Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Malignt melanom: Janettes rosa myggbett var hudcancer

21 maj, 2020 
Birgitta Lindvall Wiik
Janette Blomgren vid en stenvägg
Foto: Thomas Carlgren
Av en slump fick doktorn syn på Janette Blomgrens ”kliande myggbett”. Tack vare det hittades hennes hudcancer i tid. Själv hade Janette aldrig ens tänkt tanken – tumören såg inte ut som de bilder hon sett på malignt melanom.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Janette Blomgren, 41, brukade vara en riktig soldyrkare.

– Jag har alltid älskat solen och tycker att det är fräscht att vara brun, säger hon.

Lilla Alice föddes med cancer – var täckt av blåmärkenBrand logo
Lilla Alice föddes med cancer – var täckt av blåmärken

Hon jobbar som flygvärdinna och utbildar sig just nu till personlig tränare. Hon har alltid tränat mycket och minns med fasa hur 1980-talets gymtrend också innebar många timmar under lamporna i solariet.

– Det var aldrig någon som pratade om att det var farligt och alla solade. Som 19-åring jobbade jag ett år på en charterort och låg i solen varje ledig stund. För mig har semester varit detsamma som att hänga vid poolen.

Det var som en sårskorpa jag hela tiden klöste sönder

Janette

Jobbet som flygvärdinna har tagit henne till många varma resmål och under de lediga timmarna tankade hon D-vitaminer under bar himmel, tillsammans med den övriga besättningen. Det var ju så härligt!

– Sådär hade jag nog fortsatt om det inte hade varit för det där läkarbesöket för två år sedan. Jag hade väldigt torr hud på ryggen och tänkte att min husläkare kunde ge mig en effektiv kortisonkräm.

Annons

Det var precis vad doktorn gjorde, men han fick också syn på Janettes ena axel. Doktorn pekade på den och ville titta närmare på en rosa knöl.

Olika sorters prickar

Det är normalt att få fler födelsemärken, så kallades nevus, upp till 30 års ålder. Man bör vara uppmärksam på så kallade leverfläckar som uppträder senare i livet. Andra hudförändringar som tillkommer genom hela livet är så kallade åldersvårtor eller sebboroiska keratoser. De är allt ifrån hudfärgade till brunsvarta, men oftast ljusbruna, bruna eller gråsvarta. Ytan kan vara fetglänsande eller torr och fjällande. Det är inte helt lätt att se skillnad på nevus och åldersvårtor. Åldersvårtor är vanligast i ansiktet, på bröstet och på ryggen och de kan aldrig utvecklas till cancer. En läkare kan oftast med blotta ögat se om hudförändringen är en ofarlig keratos.

För att skilja mellan ett godartat nevus och ett malignt melanom brukar man använda sig av ”ABCDE”-kriterierna:

  • A – Asymmetri
  • B – Oregelbundna kanter (irregular borders)
  • C – Oregelbunden färg (color variation)
  • D –Diameter > 6 mm
  • E – Evolution (förändring över tid)

– Det där är bara ett myggbett eller något, sa jag. Men doktorn skakade på huvudet och frågade om den rosa fläcken kliade. Det gjorde den! Det var som en sårskorpa jag hela tiden klöste sönder.

Annons

Janette fick en remiss till hudspecialisten, men anade fortfarande inte oråd. Hon tog med sig äldste sonen Loke, 10, när hon åkte till hudkliniken i Stockholm. De skulle ha en mysig mamma-son-dag på stan efteråt.

Läkarens besked: ”Du har hudcancer”

Så fort läkaren tittade närmare på Janettes rosa fläck kunde hon säga vad det var.

–”Du har hudcancer”, sa hon och jag fick en chock.

Janette fick veta att hon skulle opereras, man skulle också ta reda på om cancern spridit sig.

– Cancer? Spridning? Skulle jag dö nu? Tankarna snurrade i huvudet och Loke började ställa frågor. Jag ville inte att han skulle få höra allt. Jag ville skydda honom, men grät hela vägen hem.

Janettes tumör opererades och därefter följde en plågsam väntan på besked från patologen, där tumören, och vävnaden runt den, analyserats. Hade cancern spridit sig?

Annons

– Under de där veckorna hade jag otroligt mycket ångest. Jag trodde att jag skulle dö. När samtalet kom var jag i Göteborg i tjänsten. Jag hade varit ute och paddlat med mina pilotkollegor och befann mig i en kioskbutik när det ringde. Jag sjönk ihop på golvet, beredd på det värsta. Lättnaden var enorm över att cancern inte hunnit sprida sig.

Trodde inte fläcken var cancer

Janette säger att hon inte för ett ögonblick trott att den 1,5 centimeter stora, rosa, kliande fläcken på axeln kunde vara cancer. Den såg ju inte alls ut som de bruna pigmentfläckar hon sett på bilder. Men den lilla fläcken kom att förändra hennes liv för alltid.

– Jag får inte sola längre. När jag flög utomlands i tjänsten första gången efteråt lade sig hela besättningen som vanligt vid poolen. Vi var i Dubai och jag måste hitta på något annat att göra.

Annons

Med googles hjälp hittade hon en yogaklass och tog en taxi dit.

– Det var en indisk yoga. Alla deltagarna var kvinnor klädda i burka. Själv hade jag knallrosa linne och orange shorts. Jag undrade var jag hade hamnat och vad jag gett mig in i men det blev en omvälvande upplevelse, en sorts vändpunkt, på många plan. Under den där timmen skrattade jag åt det absurda i situationen, jag grät över livets förgänglighet och under avslappningen somnade jag.

Smörjer in sig med solskyddsfaktor 50

Janette älskar fortfarande att resa och hon trivs i värmen. Men nu smörjer hon sig med solskyddsfaktor 50 och under korta stunder vid poolen ligger hon under ett parasoll.

– Men bäst av allt är att jag, min man, Loke och min yngste son Tom, 8, har börjat semestra på ett helt nytt sätt. Vi åker på utflykter och upplever massor tillsammans under våra resor. Vill jag vara brun använder jag brun utan sol-kräm.

Annons

Janette säger att sjukdomen gjort att hon omvärderat sitt liv.

– Dyra väskor och kläder intresserar mig inte längre. Jag värderar tiden med familjen mer än någonsin förr och uppfyller drömmen om att bli personlig tränare. Mitt liv är faktiskt mycket bättre nu än före cancern.

Janette vill uppmana alla som oroar sig för hudförändringar att gå till doktorn.

– Det är bättre att gå en gång för mycket än en gång för lite. Jag är ett levande bevis på att malignt melanom inte alltid ser ut som en oregelbunden, mörkbrun pigmentfläck.

Läkare Hildur Helgadottir
Hildur Helgadottir är överläkare och hudcancerforskare. Foto: Privat

”Avstå från att ligga och pressa i solen”

En mörk hudfläck som växer, kliar eller blöder ska alltid visas upp för doktorn. Detsamma gäller en förändring som är väldigt olik alla andra märken på kroppen.

Annons

– Märket som sticker ut, ”the ugly duckling”, är en förändring du bör kolla upp, säger Hildur Helgadottir, överläkare och hudcancerforskare vid Karolinska sjukhuset och Karolinska institutet.

”The ugly duckling sign” eller ”den fula ankungen” innebär att en hudfläck sticker ut för ögat och skiljer sig utseendemässigt från de andra leverfläckar eller födelsemärken. Malignt melanoms allvarlighetsgrad mäts i tumörens tjocklek och det handlar om små numerärer. En tidig upptäckt av farliga hudförändringar är viktig. Så länge det maligna melanomet understiger en millimeters tjocklek är prognosen mycket god, och det räcker med att födelsemärket skärs bort med en eller två centimeters marginal.

– Om tumören blivit tjockare än en millimeter opereras och analyseras även närliggande portvaktskörtel. Om det finns cancerceller i lymfkörtlarna röntgas ofta resten av kroppen för att upptäcka eventuell annan spridning, säger Hildur Helgadottir.

Annons

Fler överlever hudcancer

För bara några år sedan var femårsöverlevnaden för spridd hudcancer fem procent. Tack vare nya behandlingsmetoder som immunterapi har överlevnaden ökat till 50 procent. Andra nya behandlingsmetoder med målriktade behandlingar har också bidragit till en effektivare vård av patienter med avancerad malignt melanom.

– Behandlingarna är utvecklade för spridd cancer men under senare tid har vi upptäckt att de nya behandlingsmetoderna också är effektiva för att förhindra återfall. Därför ges de också till dem som är fullt opererade, men har risk för återfall eftersom de opererats för exempelvis lymfkörtelmetastaser.

Hildur Helgadottir säger att det bästa förstås är att förebygga sjukdomen genom att skydda sig från solens skadliga strålar.

– Det betyder inte ett förbud mot att vistas utomhus under sommarhalvåret. Det är hälsosamt och viktigt att vara ute och röra på sig, men avstå från att ligga och pressa i solen med syftet att bli brun!

Annons

Så skyddar du dig

  • Kläder ger det bästa skyddet, så länge de inte blir blöta.
  • Krämer med hög solskyddsfaktor, smörj i tjocka lager och smörj på nytt varannan timme.
  • Undvik solen mellan 11 och 15.
  • Sitt under ett parasoll.
  • Gå inte ut i solen med syftet att bli brun. Ljushyllta personer blir sällan bruna utan att först bli röda. Undvik det!
  • Håll koll på dina prickar. Den som har mer än 100 födelsemärken och prickar som är större än fem millimeter bör vara extra uppmärksam.

Malignt melanom kan utvecklas i befintliga födelsemärken, i nytillkomna märken och i till synes frisk hud. Solskador är den vanligaste orsaken till hudcancer.

– När vi bränner oss i solen startar en stark inflammatorisk process i huden. UV-ljuset ger permanenta DNA-skador. Om mutationen hamnar i gener som styr hur celler delar sig kan cancer uppstå, säger Hildur Helgadottir.

Malignt melanom kan också bero på slump och otur. Förändringarna kan uppträda var som helst på kroppen, till och med under fotsulorna och mellan skinkorna. I de fallen beror sjukdomen inte på en solskada.

Annons

Finns viss ärftlighet av malignt melanom

Det finns också en viss ärftlighet. Hildur Helgadottir forskar bland annat om familjärt malignt melanom och säger att den ärftliga hudcancern, som orsakas av en medfödd mutation i genen CDKN2A, ger en kraftigt förhöjd risk för hudcancer. Mutationen är mycket ovanlig. Utöver det löper den som har en förälder eller ett syskon som drabbats av malignt melanom dubbelt så stor risk att drabbas som normalbefolkningen.

Annons