Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Många kvinnor lider av njursvikt utan att veta om det

09 aug, 2018 
Många lider av njursvikt utan att veta om det
Njursjukdomar är tysta sjukdomar som ofta inte ger några symtom. Minst 240 000 kvinnor i Sverige kan lida av njursvikt utan att veta om det.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Över en halv miljon män och kvinnor i Sverige har kronisk njursvikt, enligt en färsk studie från Karolinska Institutet. Men det stora flertalet vet inte om det.

–  Att njursvikt kallas för en tyst sjukdom beror på att den inte ger några symtom. Varningstecknen kommer först vid ett senare stadium. Njurarna har en reservkapacitet att ta av och precis som vid tyst kronisk njursvikt ger det inga symtom i kroppen, säger Marie Evans, njurforskare på Karolinska Institutet.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Studien visar att bara 14 procent av dem som bär på sjukdomen har fått en diagnos eller blivit remitterade till specialist. Det betyder att drygt en halv miljon män och kvinnor kan ha njursvikt utan att veta om det. Men mäns njursjukdomar upptäcks betydligt oftare än kvinnors.

–  Kvinnor har 43 procents lägre chans att få diagnosen och bli remitterade till specialist, trots att det är ungefär lika vanligt hos båda könen, säger Marie.

Annons

Symptom för njursvikt

Njurarna kan drabbas av många olika sjukdomar, som njursten och cancer. Då drabbas bara den ena njuren och det går ofta att operera. Medicinska njursjukdomar är kroniska och drabbar bägge njurarna. Vanliga orsaker är diabetes typ 1 och 2, högt blodtryck och åderförkalkning, så kallade vällevnadssjukdomar. Det kan dröja flera år innan man börjar känna av symtomen. Då kan njurfunktionen redan ha minskat med mer än hälften.

– Förloppet är långsamt. Det kan ta mellan 10 och 20 år från första sjukdomstecknet till att njurfunktionen minskat till under tio procent och man behöver dialys eller njurtransplantation.

Högt blodtryck är det vanligaste tecknet på att njurarna inte fungerar som de ska.

– Så småningom tillkommer illamående och besvärande klåda. Vätska samlas i kroppen och ger andnöd och svullna ben. Man kan få rubbningar i hjärtrytmen på grund av höga kaliumvärden och man blöder lättare eftersom blodplättarnas funktion fungerar sämre.

Annons

Gå på hälsokontroll

Njurarna har stor betydelse för hälsan. De renar vårt blod genom att ta bort restprodukter som vi sedan kissar ut. Förutom att rena blodet så bildar njurarna hormoner, reglerar blodtrycket, stimulerar bildningen av röda blodkroppar och aktiverar vitamin D. Ett hälsosamt liv är en av de viktigaste friskfaktorerna.

– Att leva hälsosamt, motionera, hålla vikten, ha ett balanserat kostintag och att inte röka minskar risken att drabbas, säger Marie Evans.

Att så många kvinnor går med obehandlad njursvikt är ett mysterium, menar hon. Många drar sig för att söka hjälp för trötthet och illamående. Men att upptäcka njursjukdom i tid kan vara helt avgörande för en lyckad behandling.

– Allra enklast är att gå på regelbundna hälsokontroller. Det räcker med ett urinprov, i kombination med ett blodprov, för att spåra tecken på nedsatt njurfunktion.■

2017 rekordår för njurtransplantioner

Förra året fick 474 njursjuka en ny njure med njurar från både avlidna och levande donatorer. Det är rekord och en ökning med tio procent.

Text: Margaretha Eldh
Foto: IBL/Shutterstock

Läs också:

Bethina fick en njure av sin bästa vän

Annons