Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Kan jag ta Ipren och blodtryckssänkande samtidigt?

14 jun, 2018 
Celia Stahl
Kan man kombinera Ipren och blodtryckssänkande? Året Runts apotekare ger svar!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Försiktighet gäller med NSAID-preparat

Jag har högt blodtryck och tar Enalapril Sandoz 2,5 mg. Har även migrän och det som funkar bäst mot detta är Ipren. Kan jag ta dessa värktabletter ett par gånger i månaden? Alvedon hjälper mig inte lika bra.
Försiktig general

Generellt gäller att man ska vara försiktig med antiinflammatoriska läkemedel, så kallade NSAID, som Ipren, Voltaren och Naproxen, när man medicinerar med blodtryckssänkande läkemedel som Enalapril. Anledningen är i första hand att de kan minska den blodtryckssänkande effekten av Enalapril men kombinationen medför även en risk för försämrad njurfunktion. Dock är riskerna störst om man tar NSAID regelbundet under en längre tid.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

I ditt fall uppfattar jag det som att du inte behöver ta mer än någon enstaka tablett ett par gånger i månaden, vilket jag inte ser några större risker med. Det faktum att du bara tar en blodtryckssänkande medicin och att du står på en låg dos tyder också på att ditt blodtryck endast varit måttligt förhöjt. Mitt råd till dig är ändå att prata med din läkare om dina besvär med migrän.

Det finns blodtryckssänkande läkemedel som också har förebyggande effekt mot migrän, bland annat så kallade angiotensinreceptorblockerare.

Om du har migränanfall flera gånger i månaden kanske det kan vara värt att prova att byta ut din Enalapril mot ett sådant läkemedel för att se om anfallsfrekvensen minskar och du därmed inte heller behöver ta Ipren lika ofta.
Anneli

Här kan du läsa fler frågor till apotekaren Anneli och även ställa din egen >>

Annons