Artikeln innehåller reklamlänkar

Myggbiten? Så här lindrar du sveda och klåda

En kvinna håller en hand om nacken, där hon har flera myggbett.

Foto: Shutterstock/TT

Myggor hör sommaren till – och därmed tyvärr även myggbett. De kliande och svidande betten är allt annat än angenäma, men det finns flera saker du själv kan göra för att lindra dem. Här kommer ett gäng bra tips som är värda att testa!

Få saker är så irriterande som ljudet av små myggor som stör idyllen en ljummen sommarkväll i trädgården eller på balkongen. Samtidigt är det bara att kapitulera och inse fakta – de kliande myggbett är en lika självklar del av den svenska sommaren som regn på midsommar och kulglassen som långsamt smälter efter att man har tappat den på marken.

Varför får man myggbett?

Myggor livnär sig på andras blod. För att få i sig blodet, landar myggan på sin värd och använder sedan sin sugsnabel. Myggan sprutar in sitt saliv i huden, på så vis stelnar inte blodet innan myggan har hunnit suga klart. Det är det salivet vårt immunförsvar reagerar på, och det bildas då rodnader på huden som kliar och svider i någon eller några dagar.

En mygga suger blod på en människa.

Myggor sprutar in sitt saliv i huden, vilket får vårt immunförsvar att reagera – och då uppstår de kliande myggbetten.

Foto: Shutterstock/TT

När försvinner myggbett?

Även om de är irriterande och kan klia något infernaliskt, så är det skönt att veta att myggbett oftast går över av sig själv inom några dagar. Så länge man inte har en överkänslighet mot myggbett klarar man sig med andra ord ganska lindrigt undan, och det är sällan man behöver uppsöka sjukvård på grund av ett myggbett. Varför vissa människor reagerar mer på myggbett än andra är inte känt.

Så undviker du myggbett

För att överhuvudtaget slippa stifta närmare bekantskap med de små blodsugande insekterna, finns det flera saker du kan göra själv. Några exempel är att klä dig i ljusa kläder eftersom myggorna dras till mörka tyger, få bort alla pölar och andra vattensamlingar från din trädgård för att minimera deras chanser att lägga ägg och tända citrondoftande ljus för att skrämma bort dem. Fler tips hittar du här.

Fånga insekterna

Med en elektrisk insektsfångare och myggfångare i form av en lampa med insugningsfunktion blir du kvitt djuren. Fångaren är gjord för inomhusbruk men går även att använda utomhus under bra väderförhållanden för en lugn och trevlig middag.

Läs mer och köp insektsfångaren här (länk till Allas shop)

Myggbett – vad ska man göra?

Om du trots dina ansträngningar att bli av med myggorna, ändå får myggbett finns det flera saker du själv kan göra för att lindra svedan och klådan. På apoteket finns en mängd receptfria salvor du kan köpa och applicera på dina myggbett. Till exempel alsolgel eller aloe vera kan lindra, liksom en svag hydrokortisonsalva. I värre fall kan man testa Xylocainsalva, även den receptfri.

Har du inte tillgång till någon sådan lösning, finns det flera husmorsknep värda att testa när myggorna börjar surra.

Knep för att lindra kliande myggbett:

  • Ta några blöta gurkskivor och låt dem torka över betten.
  • Smula sönder en magnecyl i vatten och smörj sedan över det kliande bettet.
  • Testa att kyla huden med kallt vatten, eller linda in en isbit i lite tyg och håll mot bettet.
  • Din egen saliv kan i vissa fall lindra klådan, och medför ingen risk för infektion.
  • Du kan förebygga och behandla klåda genom att på förhand ta vanlig allergimedicin med antihistaminer. Antihistaminerna gör så att din kropp inte reagerar lika starkt på myggbetten.
  • Ta en sked med salt och rör ner i ett glas med varmt vatten. Badda sedan lösningen på myggbettet.
  • Enligt vissa huskurer fungerar värme bra mot myggbett. Det finns i Asien en gammal tradition av att behandla insektsbett med varma stenar eller ett varmt tygstycke. På apoteket finns en salva, After bite, som innehåller ammoniak och som har en värmande effekt och därmed lindrar symtomen.
  • Något som är viktigt att tänka på när man blir myggbiten är att inte klia på bettet. Kliar du sönder bettet kan det istället förvandlas till ett infekterat sår – och det kan bli betydligt mer besvärligt än ett vanligt myggbett.

Köp myggnät till fönstret

Det är härligt att ha fönster och dörrar öppna under sommaren, men det innebär också att det flyger in flugor, mygg och andra insekter i huset. Häng upp myggnät framför dörrar och fönster som står öppna eller köp färdiga lösningar som är enkla att montera. Det här myggnätet monteras enkelt med de medföljande stiften i ovankant och med kardborre på sidorna.

Vill du ha fler tips om hur du behandlar hudproblem? Titta in hos oss här!

Läs mer och beställ myggnätet här (länk till Allas shop)

Se också: Fem tips för att slippa mygg

Myggan - 5 tips att slippa sommarplågan
1:11

Efter reklamen: Myggan - 5 tips att slippa sommarplågan

(1:11)

Slå på ljud


Källor: 1177 Vårdguiden, Expressen, vårdomsorg.se, NSD, Leva&Bo