Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Maria Montazami: ”Jag skäms inte för klimakteriet”

27 aug, 2019 
Malin Aunsbjerg
Maria Montazami är med i Svenska Hollywoodfruar 2019
Maria Montazami började misstänka att hon hade hamnat i klimakteriet när hon var nedstämd i flera veckor. ”Vi måste prata om det”, säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Efter att Maria Montazami under flera veckor gått och känt sig nedstämd började hon undra om det var nåt fel på henne. Hon som vanligtvis vaknar upp med ett leende på läpparna och har ett glatt humör kände plötsligt inte igen sig själv.

– Jag var nere, fast jag inte hade något att vara ner för. Och jag kände mig ful och fick dålig självkänsla. Jag var inte glad och skrattade inte när jag var och handlade i affären som jag brukar, folk såg att jag inte var mig själv. Jag tänkte att det här är något nytt som jag inte är van vid, såhär vill jag inte gå runt och känna mig.

Jag kände mig ful och fick dålig självkänsla

Det var när Maria delade med sig av sina nya problem i sin bokklubb som saker föll på plats.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Porträtt av Maria Montazami
Maria Montazami kände sig plötsligt nedstämd och obekväm i sig själv.

–  Då började alla berätta sina historier om nattsvettningar och andra problem. En av mina väninnor har gått med det här i tio år och jag tänkte bara ”varför har du inte sagt nåt?”. Det är ju jätteviktigt. Det är en jättelång tid av vårt liv som vi måste lida i onödan. Det kändes kanske skönt för dem också att prata om det. Det är hemskt  att vi kvinnor inte vet allt detta, det verkar som om det är något att skämmas för. Men jag tänker inte skämmas för det.

Annons

Fick tips av bloggläsare

Maria önskar att hennes gynekolog hade kunnat tagit upp frågan vid tillfälle och förklarat vad man har att vänta sig  i den här åldern. Då behöver det inte komma som en överraskning på samma sätt.

Maria vände sig istället till sina bloggläsare. Hon berättade att hon kände sig olycklig och var rädd att hon hamnat i klimakteriet och fick respons från många andra kvinnor i samma situation.

– Ja, det var en som berättade att hon hade blivit osams med kolleger på jobbet och varit hemsk mot sin man. Och jag fick jättebra tips om att man ska hålla sig aktiv och träna. En del föreslog östrogen. Det funkar ju olika för olika människor.

Förutom humörsvängningarna finns en annan aspekt som oroar Maria, att eventuellt börja fundera över sin femininet i samband med att saker och ting förändras i kroppen.

Det är nåt hemskt med att förlora sin kvinnlighet

– Det är nåt hemskt med att förlora sin kvinnlighet. Nu är ju jag gift och får en kram och har en man som tycker jag är fin, så jag har inte förlorat min än. Men tänk om man är ensam, och inte har någon att dela det med, så förskräckligt. Alla vill ju ha en som kramar en och tycker om en i den är perioden.

Annons

Har dragit ner på champagne

Nu har Maria bokat en tid hos sin gynekolog för att få bekräftat att det handlar om klimakteriet och inget annat. Sen ska hon ta ställning till om hon ska få eventuell behandling. Men hon har redan ändrat livsstil berättar hon.

– Ja, jag har börjat träna ännu mer och slutat dricka alkohol i veckorna. Det känns jätteskönt. Här i USA är det ju så att man dricker champagne när man träffar en väninna klockan fyra på eftermiddagen. Men nu är det bara vin på helgerna. Det är ett stort steg och jag känner mig jätteglad. Sen är det viktigt att tycka om sig själv och acceptera hur man är.

Det här tror jag en man respekterar mer

Maria mår redan bättre men är beredd på att nedstämdheten kan komma tillbaka. Hon är glad att hon har sin älskade Kamran vid sin sida som stöttar henne.

 

 

– Män är ju vana vid att man att man kan vara sur kring mens, och när de frågar ”ska du få din mens nu?” blir man ännu argare. Det här tror jag en man respekterar mer, det är inte något man kan retas om. Det är en helt annan sak, som kommer vara i många år. Jag kan prata om allt med honom.

Annons

”Var inte rädd för att dela det med andra”

Maria Montazami ska även prata med sin mamma för att få veta mer om hur hon upplevt samma period, vilket kan skvallra lite om vad hon själv har att vänta.

Men just nu känner Maria sig glad igen och en viktig del har varit att få dela med andra hur hon upplever sin situation.

– Mitt tips är att gå och få det undersökt – bara det kommer att kännas som en sten faller av din axel. Var inte rädd för att berätta om det och prata med dina väninnor om det. Det är kul att veta andra också ligger där och har nattsvettningar, you are not alone!

Foto: TV3, TT

Annons