Ny forskning: Hundägare lever längre

Kvinna klappar labrador

Foto: TT/Shutterstock

Att ha hund och ta promenader med den är ett utmärkt sätt att rehabilitera sig efter hjärtinfarkt och stroke, det visar ny svensk forskning. Särskilt bra är hunden för ensamstående!

Rör på dig och motionera om du vill minska risken för stroke! Att promenera, jogga och dansa får ner blodtrycket och minskar stressen, enligt ny forskning vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Ett annat knep är att skaffa sig en hund!

Se också: Assistanshunden Mini hjälper Anna-Maria

3:30

Efter reklamen: Assistanshunden förändrade livet för Anna-Maria

(3:30)

Slå på ljud

Nya studier vid Uppsala universitet visar att hundägare som fått hjärtinfarkt eller stroke har bättre chanser att överleva än drabbade som inte har hund.

– Att ha hund ger sällskap och en mening med livet. Man kommer ut på promenader, träffar andra hundägare, får ett socialt umgänge och mår bättre, säger Tove Fall, veterinär och professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet.

Med hjälp av register har forskarna undersökt hur hundar påverkar hjärthälsa och risk att dö i förtid. De har studerat 3,4 miljoner svenskar i 40-85 års ålder som fått en stroke eller hjärtinfarkt åren 2001-2012, sammanlagt 350 000 personer. De har även använt två olika hundregister för att hitta vilka personer som är hundägare.

Störst effekt för ensamstående med hund

– Allra störst var den positiva effekten för ensamstående med hund. De som fått hjärtinfarkt och var hundägare löpte 31 procent mindre risk att dö i efterföljden av sjukdomen jämfört med ensamstående utan hund, säger Tove Fall.

Tove Fall är veterinär och professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet.

Tove Fall är veterinär och professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet.

Foto: TT

Det är ett extra spännande resultat, menar hon.

Så avslöjar sovställningen ditt husdjurs personlighet

– Vi vet ju att ensamhetskänslor och social isolering är en riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdom och förtida död och det verkar som att sällskapet av hund eller annat husdjur kan lindra ensamhet och bidra till social samvaro. Dessutom måste ensamstående hundägare gå alla promenader själva och fysisk aktivitet är en viktigt rehabilitering efter en hjärt- och kärlsjukdom, säger Tove Fall.

Det kan förklaras med att hundar påverkar ägarens livsstil och välbefinnande positivt

Hon är själv hundägare och vet att det berömda ”hundtricket” fungerar – att hunden öppnar upp för samtal med människor man möter.

– Absolut, man lär känna människor i närheten. Tack vare min hund känner jag många hundägare i kvarteret där jag bor. Jag får även stor respons från människor som beskriver att deras hund är livsviktig, ”den får upp mig ur sängen och ut på promenader”.

Aktiva hundraser ”bäst”

Studien visar också att stora aktiva hundraser, som retrievers, pointers och olika jaktraser hade större positiv effekt på hjärt- och kärlhälsan. Eftersom studien är en så kallad observationsstudie kan forskarna inte bevisa att hundägandet är en direkt orsak till att man lever längre.

Här är de populäraste hundnamnen 2019

– Det kan förklaras med att hundar påverkar ägarens livsstil och välbefinnande positivt. Det kan också vara så att personer som väljer att skaffa hund redan är mer sociala och har lägre risk för hjärtsjukdom, exempelvis tack vare en aktiv livsstil. Det kan vara svårt att mäta, förklarar Tove Fall.

Samtidigt menar hon att hälsofördelarna med att ha hund är så stora att många läkare faktiskt skulle kunna skriva ut ett recept på att skaffa hund till sina patienter.

– Att ha hund ger ägaren mycket motion och struktur på dagen som kan bidra till bättre överlevnad, rehabilitering och välmående.

Se också: Här är de 7 mest populära hundraserna

1:19

Efter reklamen: Här är de 7 mest populära hundarna – är din ras med?

(1:19)

Slå på ljud