Läkemedelsverket förbjuder självtester för covid-19

Provrör med positiva coronatester.

Coronavirus

Science Photo Library
Läkemedelsverket förbjuder nu två hemmatester för covid-19 som säljs till privatpersoner. Anledningen? De anses nämligen vara betydligt mindre pålitliga än de tester som vården gör.

Flera företag har sålt hemmatester för covid-19 till privatpersoner i Sverige. Bland annat har en svensk tandklinik sålt ett hemmatest som heter The Covid-19 Rapid Test Kit. Enligt tandklinken ska testet vara 80 procent säkert och det ska ta cirka 15 minuter att få veta om man är smittad eller inte.

Folkhälsomyndighteten gick tidigare ut och varnade för självtester som ska göras hemma av privatpersoner. Man menar att ett självtest kan visa att man inte har covid-19 trots att man i själva verket har det. Den som använder testet hemma kan ha en pågående virusinfektion och då kan testet visa ett falskt negativt resultat, menar man.

Så tvättar du händerna för att undvika smitta:

De här testerna förbjuds

Man vet ännu inte heller hur bra självtester fungerar för att diagnostisera covid-19-infektion överhuvudtaget. De är inte lika känsliga som de tester man gör inom vården vilket innebär en större sannolikhet att infektionen eller smittan inte syns i självtestet.

”Soldoktorn” Mikael Sandströms tips i coronavirus-tider

Därför har Läkemedelsverket nu beslutat att förbjuda två tester som har marknadsförts av företagen ZandCell AB och Dental Clinic Sweden. Företagen har inte kunnat visa att testerna är säkra och pålitliga, menar man.

Ett test man gör hemma skiljer sig åt från det man gör inom vården, bland annat på grund av att man testar olika saker:

– Hemmatester mäter proteinstrukturerna och de behöver vara höga för att att det ska ge utslag. Det kan ta flera dagar innan man kommer upp i de nivåerna. I sjukvården mäter man istället arvsmassan och de testerna är nära hundraprocentiga, säger Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten till Aftonbladet.

Foto: TT

Mer innehåll hos allas.se: