Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

6 tecken på att du är mentalt utmattad

22 mar, 2021 
Sandra Hiort
Kvinna som verkar vara mentalt utmattad.
Hur vet man om man är mentalt utmattad? Börja med att stämma av mot den här listan, för att se om några punkter stämmer in på dig.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att vara mentalt utmattad kan liknas vid att vara trött men här handlar det istället om att bli trött i huvudet och inte i kroppen.

Ofta blir man extra trött efter att man har fått många intryck, eller om man har fokuserat på en uppgift länge.

Är man stressad under en längre tid är det här också något som brukar hända till slut, det är som att hjärnan tar slut och den behöver återhämta sig för att orka fortsätta vidare.

Se också: Alice föddes med cancer – var täckt av blåmärken

Lilla Alice föddes med cancer – var täckt av blåmärkenBrand logo
Lilla Alice föddes med cancer – var täckt av blåmärken

Här är 6 tecken på att du är mentalt utmattad

Webmd har gjort en lista över tecken på att man är mentalt utmattad, här är några av de vanligaste att hålla koll på.

Annons

1. Du har svårt att få jobbet gjort

Ibland är vi superproduktiva och ibland tar det lite längre tid att få saker gjorda. Det är inget konstigt i sig, det är vanligt att det går upp och ner.

Men när man mest sitter och stirrar framför sig när man egentligen har saker man borde göra, då kan det vara tecken på mental utmattning.

Man får svårt att fokusera på en sak under en längre tid, man känner sig inte motiverad och blir lätt distraherad. Att lösa minsta uppgift kan kännas väldigt svårt och jobbigt.

Mentalt utmattad kvinna som har svårt att få jobb gjort
När man är mentalt utmattad kan minsta uppgift kännas överväldigande.

2. Du gör ohälsosamma val

När du är mentalt trött så är det lättare att göra val som inte är speciellt bra. Delvis för att du är trött och kanske inte riktigt orkar tänka.

Annons

Men det kan också ha att göra med att man blir mer sugen på alkohol, nikotin eller mat med mer socker och fett. För att man vill åt en känsla av lugn eller tröst.

3. Du blir ofta otålig och irriterad

Att vara mentalt utmattad eller trött påverkar humöret. Det kan vara att man inte har lika mycket tålamod som man brukar, eller att man lättare blir irriterad på andra personer.

4. Du känner dig låg och orolig

När man blir mentalt utmattad blir man avtrubbad och kan känna sig avstängd. Halkar man dessutom efter på jobbet och har svårt att hålla sin sociala kontakter så är risken för att man blir låg eller till och med deprimerad större.

Utmattning triggar också oroskänslor i oss, då vi känner en inre stress hela tiden. Kroppen varnar oss för att något är fel men vi vet inte riktigt vad.

mentalt utmattad kvinna som känner oro och känner sig låg
När vi är mentalt trötta känner vi ofta oro och kan lätt bli låga.

5. Du gör oftare misstag

Om vi är mentalt utmattade orkar vi inte hålla fokus, och kan få svårare att minnas saker. Det kan leda till att vi gör fler misstag, och får svårare att rätta till misstagen då vi inte är lika snabbtänkta som vi brukar vara.

6. Du sover dåligt

Även om hjärnan är trött eller utmattad så betyder det inte att den kommer till ro om natten. Det är inte ovanligt att man får sömnproblem, sover oroligt eller har svårt att komma till ro på kvällen, och blir ännu tröttare av det.

Källa: Webmd

Annons