik, 54, och barnen Hugo, 23, Saga, 21, Sara, 19 och Viggo, 14.

Termometern visar på strax över nollgradigt i bäcken.

Hon har också inspirerat grannar till gemensamma badstunder i bäcken. En gång i veckan samlas ett gäng badentusiaster redan klockan sju på morgonen för ett gemensamt dopp.

Efter ett dopp blir jag pigg, skärpt och redo att ta mig an resten av dagen

– Det är en häftig känsla när det är kolsvart och vi sitter i ring i vattnet med pannlampor. Efteråt dricker vi en kopp te innan vi skiljs åt, säger Katrin, vars mamma och pappa också har testat kallbad och upplevt en smärtlindring.

Annons

Katrin, som just nu jobbar hemifrån som konsult inom kriskommunikation och PR, passar gärna på att ta ett lunchdopp när hon hinner.

– Som en extrabonus badar jag mig både piggare och gladare. Efter ett dopp blir jag pigg, skärpt och redo att ta mig an resten av dagen. Jag har pratat om kallbaden med min reumatolog, som tycker att jag ska fortsätta med dem, eftersom de ger mig så god effekt!

Kort om reumatism

Reumatism är ett samlingsnamn för ett 80-tal diagnoser och ännu fler sjukdomstillstånd.

I Sverige är cirka en miljon människor drabbade av en reumatisk sjukdom. De reumatiska sjukdomarna drabbar i huvudsak leder, muskler och skelett, men även kärl och livsviktiga organ kan angripas.

De flesta av dessa sjukdomar är inflammatoriska, det vill säga att en inflammation i kroppen driver sjukdomen.

Det finns olika sätt att lindra smärtan, bland annat med hjälp av:
• Värme- eller kylkuddar.

• Fysisk aktivitet och träning.

• Massage.

• Läkemedel.

• Behandling med TENS-apparat.

Källa: reumatiker.se och reumatikerlinjen.se

Annons