Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Var fjärde kvinna som söker gynvård får aldrig en tid

01 feb, 2022 
Minna Wallén-Widung
En tom gynekologstol inne på en gynekologmottagning.
Många kvinnor upplever att det är svårt att få tag på en tid hos en gynekolog. En undersökning som allas.se genomfört visar att för drygt var fjärde kvinna blir det inte något besök alls.
”Jag orkar inte längre! Kvinnans hälsa är så nedprioriterad att man slutar söka vård”, skriver en av kvinnorna som deltagit i undersökningen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

På flera håll i landet är det svårt att få tag på en ledig gynekologtid och väntetiderna är periodvis väldigt långa, det visar statistik som allas.se har hämtat från Sveriges kommuner och regioners databas väntetider.se.

I exempelvis Värmland var väntetiden för ett första besök hos den gynekologiska öppenvården i snitt 226 dagar i mars 2021. I augusti hade den bara blivit marginellt kortare – 195 dagar.

I Blekinge noterades rekordsiffran 317 dagars väntetid i mars 2021. Även i region Jämtland Härjedalen, Örebro och Norrbotten var väntetiden över hundra dagar vid några tillfällen under året.

Gynekologen berättar: ”Vi riskerar att missa allvarliga saker”

Gynekologen: "Vi riskerar att missa allvarliga saker."Brand logo
Gynekologen: "Vi riskerar att missa allvarliga saker."

Över hälften upplevde det svårt att få en tid

Siffrorna bekräftas av den undersökning som allas.se genomförde under november månad 2021. På vår hemsida deltog 1 432 kvinnor i en enkät där de fick svara på frågor om sina upplevelser av gynekologin. Totalt svarade 795 personer ja på frågan om de upplevt svårigheter att boka en tid hos en gynekolog. Det motsvarar 56 procent.

Annons

På frågan om hur lång tid det tog innan man fick en tid hos gynekologen, svarade drygt 17 procent att de fick tid inom en vecka.

Var med i gynupproret – tillsammans gör vi skillnad!

Skriv under vår namninsamling genom att klicka här. Du kan läsa alla artiklar inom vår granskning av gynvården här.

Ungefär 32 procent svarade att de fick tid inom en månad. Ytterligare 17 procent svarade att de fick en tid inom tre månader, vilket också är tiden för vårdgarantin. För cirka nio procent av deltagarna tog det mer än tre månader.

En bild från en gynekologmottagning, där en gynekolog förbereder instrumenten som behövs för en undersökning. I bakgrunden en patient i gynstolen.
Att få en gynekologtid är inte lätt, det vittnar kvinnorna i undersökningen på allas.se om.

25 procent fick aldrig något besök

Men resten, 353 personer, svarade att det faktiskt inte blev något besök alls. Det motsvarar 25 procent av deltagarna och innebär alltså att en fjärdedel av de som sökte gynekologisk vård aldrig fick det.

Annons

Om de blev nekade eller helt enkelt gav upp för att det var så krångligt att få en tid framgår inte av undersökningen.

Kvinnornas vittnesmål om bristerna i gynvården

Många av kvinnorna i undersökningen upplevde att deras symtom förvärrades under tiden de behövde vänta på en gynekologtid. Flera upplevde också bristande kompetens hos personalen när de väl fick en tid.

Här är några av deras kommentarer:

”Jag hade oupptäckt livmoderhalscancer och fick bara träffa barnmorska som tog prov och sa "allt ser normalt ut" (det gjorde det inte). I och med att barnmorskan tog prov tog det tre månader att få svar. När jag tillsist träffade en gynekolog (en månad efter barnmorskan) FLÖG hon bakåt av chock när hon "tittade in", expressprov togs och saken var i rullning. Men att få tag i gynekologen krävde rundringning och idogt arbete i två månader.”

Annons

”Ja oron och symptomen ökade mycket och på grund av stressad gynekolog fick jag extremt bristfällig hjälp och ombads återkomma ifall symptom förvärrades, d.v.s. ansvaret lades på mig och ingen uppföljning bokades in”.

”Klimakteriebesvär. Finns ingen kompetens. Mådde skit både fysiskt och psykiskt”.

”Jag orkar inte längre! Kvinnans hälsa är så nedprioriterad att man slutar söka vård”.

”Har ökade besvär men orkar inte ta tag i att försöka boka en ny tid. Blir hänvisad till mödrahälsovården men jag är ju inte gravid, jag är ju snart 60 år. Upplever inte att man tar på allvar att det gör ont då de undersöker mig utan de anser att man får stå ut. Ännu räddare efter en skrapning som skulle ta 15 minuter men jag höll på att dö”.

Se också: Vi granskar gynvården i #gynupproret

#gynupproretBrand logo
#gynupproret

Om undersökningen

1432 personer deltog i undersökningen. Av dem angav 575, eller 40 procent, att de var i åldern 40-60 år. Nästan 35 procent var över 60 år och cirka 25 procent var yngre än 40 år.

Svaren samlades in mellan den 12 november och den 1 december 2021 på allas.se.

Annons