Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Många skulle må bättre av att äta glutenfritt

16 jan, 2015 
Sofia Gerholm
Lugnare mage, bättre sömn och mer energi. Det är några av hälsovinsterna man kan få när man minskar eller utesluter gluten ur sin kost. ”Många personer skulle må bättre om de slutade äta gluten” säger dietisten Sofia Antonsson.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Kosten är tillsammans med sömn och motion den viktigaste faktorn för att kroppen ska må bra. I sitt jobb som dietist hjälper Sofia Antonsson varje dag människor att leva ett friskare liv med en sundare mathållning. Hon möter personer med allt från IBS, celiaki och viktproblem till hormonrubbningar, reumatism och depressioner.

– Det kommer fler och fler patienter med besvär som är helt eller delvis kopplade till gluten, och jag ser att de blir bättre när de byter till en glutenfri kost, berättar hon.

Inflammatoriskt livsmedel

De senaste åren har det kommit mycket forskning som visar att gluten kan vara skadligt för kroppen, och det har skrivits uppmärksammade böcker och artiklar i ämnet.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Gluten är ett av de inflammatoriska livsmedlen. Det innebär att det kan inflammera tarmarna och försämra näringsupptaget i kroppen, förklarar Sofia.

Annons

– Fler och fler väljer att äta glutenfritt. I USA är det en tydlig trend, och det kommer att växa även här. Det hänger ihop med den allmänna tränings- och hälsotrenden. Folk är helt enkelt mer medvetna om vad de stoppar i sig.

Kan vem som välja bort gluten i maten?

– Ja, i princip – om det inte gäller barn eller en person med t ex misstänkt celiaki. Innan man provar glutenfri kost ska man ALLTID göra ett test för glutenintolerans hos läkaren. Därefter är det fritt fram.

Läs också: Apotekets självtester för hälsan – så funkar de!

– Minska eller uteslut vete, korn och råg ur kosten. Det vill säga det som vanligtvis finns i bröd, kakor, pasta, gröt, müsli, gryn osv. Vanligt mjöl innehåller fibrer och vitaminer, och det är viktigt att äta en allsidig och varierad kost så att man får i sig alla viktiga näringsämnen. Se därför till att byta ut och ersätta det du tar bort. På nätet finns massor av bra information och forum.

Annons

– Är du glutenintolerant ska du helt undvika alla sädesslag, även havre, om det inte är så kallad ren havre som inte har spår av gluten. Du får börja lusläsa innehållsförteckningar och lära dig ett antal ord på vad du inte tål.

Hur börjar man enklast?

– Sätt inte igång ditt nya liv med att köpa hela glutenfria hyllan i mataffären. Börja t ex med frukostmålet och gör en egen müsli och baka en enkel filmjölkslimpa med glutenfritt mjöl. Sen kan du utöka din glutenfria kost vartefter. För gärna mat- och symtomdagbok så att du märker om du får några resultat.

Prova dig fram

– Man kan säga att det finns två typer av glutenfri kost. Den ena är naturligt glutenfria livsmedel som fisk, kött, ägg, quinoa, potatis, ris, bovete, grönsaker. Den andra är glutenfria ersättningsvaror som mjölmixer, glutenfri pasta, pajdegar.

Annons

– Numera finns ett stort utbud av glutenfritt i mataffärerna, och mycket har blivit både billigare och godare. Men många innehåller andra tillsatser som, om man är känslig, kan ge andra besvär. Prova dig fram!

Den som inte har en diagnos och bara vill äta lite nyttigare utan gluten kan välja att äta glutenfritt light, tycker Sofia.

– Du kanske inte behöver vara nolltolerant, men byter ut pasta och bröd. Och när du väljer att äta mat med gluten, se till att du väljer bra produkter.

Varför mår man bättre om man äter glutenfritt?

– Det som händer i kroppen när man slutar äta gluten är att tarmslemhinnan mår bättre. Då tar vi upp näringen bättre. Många märker snart att det ger mer energi och bättre sömn. Andra effekter kan vara bättre hår och hy, och en lugnare, mindre svullen och uppblåst mage.

– När inflammationen dämpas fungerar även hormonsystemet bättre, vilket kan stärka kroppen och underlätta besvären i en rad sjukdomar. Men i många fall är gluten bara en del av problemet. När det kommer till exempelvis IBS finns även andra livsmedel som orsakar besvär.

Annons

Varför är det många kvinnor som väljer glutenfritt?

– Kvinnor är en överrepresenterad grupp när det gäller mag- och tarmproblem och har mycket att vinna på att prova en kost utan gluten.

– Men detta är en allmän, tydlig trend. Vi ser fler böcker, kokböcker, forum om att leva ett glutenfritt liv. Jag tror att fler och fler kommer att upptäcka att de mår mycket bättre av att äta mindre gluten.

Av: Susanne B Olsson

Foto: Mikaela Lindholm

Fakta om glutenfri kost

Vilka bör inte äta glutenfri kost?– Om du misstänker att du har celiaki ska du INTE sluta med gluten utan att först gå till läkare. Det kan bli svårt att göra en utredning om du slutar med gluten innan du söker hjälp. Det kan bli svårt att göra en utredning om du slutar med gluten innan du söker hjälp.Tips på nyttigt mjöl för känsliga magarLäs mer

Annons

– Vid blod i avföringen, ofrivillig viktnedgång och feber ska du också söka läkarvård.

– Sedan tycker jag att man alltid ska rådgöra med läkare när det handlar om barn. Man ska inte laborera med barn helt enkelt. Har barnet problem med magen, tarmarna, viktnedgång osv, så undersök först om det är t ex celiaki. Celiaki uppträder ofta tidigt, så var uppmärksam om barn visar symptom.

Om du har celiaki:

* Rådgör med läkare och dietist

* Lär dig de olika orden på innehållsförteckningen

* Gå med i Celiakiförbundet

* Sök information på nätet, t ex Celiakiförbundet, Naturligt glutenfritt , Vårdguiden 1177

sofia-antonsson-svartvit-portrattbild

Det här är dietisten Sofia Antonsson

* är legitimerad dietist och driver egna företaget IBSfri.* har skrivit boken Lugn mage med god mat – kokboken för dig med IBS (Medvetet ätande förlag), och Mer lugn mage med god mat” (Lava förlag).* har själv IBS och har ätit en glutenfri kost sedan många år.Lista: Här är de stora hälsotrenderna just nuLäs mer

Gott & Glutenfritt – baka gott med vår webbguide!

gott och glutenfritt

Äntligen en komplett och fullmatad onlinekurs för dig som vill veta allt om glutenintolerans och glutenfria matval!

Annons

Vi har samlat information om kosthållning, medicin & hälsa och andra värdefulla tips – och givetvis mängder av härliga och goda recept.

Du får…

● En inspirerande receptbank med 72 recept för hela dagen, både till vardag och fest.

Anneli Andersson, som bloggar på Glutenfria godsaker visar i steg-för-stegfilmer hur du bakar saftiga bullar och bröd.

● Dietisten, Sofia Antonsson svarar på frågor och ger experttips om gluten.

● Du får en stor mjölguide

● Vi ger dig smarta knep för en härligare glutenfri vardag.

Efter kursen kommer du garanterat att känna dig tryggare, mer inspirerad och säker på att lyckas i köket.

Pris: Just nu! 199 kr Ordinarie: 249 kr

knapp ny
Annons