Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

Malins rosacea försvann med ny behandling

28 aug, 2017 
Katarina Arnstad Elmblad
Malins rosacea försvann med ny behandling
I 20 år prövade Malin allt för att få bukt med sin rodnande, kvissliga hud. När hon gjorde en injektionsbehandling med hyaluronsyra försvann besvären. ”Att slippa sminka över alla blemmor med täckande foundation är en underbar känsla”, säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hudsjukdomen rosacea debuterar vanligen efter 30, men Malin Schulz, som i dag är 44, fick sina första symtom redan när hon var 22. Sedan dess har hon prövat både receptfria och receptbelagda läkemedel i hopp om att de ska hjälpa mot den blemmiga och fnasiga hyn.

Men det är inte mycket som har haft effekt, förutom salvan Soolantra som innehåller den verksamma substansen Ivermektin, samt det mycket potenta läkemedlet Roaccutan. I övrigt har Malin dammsugit marknaden i jakt på preparat som skulle kunna fungera.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Roaccutan har väldigt allvarliga biverkningar och jag skulle aldrig drömma om att ta den medicinen igen. Jag har kastat tusentals kronor i sjön eftersom i princip ingen av alla de crèmer jag beställt på nätet har fungerat, säger Malin, som bor tillsammans med sin man Johan och sonen Marcus i Sälen där hon arbetar som gruppträningsinstruktör, yogainstruktör och personlig tränare.

Luftkonditionering gör huden torr

Arbetsmiljön på gymmet, där man har luftkonditioneringen på för jämnan, är inte optimal för en person med rosacea.

Annons

– Luften gör min hud torr och fnasig och jag får ständigt smörja in mig, säger Malin.

Förra hösten fick hon rådet att testa Juvederm Volite, en behandling där hyaluronsyra injiceras på flera punkter i hudens vävnad som på så vis får en rejäl fuktboost.

– Jag hade inte alls förväntat mig att behandlingen skulle ha en positiv effekt på rosacean. Jag ville bara att huden skulle fuktas upp ordentligt, men jag märkte ganska omgående att rodnaden minskade och att kvisslorna försvann. Huden fick en lyster som jag inte upplevt sedan rosacean bröt ut. Att äntligen få känna sig fin i hyn och slippa sminka över alla blemmor med täckande foundation var en underbar känsla, säger Malin som fick sina första injektioner i november förra året.

Påverkar psykiskt

Efter ett par veckor märkte hon hur rodnaden gick ner och kvisslorna liksom drunknade i den fuktbombade huden. Även maken, svärmor och väninnorna såg förändringen och berömde Malin för att hennes hy blivit så bra.

Annons

Att få känna sig fin har en positiv inverkan mentalt, vilket aldrig får underskattas, menar Malin som inte längre drar sig för att visa sig ute bland folk, även utan smink. Hon tycker att behandlingen är så bra att den borde subventioneras av landstingen.

– Det tror jag är något som alla skulle vinna på i längden. Många upplever sina problem som så svåra att de sjukskriver sig och stannar hemma eftersom de inte vill visa sig ute. Jag tror att det kan gå så långt att man utvecklar en social fobi, säger hon.

Malin Schulz före sin behandling mot rosacea
Malin före behandlingen. Foto: Privat.

För Malin, som dessutom lider av multipel skleros (ms), är det extra skönt att äntligen ha hittat en helt ofarlig behandling som fungerar och som inte ger några biverkningar.

Annons

Hon är tacksam mot kompisen som tipsade henne om behandlingen och även mot sjuksköterskan Jenny Andersson på Art Face i Stockholm som utförde ingreppet.

– Jag känner mig betydligt gladare i dag när jag inte tvingas ge akt på min hy hela tiden. Det syns att huden mår bra. Och rosacean håller sig i schack, säger Malin.

Syran injiceras i ansiktet

När Jenny Andersson började använda hyaluronsyran hade hon ingen aning om att den skulle kunna hjälpa mot rosacea.

– Tanken är att ge huden en ordentlig fuktboost så att hyn återfår sin lyster. Att den dessutom visade sig ha effekt på rosacea var en bonus som jag inte hade kunnat förutse, säger hon.

Hyaluronsyran injiceras på utvalda punkter i ansiktet. Hela ingreppet tar bara ett par minuter. Det tar mellan två och tre veckor innan full effekt uppnåtts och en behandling räcker i cirka nio månader. Efter det rekommenderar Jenny Andersson en påfyllnad hos en certifierad klinik för att problemen inte ska återkomma.

Annons

Vill boka en till behandling

Malin har redan bestämt sig för att boka in en behandling till. Hon tänker inte riskera att få tillbaka sin rosacea.

– Jag är äntligen nöjd med min hud för första gången på över 20 år.

Vad det kostar? Från 3 800 kronor och uppåt. Men även om behandlingen är långt ifrån gratis rekommenderar Malin andra som lider av rocasea att pröva den, om ekonomin tillåter det.

– Visst kostar det, men med tanke på hur fin min hy blivit är sprutorna värda vartenda öre.

Återfuktar huden

Sjuksköterskan Jenny Andersson förklarar att hyaluronsyran, som egentligen är en sockermolekyl, är helt ofarlig och finns naturligt i huden, men bryts ner i takt med att vi blir äldre.

Hon har grubblat en del på hur det kan komma sig att den har en så positiv effekt på rosacea och kommit fram till att inflammationen troligtvis hämmas när huden återfuktas.

– Hyaluronsyran återfuktar torr och flagig hud samt slätar ut skrovlig och knottrig hud och jämnar på så vis ut ojämnheterna, säger Jenny.

Annons

– Jag kan aldrig lova en person som har rosacea att det hjälper, men de som testat upplever att deras hy blivit bättre av behandlingen.

Jenny Andersson, sjuksköterska
Jenny Andersson, sjuksköterska.

Så behandlar man rosacea

Volite –  injektionsbehandling med hyaluronsyra.

Crèmer – till exempel Rozex, Rozasol, Finacea, Soolantra (receptbelagd)

Antibiotika med tetracykliner

Laserbehandling (IPL)

Vad är rosacea?

… en inflammatorisk hudsjukdom som ger utslag och rodnad i ansiktet. Den drabbar omkring 10 procent av den vuxna befolkningen.Vanligast är att den debuterar i 30-årsåldern, även om man kan drabbas både tidigare och senare i livet. Varför vissa drabbas och vad som triggar igång sjukdomen är inte helt klarlagt, men stress tros vara en utlösande faktor, liksom solljus, alkohol och starkt kryddad mat. Ofta sitter hudförändringarna mitt i ansiktet – i pannan, på näsan, kinderna eller hakan – och ibland blir huden runt ögonen röd och irriterad. Rosacea förväxlas ibland med akne och drabbar något fler kvinnor än män.

Symtom rosacea:

Hetta och stickningar i huden

Vidgade ytliga blodkärl

Röd hud

Små varfyllda blåsor

Grova porer

Förstorade talgkörtlar

Källa: 1177.se

Läs också: Ann-Christine: Alla prover var bra – men jag hade ingen ork… 

Ann-Christine Reimer fick tillslut diagnosen hypotyreos
Annons