Lästips: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Linser och bönor: Vilka är egentligen nyttigast?

11 mar, 2020 
AvCharlotte Kask
Olika typer av bönor och linser uppradade på ett bord.
Rika på fibrer, protein och mineraler – bönor och linser är inte bara goda utan även supernyttiga. Här är några spännande bekantskaper!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Linser och bönor är verkligen riktiga nyttobomber! Här bjuder vi på en liten hälsoguide och tips på användningsområden.

Så nyttiga är olika sorters bönor och linser

Beluga

Linsernas Rolls-Royce som fått sitt namn eftersom de utseendemässigt liknar den ryska kaviaren. Håller ihop bra när de kokas. Passar till: Sallader, soppor, vegetarisk köttfärssås.

Borlotti

Milda, smakrika bönor med lite krämig konsistens. Den lilla spräckligheten på dem försvinner när de kokas. Populära i Italien och Portugal. Passar till: Grytor, soppor, gratänger och bönröra.

Edamame

Unga, gröna sojabönor i balja med en len, nötig smak. Passar till: Kan ätas kalla eller varma. I soppa, wok eller sallader. Förvällda och saltade som snacks.

Kidney

Mörkröda, njurformade bönor med mild smak och fast konsistens. Passar till: Grytor, soppor, kryddig mat som exempelvis texmex.

Annons

Adzuki

Små, mjälla bönor med mild, nötig smak. Mer lättsmälta än många andra och lätta att mosa. Passar till: Soppor och grytor, till biffar eller kalla i en sallad. I Asien används de i efterrätter.

Cannelini

Vita bönor med mild krämig smak. Kallas ibland vita kidneybönor. Vanlig i italiensk mat. Passar till: sallader, soppor och grytor.

Fava

Heter också bondbönor men tillhör familjen ärtväxter. Ljusgrön och platt, ligger i ett vitt, segt hölje i platta baljor. Passar till: kan ätas råa i början av säsongen, nykokta med bara salt och olja, eller i röror och grytor.

Puy

Är små grönspräckliga linser med franskt ursprung. Anses av många som de finaste linserna. De håller ihop bra när de kokas. Passar till: Sallader, soppor och grytor. Även till vegetariska biffar och som tillbehör till mat.

Annons