Linser och bönor: Vilka är egentligen nyttigast?
![](https://static.allas.se/6c813e3f61bbace57c0d8889ee3f8d35e3db7780/_next/static/media/byline-fallback.d5d918c0.png)
Linser och bönor är verkligen riktiga nyttobomber! Här bjuder vi på en liten hälsoguide och tips på användningsområden.
Så nyttiga är olika sorters bönor och linser
Beluga
Linsernas Rolls-Royce som fått sitt namn eftersom de utseendemässigt liknar den ryska kaviaren. Håller ihop bra när de kokas. Passar till: Sallader, soppor, vegetarisk köttfärssås.
Borlotti
Milda, smakrika bönor med lite krämig konsistens. Den lilla spräckligheten på dem försvinner när de kokas. Populära i Italien och Portugal. Passar till: Grytor, soppor, gratänger och bönröra.
Edamame
Unga, gröna sojabönor i balja med en len, nötig smak. Passar till: Kan ätas kalla eller varma. I soppa, wok eller sallader. Förvällda och saltade som snacks.
Kidney
Mörkröda, njurformade bönor med mild smak och fast konsistens. Passar till: Grytor, soppor, kryddig mat som exempelvis texmex.
Adzuki
Små, mjälla bönor med mild, nötig smak. Mer lättsmälta än många andra och lätta att mosa. Passar till: Soppor och grytor, till biffar eller kalla i en sallad. I Asien används de i efterrätter.
Cannelini
Vita bönor med mild krämig smak. Kallas ibland vita kidneybönor. Vanlig i italiensk mat. Passar till: sallader, soppor och grytor.
Fava
Heter också bondbönor men tillhör familjen ärtväxter. Ljusgrön och platt, ligger i ett vitt, segt hölje i platta baljor. Passar till: kan ätas råa i början av säsongen, nykokta med bara salt och olja, eller i röror och grytor.
Puy
Är små grönspräckliga linser med franskt ursprung. Anses av många som de finaste linserna. De håller ihop bra när de kokas. Passar till: Sallader, soppor och grytor. Även till vegetariska biffar och som tillbehör till mat.