Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Ny crème mot psoriasis hjälpte Elisabeth på en vecka

25 okt, 2013 
Hemmets redaktion
Elisabeths psoriasis blev bättre med ny kräm
Psoriasis är en av våra stora folksjukdomar och över 300 000 svenskar beräknas lida av den. En av dessa är Elisabeth som tack vare en ny kräm blivit fri från sina plågsamma torrsprickor och sin smärta!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Elisabeth Hanshammar, 69 år, i Staffanstorp utanför Lund, fick veta att hon hade psoriasis vid ett läkarbesök för två år sedan. Sedan dess har hon provat flera av de vanligaste krämerna för att försöka lindra sina plågsamma torrsprickor.

Smärtor av krämen

– Ingen av dem har hjälpt. Jag fick så fruktansvärt ont när jag smorde in mig. Jag fick pressa mig varje gång, hela kroppen sa ”jag vill inte, jag vill inte”, berättar hon.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Smärtorna gjorde att hon hade svårt att motivera sig att hålla sig till det schema som läkaren ordinerat henne.

– Det blev svårt att följa rutinerna i längden. Det var lättare att skippa insmörjningarna lite då och då och följa minsta motståndets lag.

Jämt kletig och kladdig

Dessutom tyckte Elisabeth att de dagliga behandlingarna var rent ut sagt lite äckliga.

– Det var jämt kletigt och kladdigt. Jag fick sova med både strumpor och vantar och det tog himla lång tid innan smörjan gick in i huden. Ofta var huden fortfarande kladdig när jag vaknade på morgonen också.

Annons

Det var då hennes läkare rådde henne att pröva krämen Ovixan.

– Det var som att kliva in i en ny värld. Smärtorna försvann och det tog bara ett par dagar innan effekten syntes på huden också, säger Elisabeth. Dessutom kändes det ingenting när jag smorde in mig och krämen gick jättesnabbt in i huden, den blev faktiskt mjuk och fin efter mindre än en halvtimme.

Till Elisabeths förvåning blev den snabba effekten också varaktig.

– Det var helt fantastiskt. Efter mindre än en vecka visade jag upp händerna för mina väninnor och reaktionen var ju bara ”wow”. Det syntes nästan ingenting av sjukdomen!

Kan brodera igen

I dag smörjer Elisabeth in sig varje kväll och sitter sedan och läser en halvtimme medan hennes Ovixankräm verkar. Sedan kan hon släcka lampan och sova gott. På dagarna använder hon bara vanliga receptfria handkrämer och hon har kunnat börja brodera igen!

Annons

– Det gick inte tidigare, då bara fastnade trådarna i hudflagorna på mina fingrar.

Däremot försöker Elisabeth att undvika vatten så gott hon kan, så disk och andra hushållsgöromål har hon lämnat över på resten av familjen.

– Min man har sett hur jag har kämpat och han har verkligen lidit med mig. Hur jag mådde påverkade honom också. Det gjorde så ont att tårarna rann på oss båda. Men allt det där är borta nu. Jag har inga smärtor längre – och inga sprickor heller!

Kan leva med psoriasis

Elisabeth vet att Ovixan inte får hennes psoriasis att försvinna. Hon får leva med sin sjukdom. Men den nya krämen har gjort tillvaron betydligt lättare – förutsatt att hon inte slarvar med sin behandling.

– Om jag reser bort eller missar av någon annan anledning så märks det direkt. Då kommer klådan och sprickorna tillbaka. Så jag försöker verkligen sköta mig varje dag. Det är det absolut värt!

Psoriasis före och efter
Psoriasis före och efter behandling med kräm.

Läkaren: Ovixan är behagligare än andra krämer

Ovixan är en ny starkt verkande grupp III-glukokortikoid för akut behandling av bl a psoriasis och eksem. Reza Yazdanpanah, överläkare inom hud och estetisk dermatologi vid Ängelholms sjukhus och Dermakliniken i Malmö, svarar här på frågor om krämen.

Annons

Vilken är skillnaden mellan Ovixan och andra krämer?

– Den aktiva kortisonsubstansen är densamma. Men Ovixan har en speciell sammansättning som gör att den inte kladdar utan tränger lätt in i huden och gör behandlingen behaglig för patienten. Den är också doftfri och fri från konserveringsmedel vilket är en fördel eftersom många patienter är överkänsliga och lätt drabbas av kontaktallergier.

Psoriasisläkaren Reza Yazdanpanah
Reza Yazdanpanah.

Hur används den?

– Det handlar om långvarig behandling med ett nertrappande schema och därefter en underhållsbehandling under 4–8 veckor.

Annons

Vad tycker patienterna?

– Erfarenheterna är goda under det dryga år jag har ordinerat krämen. Upplevs en kräm som lättanvänd blir det enklare att följa det schema man fått av sin doktor och resultatet blir då givetvis bättre.

Vad händer om du missar någon behandling?

– Att hoppa över någon dag är inget problem, men du bör följa det schema läkaren har gett dig. Att avbryta en behandling kan straffa sig genom att utslag och rodnader kommer tillbaka.

Vilka patienter kan använda Ovixan?

– Jag rekommenderar den till patienter med kroniska hudsjukdomar som är i behov av mer långsiktig behandling. Inte bara psoriasis utan även atopiska eksem och alla kortisonkänsliga dermatoser.

När ska man undvika att använda den?
– Du ska inte använda starka kortisonkrämer i ansiktet för mycket. På ögonlock och andra känsliga strukturer ska det helt undvikas. Gravida ska inte använda kortisonkräm under längre tid och helst inte alls.

Annons

Finns det några biverkningar?

– Jag har inte sett några på mina Ovixanpatienter. Det finns i stort sätt ingen negativ samverkan med andra läkemedel.

Psoriasis behandlas med kräm
Torrsprickor orsakat av psoriasis behandlas med kräm.

Det här är psoriasis

Psoriasis är en kronisk sjukdom som drabbar huden och ibland lederna. Cirka 300 000 svenskar beräknas ha sjukdomen. Varför man drabbas är läkarna fortfarande osäkra på. Infektioner, slitage på huden och solljus finns ofta med i bilden. Sjukdomen ger röda fjällande utslag eller fläckar, ofta på knän, armbågar, i hårbotten eller underlivet. Men som i Elisabeths fall kan även torrsprickor vara ett symptom.

Annons

I dag finns ingen behandling som botar psoriasis men sjukdomen går däremot att mildra på flera olika sätt. Vid lindrigare psoriasis används oftast utvärtes behandling som mjukgörande salvor, kräm eller ljusbehandling. Mer svårbehandlad psoriasis kräver oftast invärtes behandling (t ex tabletter) eller biologiska läkemedel som är kopior av eller liknar ämnen som redan finns i kroppen och oftast ges som injektioner.

Detta kan du göra själv:

Se över din livsstil. Regelbunden motion, hälsosam vikt och rökstopp kan lindra besvären.

Ta ett bad i varmt, men inte hett, vatten. För att undvika att torka ut huden, bada inte mer än 15 minuter. Efter badet, smörj in lotion medan huden är fuktig. Torr hud kan förvärra symtomen.

Koppla av. Stress och psoriasis har samband. Försök hitta en avslappningsteknik som passar dig.

Undvik starka rengöringsmedel och hushållskemikalier.

Vill du veta mer?

Psoriasisförbundet firar i år femtioårsjubileum. På deras hemsida kan du lära dig mer om sjukdomen. Du kan också ringa på 08-600 36 36.

En annan bra källa är Psoriasisguiden.

Av Anders Sandström
Foto: Gugge Zelander, Shutterstock

Annons