Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Karin blev sjuk av mögel hemma: Tvingades lämna allt

01 nov, 2017 
Redaktionen
Läkarna hittade ingen orsak till att Karin blev allt sjukare. Hon åt rätt, tränade. Efter år av lidande visade det sig att orsaken fanns dold i hennes eget hem.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Under de första tio åren av Karin Fredrikssons sjukdomshistoria blev hon kallad hypokondriker. Läkarna kunde omöjligt hitta orsaken till hennes illamående, ständiga huvudvärk, extrema trötthet, nedstämdhet och smärtor och värk i hela kroppen.

När det var som värst var hon bara vaken en timme om dagen. Hon tänkte då att hon lika gärna kunde vara orkeslös någon annanstans. Men varje gång hon åkte bort mådde hon bättre och varje gång hon kom hem blev hon sämre igen. Det var då hon insåg att det var lägenheten som gjorde henne sjuk.

– Många andra i samma situation har fått diagnoser som hypotyreos, fibromyalgi, IBS, ME, parkinson och olika neurologiska diagnoser, när det egentligen handlar om mögel, berättar Karin.

Sjukdom orsakad av mögel

Karin är i dag en välbalanserad kvinna. Men vägen till hälsa har varit lång, brokig och oerhört påfrestande. Hon bor nu i en frisk trea på Södermalm där hon fortfarande läker från många år av svår sjukdom, orsakad av mögel.

Annons

–  Jag var sjuk så länge trots att jag gjorde allt rätt; åt rätt mat, tränade, åt tillskott, men jag blev bara sjukare, berättar Karin.

–  Först förstod jag inte, jag visste inte att man kunde bli sjuk av mögel. Det tog tid innan jag kom in på mögelspåret. Det finns dåligt med information här i Sverige, men jag har förmågan att hitta rätt folk, jag hittade bland annat personer i USA som var duktiga på mögel.

Mätning i lägenheten

Karin pratade med sin hyresvärd och lyckades driva igenom en mätning av hennes lägenhet. En av de anlitade var mycket påläst på just mögel i fastigheter. Han talade om att bara en fuktmätning inte skulle ge det resultat hon var ute efter, och att han genast kunde konstatera efter sina många år i branschen att hon hade mögel i lägenheten. Han satte in en apparat i vardagsrummet, stängde ventiler och dörrar.

Annons

Resultatet – ett trettonsidigt protokoll med olika ämnen i luften.

–  Möglet kom ifrån källaren, men det sprider sig. Även mina grannar var sjuka. Mögel bryter ned en gradvis och blir man sjuk, stannar man hemma och blir ännu sjukare. Många får diagnoser som hypotyreos, fibromyalgi, IBS, och ME, när det egentligen handlar om mögel, berättar Karin.

Evakueringslägenhet

När hon väl förstod att det var lägenheten som gjorde henne sjuk, lyckades hon få en evakueringslägenhet inte långt från sin dåvarande lägenhet. På inrådan från kunniga inom ämnet, tillsammans med faktumet att hon var väldigt sjuk, beslutade hon sig för att lämna alla sina tillhörigheter bakom sig.

–  Jag var tvungen att flytta ut på rätt sätt och inte ta något med mig alls. Jag flyttade in i min nya lägenhet enbart med en ny uppblåsbar madrass, en tallrik och en gaffel. Bakom mig lämnade jag ett bibliotek jag byggt upp som var värt några hundratusen kronor, tolv års konstnärsverksamhet, morfars snickerier och alla organiska material som möbler och böcker. Det var traumatiskt. Jag flyttade till en evakueringslägenhet tvärs över gatan, men var tvungen att gå tillbaka till lägenheten och slänga allt.

Annons

Inte längre så trött

Sakta men säkert, när allt var slängt och Karin inte längre behövde vistas i den gamla lägenheten, började hon må bättre. Det första hon märkte var att den extrema tröttheten började avta.

Nu för tiden är Karin på grund av sina erfarenheter anlitad av många med liknande problem, som fortfarande inte kommit fram till orsaken. En svårighet med att diagnostisera och behandla de här hälsoproblemen är att den traditionella sjukvården inte har några mätinstrument för mögeltoxiner.

–  Det jag råder dem som kommer till mig är att flytta. Det finns helt enkelt inget annat sätt. Det är svårt för många att förstå och acceptera det. Kroppen har en fantastisk förmåga till att läka och när man kommer till ett nytt friskt boende är det bäst att lita på den och lugna ned hela systemet.

Annons

Läs också: Så får du bort fukt och lukt från garderoben – med ris

Kemisk intolerans

Trots att Karin idag mår mycket bättre är hon väldigt känslig.

– Jag reagerar på en gång i mögelmiljöer, kan känna redan i en trappuppgång om där finns mögel i huset. Jag får en brännande känsla i luftvägarna, ont i huvudet, mår illa, blir grinig, aggressiv, trött och dålig i magen –  alla symptom kommer tillbaka men inte lika starkt. Jag kan inte vara i mögelmiljöer, men har accepterat känsligheten. Jag har också utvecklat kemisk intolerans, MCS, vilka många gör som varit mögelutsatta. Jag tål till exempel inga parfymer och parfymerade produkter.

Kan testa själv

Karin berättar också att det nu finns ett mätinstrument för att testa sin miljö, som bland annat går att beställa på nätet.

–  Om man misstänker att man bor i en dålig hemmiljö, prova och bo någon annanstans i några veckor och flytta sen hem och se hur man mår. Men man måste så klart flytta till en mögelfri miljö.

Annons

Karin har byggt upp ett nytt liv och trots att det varit en lång och bitvis mycket smärtsam resa är hon glad.

–  Jag har fått ett liv. Och jag har sparat kvittona, det kostade mig ungefär 30 000 kronor att möblera en trea. Man får ta det lite pö om pö. Vill man ha ett liv får man ta konsekvenserna, även om det är brutalt.

Fakta mögel

Mögel är små mikroskopiska svampar som växer i flercelliga trådar. Deras huvudsakliga uppgift är att bryta ner dött material, vilket gör dem viktiga i det naturliga ekosystemet, men de kan också växa i levande organismer.

Det finns många typer av mögel, en del är helt ofarliga och används vid framställning av till exempel dessertostar och en del öl och vin. Vi har även mögel att tacka för antibiotika.

Men mögel kan också vara dåligt för människor. Det mögel vi ska se upp för är det som växer i fuktiga byggnader eller byggnader som har varit fuktiga. Även mögel som slutat växa och byggnader som torkat upp, kan ge hälsoproblem.

Det är omöjligt att med blotta ögat avgöra vad det är för typ av mögel, om det kan producera gifter som är farliga för oss människor. Har man någon typ av mögelpåväxt är det bra att ta kontakt med kunniga experter. Mögelpåväxt kan finnas trots att man inte kan se eller känna lukten av den.

Av Pia Andrea
Foto: Jessica Lund, privat

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons