Lipödem drabbar främst kvinnor

Sue Mellegrim är diplomerad lymfterapeut och legitimerad sjuksköterska och behandlar Lipödem
En ganska okänd, men vanlig sjukdom. Lipödem är en kronisk störning i fettväven som drabbar främst kvinnor och är lätt att missta för övervikt.

Var tionde kvinna tros vara drabbad av lipödem

Sue Mellgrim är diplomerad lymfterapeut och legitimerad sjuksköterska och förklarar vad lipödem är.

– Det är en kronisk, troligen ärftlig, störning i fettväven. Sjukdomen drabbar främst kvinnor och uppstår oftast vid en hormonell förändring, som pubertet, graviditet eller klimakteriet, eller möjligtvis efter ett trauma. Det som händer är att kroppens fettceller plötsligt ökar i storlek över höfterna och benen. Även armarna, speciellt överarmarna, och magen kan vara engagerade, men inte fötter och händer. Många kvinnor får ont i framförallt benen. Fettet trycker till de små perifera lymfkärlen och de små blodkärlen. Lymfsystemet fungerar dåligt eftersom det ligger inklämt och slingrigt i fettvävnaden.

Lipödem antas drabba var tionde kvinna. Varför är den trots det så okänd?

– Det lymfatiska systemet får för lite uppmärksamhet i samtliga vårdutbildningar, vilket gör att kunskapen blir låg totalt sett inom vården. Då sjukdomarna inte är direkt dödliga så saknar de status inom forskningsvärlden. Patienter med lipödem blir därför ofta inte rätt diagnosticerade.

Hur kan lipödem lindras?

– Genom lymfterapi. Det är viktigt att använda kompression för att förhindra cellernas tillväxt och för att hjälpa det ansträngda lymfsystemet. Det kan man göra med kompressionskläder men också med en kompressionsutrustning. Kompressionsbehandlingen lindrar smärtan och hjälper lymfsystemet att ta hand om lymfvätskan som samlats under huden. Lika viktigt är att kunna behandla sig själv varje dag, med självmassage och andningsövningar.

Hur lär man sig lymfterapi och vad gör de för nytta?

– Ibland ordnas det kurser på en del rehabiliteringscentra, men även lymfterapeuten lär ut individuell självbehandling. Rätt andningsteknik skapar en bättre energiförbränning i kroppen och ger maximal syretillförsel till alla celler i kroppen. Massage hjälper till att få i gång det ansträngda lymfsystemet och forslar bort slaggprodukter som samlats mellan fettcellerna under huden.

Varför är fettsugning en bra behandling mot lipödem?

– Lipödemiker har ett friskt lymfsystem i sina djupa kärl. Den stora fettmassan på ben och höfter kan orsaka höft- och knäledsbesvär. Det har visat sig att lipödemiker får mindre ont i benen efter fettsugning.