Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Läsaren vädjade: Snälla, hjälp mig!

01 feb, 2022 
Malin Gavelin
Malin Gavelin krönika om gynvården, hur svårt det är att hitta tid och mottagning.
Som journalist var Malin van vid samtal från läsare och att hjälpa Ann-Marie borde inte ta så lång tid. Men att hitta en gynekolog visade sig vara lättare sagt än gjort.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hon ringde mig en fredag strax före lunch. Vi kan kalla henne Ann-Marie. Rösten var lågmäld, artig och urskuldande. ”Jag är så ledsen om jag stör. Jag vet att jag inte borde ringa dig i det här ärendet, men jag vet faktiskt inte alls vart jag ska vända mig”

Frågan blev hängande i luften en stund. Den andades desperation. Frustration.

Som journalist på en av landets största veckotidningar var jag van vid att få samtal om stort och smått och försäkrade henne om att jag absolut hade tid att lyssna. Ibland var det precis på det här sättet som våra allra starkaste berättelser nådde redaktionen; via samtal från personer som inte alls trodde att det de hade på hjärtat egentligen var särskilt viktigt. Människor som var vana vid att ingen riktigt hade tid att lyssna.

”Vet du hur man bokar en tid hos en gynekolog i Malmö? Snälla, hjälp mig!”

Frågan blev hängande i luften en stund. Den andades desperation. Frustration. Oro över att allt inte stod rätt till och många dagars, kanske veckors, kamp för att få hjälp med ett privat problem.

Annons

”Jamen, självklart!” svarade jag, lite ställd över det ovanliga i att någon ringde en tidningsredaktion för att boka en läkartid. Men visst, det borde ju ta mig max två minuter att hitta ett namn och nummer till något så grundläggande som en gynekologisk mottagning i landets tredje största stad. Vem vore jag om jag inte kunde hjälpa en äldre medsyster i nöd? Jag klämde fast telefonluren mellan örat och axeln för att frigöra händerna och öppnade webbläsarens sökfönster.

En gynekolog med egen mottagning och lediga tider är en väldigt sällsynt företeelse numera

Jag knappade in gynekolog+Malmö. ”Ungefär var bor du? Jag kan se om jag hittar någon i närheten av dig!” frågade jag tjänstvilligt och snävade in sökningen. Några klick senare ställdes jag för allra första gången inför det faktum att en gynekolog med egen mottagning och lediga tider är en väldigt sällsynt företeelse numera.

På varenda hemsida jag öppnade möttes jag av stora bokstäver i rött och svart. ”Tyvärr tar vi inte emot nybesök”, ”Endast listade patienter”, ”Mottagningen är nedlagd”.

Annons

Jag fick be om Ann-Maries kontaktuppgifter och lovade att återkomma. Många sökningar senare lyckades jag till slut hitta numret till två gynekologer i norra Skåne som åtminstone inte skrev rakt ut att de var överfulla. En bit för Ann-Marie att åka, men det kanske ändå kunde vara okej om besvären var av brådskande karaktär?

Ditt samtal öppnade verkligen mina ögon för ett stort problem inom sjukvården idag.

Jag är så ledsen över att jag inte kunde guida dig till bättre hjälp på nära håll, Ann-Marie! Jag hoppas verkligen att du fick napp eller åtminstone kunde bli hänvisad vidare någonstans där det fanns en ledig tid till dig. Ditt samtal öppnade verkligen mina ögon för ett stort problem inom sjukvården idag – tillgången till jämlik vård, oavsett kön.

För Ann-Marie är långt ifrån ensam. Vår granskning av gynvården i Sverige visar att mängder med kvinnor där ute bollas runt utan att få hjälp med sina mest intima besvär – av den enkla anledningen att de är just kvinnor.

Var med i gynupproret – tillsammans gör vi skillnad!

Skriv under vår namninsamling genom att klicka här. Du kan läsa alla artiklar inom vår granskning av gynvården här.

Följderna för den enskilda kvinnan kan bli katastrofala och de senaste tio åren syns en dramatisk ökning i antalet klagomål till landets patientnämnder från den här patientgruppen. Oupptäckt cancer, livslånga smärtor och trasiga spiraler som vandrar runt i kroppen och perforerar tarmarna. Alla politiker där ute – det här är faktiskt inte värdigt ett modernt samhälle år 2022!

Gynekologen: "Vi riskerar att missa allvarliga saker."Brand logo
Gynekologen: "Vi riskerar att missa allvarliga saker."
Annons