Marie-Louise botade pirr i benen med magnesium

restless-legs
När Marie-Louise prövade magnesium mot restless legs började det hända saker. Inte bara pirret försvann. Hon fick så mycket kraft att hon kunde börja träna igen.

Marie-Louise Heidling fick sin diagnos restless legs (WED) för cirka tio år sedan.

Tack vare sin medicin har hon inte haft så mycket symtom. Hon har klarat av att leva ett aktivt liv, med arbete på ett demensboende, familj, träning och hund.

Men för något halvår sedan började symtomen komma smygande tillbaka med myrkrypningar, muskelvärk och en tyngdkänsla i benen.

Sockerdricka i benen

– Det var väldigt jobbigt att få tillbaka symtomen. Benen pirrade, jag hade svårt att sitta stilla och jag fick svårt att sova, eftersom det kändes som om jag hade sockerdricka i benen.

– Dessutom har jag ett arbete där jag går och rör mig mycket, vilket inte var så lätt när benen hela tiden värkte.

– Jag kunde heller inte träna så mycket som tidigare, eller ta några längre promenader med hunden, berättar Marie-Louise.

Det var mycket som påverkades i livet för Marie-Louise och någon större lust att höja doseringen på sin medicin hade hon inte.

Så Marie-Louise började leta efter alternativ och i den vevan fick hon syn på en reklam om magnesium i pulverform, Magnesium diasporal.

Marie-Louise ringde sin läkare och frågade om hon kunde prova och det kunde hon.

– Jag började med att ta dubbel dos, eftersom jag hade så stora besvär och ganska snabbt kände jag att blev bättre.

Pirret försvann

– Pirret i benen försvann och jag fick tillbaka min ork, jag kunde börja träna igen. Och jag orkade promenera och träna utan att få ont i benen, det var verkligen stor skillnad, berättar Marie-Louise.

I samråd med sin läkare bestämde sig Marie-Louise för att fortsätta att ta magnesium, i kombination med sin vanliga medicin, i stället för att höja doseringen av medicinen.

– Jag tror att de flesta av oss vill äta så lite mediciner som möjligt och magnesium är en mineral som inte har några skadliga effekter på kroppen, vilket känns väldigt bra.

Dubbel dos

Från att i början ha dubbel dosering äter nu Marie-Louise den rekommenderade doseringen. Periodvis kan hon dubbla dosen om hon känner att besvären ger sig till känna.

– Ibland kan jag känna att det börjar pirra i benen igen, men då dubblar jag bara dosen och då brukar besvären försvinna.

– För min del har det betytt oerhört mycket att jag har blivit hjälpt. Saker som tidigare var ett problem, som till exempel att åka bil längre sträckor eller att sitta still på en biograf, utan att benen hoppade hela tiden, kan jag i dag göra utan svårigheter, säger Marie-Louise.

Av Anna Horn

Läs också:

4 tecken på att du är drabbad av restless leg

10 tips mot myrkrypningar