Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Elin Gunnarsson: Njut av solen – men kontrollera din hud

02 maj, 2022 
Elin Gunnarsson
Byline Elin Gunnarsson och bild på kvinnas bakhuvud, nacke och axlar med leverfläckar som kollas med ett förstoringsglas.

När solen lockar är det lätt att strunta i larmen om att allt fler drabbas av hudcancer och det är ofta som man missar att skydda sig tillräckligt bra. Det du däremot kan göra är att hålla koll på din huds fläckar och märken.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hej alla soldyrkare!

Jag förstår att ni njuter till max nu, det gjorde jag också förr. Jag älskar fortfarande sol och värme, men jag har blivit försiktigare. Det blir så när man får höra ”du har hudcancer” två gånger på ett år.

Det kändes lite löjligt när jag kom till vårdcentralen med min rosa-röda fläck på vänstra kinden. Jag ville kolla upp den eftersom den långsamt blev större och ibland fjällade. Men vissa dagar syntes den knappt.

Läkaren trodde inte att den var farlig men skickade mig vidare till en specialist för säkerhet skull. Hudläkaren var inte heller oroad men tog en biopsi, ett litet hudprov – för säkerhet skull.

Se också: Här är de vanligaste formerna av cancer i SverigeBrand logo
Se också: Här är de vanligaste formerna av cancer i Sverige

Provsvaret visade att den till synes oskyldiga fläcken var malignt melanom. Hudcancer av värsta sorten, men som tur var i ett tidigt stadie, utan spridning. Ändå krävdes det två operationer innan läkarna var säkra på att alla cancerceller var borta.

Annons

På kontrollen ett år senare visade ett prov att en hudförändring på min bröstkorg var basiliom (basalcellscancer) och även det opererades bort.

Vad vill jag då säga med den här texten, att ni ska sluta njuta av solen? Nej. För jag vet att det funkar oftast inte så, man slutar inte automatiskt med något man gillar bara för att man vet riskerna. Ni kommer inte att sky solen för att den kan vara skadlig.

Ju tidigare cancer upptäcks desto bättre

Och ni vet ju antagligen redan att hudcancer i alla former ökar lavinartat och att man bör undvika att bränna sig, smörja in sig med solkräm med högt spf och helst vistas i skuggan mitt på dagen för att skydda sig. Allt detta visste jag också.

Det jag verkligen vill säga är: Håll regelbundet koll på er hud och alla nya eller förändrade märken och fläckar. Även de som är rosa, liknar eksem eller sår som inte vill läka. Kontrollera helt enkelt din hudkosytm, som de säger inom vården. Och om något verkar konstigt – gå till vårdcentralen och kolla upp det.

Att få besked om att man har hudcancer är inte kul, men ju tidigare den upptäcks, desto bättre är det. För en tidigt upptäckt hudcancer är lätt att behandla.

Se också: Det här är SPF och så använder du detBrand logo
Se också: Det här är SPF och så använder du det
Annons