Marie hade skärddarknuta – operation löste besvären

Fotproblem skräddarknuta – före och efter operation.

Marie tyckte det var trist att hon hade så ovanligt breda fötter. De smäckra, högklackade skorna som hon ibland kollade på i skoaffärer kunde hon bara ha i sina drömmar. Försökte hon klämma ner fötterna i par sådana gjorde det infernaliskt ont. ”Det är en enda liten punkt, stor som en tumnagel, på utsidan av högerfoten som har gjort ont. Men det har räckt.”
Efter operationen för sin skräddarknuta kan Marie äntligen bära vilka skor hon vill.

Äntligen kan jag ha skorna jag drömt om!

Marie Schulz, 56, minns inte när hon började få obehag. Men i 10–20 år har hon haft problemet som successivt blivit värre.

– Jag har kallat den för min frostknöl, och inte fattat att det inte ska se ut på det viset. Först nu har jag insett att mina fötter inte är så breda, säger Marie som nyligen opererade bort den besvärliga skräddarknutan. För det var en sådan hon hade.

– Jag har fått köpa skor som det varit möjligt att lästa ut, och gått till en skomakare som har gjort en liten bula i lädret där knutan har fått plats. Men efter hand började jag få ont även när jag gick barfota, det kändes som att jag hade en knöl under foten också.

Hon började söka information på internet, och hittade Kaernan-ortopeden i Helsingborg som är specialiserad på fotproblem.

– På deras hemsida beskrivs en rad olika åkommor. Bland annat skräddarknuta, som jag aldrig hört talas om – men jag insåg att det är ju en sådan jag har.

Foten före och efter operationen för skräddarknuta

Hon bokade en tid och fick träffa ortopeden Thomas Anderson, som berättade att skräddarknuta är lätt att operera med gott resultat.

I början av juni var det dags.

– Jag var jätterädd när doktorn skulle bedöva foten, för det vet man ju hur ont det gör. Men det kändes i princip inte alls, och under operationen hade vi trevliga samtal om kultur, resor och annat.

Det hela tog en timme, sedan tog Marie en taxi hem. De två första dagarna låg hon med foten i högläge och tog smärtstillande, men det gjorde aldrig särskilt ont.

– Det var ett svagt molande, som att ha lite huvudvärk i foten.

Läs också: Sju vanliga fotproblem

Hon blev sjukskriven sex veckor, men stannade bara hemma fyra dagar. Sedan återvände hon till jobbet som journalist på Aller media.

– Jag satt på en stol med foten på en låda. Jag hade bandage i en månad, och en specialsko 6–7 veckor eftersom foten var svullen.

Det kan ta upp till sex månader innan svullnaden är helt borta. Sedan kan hon göra vad hon vill.

– Jag frågade när jag kan börja springa igen, och fick svaret: När du känner att du kan. Nu ser jag fram emot att kunna ha vilka skor jag vill. Jag har köpt ett par snygga vinterkängor som står och väntar.

Många smärtsamma fotbesvär botas med enkla operationer

Jag vill verkligen understryka att dessa patienter har fog för att klaga, säger Thomas Anderson

Kvinnor har mer besvär med fötterna än män. Men det beror inte på trånga, spetsiga eller högklackade skor, som en del tror.

Vanliga åkommor som hallux valgus, hammartå och skräddarknuta har genetiska orsaker. Och de orsakar stort lidande för många.

– Jag vill verkligen understryka att dessa patienter har fog för att klaga, säger Thomas Anderson, ortopedspecialist på Kaernan-ortopeden i Helsingborg. Han har inriktat sig på fotkirurgi och opererar 15–20 patienter i veckan.

Operation är i många fall det enda som verkligen hjälper anser han.

– Visst kan man köpa jättebreda skor som inte trycker, så kanske man klarar sig några år. Men inlägg, specialsulor eller så kallade tåspridare botar inte. Så fort man tar bort dem finns problemet där. Jag tycker ofta det är bättre att operera, så kan man ha vilka skor man vill sedan, säger Thomas.

Text: Lilian Ottosson

Bild: Peter Helperin

Mer innehåll hos allas.se: