Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Så avslöjar sovställningen ditt husdjurs personlighet

15 nov, 2019 
Lovisa Svedlund
Avundsjuka "Väggen" eller trygghetssökande "Knäveckskompisen". Varje kväll somnar miljontals människor med sin fyrbenta vän i sängen. I en ny studie avslöjar forskare vilken personlighet ditt husdjur har, bara utifrån hur din älskling gillar att sova på natten. Och resultatet är bedårande.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Den här hunden ska du skaffa baserat på ditt stjärnteckenBrand logo
Se också: Den här hunden ska du skaffa baserat på ditt stjärntecken

Hur våra lurviga vänner väljer att sova är ingen slump. Nu berättar djurprofessorn Peter Neville i en undersökning av djurhälsosajten Itchpet att ditt djur ofta har en baktanke med hur hon eller han väljer sin position bredvid dig i sängen.

I grunden är det viktigt för djuret att kunna hålla ett vakande öga över oss under natten, förklarar professorn.

Men han har också upptäkt att djuren slår på sin charm för att paxa favoritplatsen i sängen.

Annons

– De lär sig att använda sin attraktionskraft för att träna oss människor till att bemöta deras individuella nattliga behov – och för att få oss ändra våra sovvanor till att passa deras, säger professorn.

I undersökningen med 2000 djurägare visade det sig att två tredjedelar av alla som deltog kröp ihop tillsammans med sitt husdjur i sängen varje kväll. I hela världen är det alltså miljontals människor som sussar bredvid sitt husdjur varje natt.

Vilken personlighet har ditt djur?

Låt oss titta närmare på de tio mest populära sovpositionerna hos djur. Enligt djurbeteende-professor Peter Neville kan det här nämligen säga en hel del om ditt djurs personlighetsdrag.

1. Knäveckskompisen ("The Knee Nuzzle")

Kryper ihop i gropen vid dina knäveck när du ligger i fosterställning.

Varm och omslutande trygghet är det som lockar mest för din fyrbente vän. Det här djuret lämnar gladeligen över ansvaret för sitt välmående till dig, som om han eller hon var valp eller kattunge igen. I den här skyddade miljön behöver din älskling inte ta några beslut och kan bokstavligen sova som en liten bebis.

Annons
The Knee Nuzzle

2. Den trogne ("The Faithful")

Ligger vid fotändan bredvid dina fötter.

Det kan verka som att det här är en rakt igenom plikttrogen vovve eller katt men nej, den vördnadsfulla positionen vid fotändan är bara en bluff. Ofta handlar det faktiskt om att DU ligger i en platskrävande – horisontell – sovställning. Troligen är du också den rastlösa sovtypen. För att parera dina plötsliga rörelser är det här med andra ord det närmsta din lurviga kompis vågar komma.

Annons
The Faithful

3. Donutdelaren ("The Dount Divider")

Kryper ihop till en boll mellan dina vader.

Mindre djur kan uppskatta den här mysiga kontakten med dina ben. Samtidigt är detta också ett smart knep för djuret att få sin ägare att ligga helt still. Både hundar och katter kan höra högre frekvenser av ljud än oss människor och genom att ligga i en ljudisolerad och varm bubbla omringad av ben, kan de också skydda sig från oönskat oväsen som stör sömnen.

Annons
The Dount Divider

4. Väggen ("The Wall")

Lägger sig mellan dig och din partner.

Den här positionen kan vara ett varmt och tryggt val för ditt husdjur, även om det också kan finnas strategiska element inblandade. En hund eller katt som har ett extra starkt band till en person i paret kan inta den här positionen för att hålla den andra på håll. Ditt djur vill försäkra sig om att han eller hon får all tänkbar uppmärksamhet som kan ges från favorithusse- eller matte.

Annons
The Wall

5. Kuddboven ("The Pillow Bandit")

Tar över hela kudden.

En mindre trolig position för ditt djur om du själv snarkar – men den här positionen gillar ofta mindre hundar och katter som vill ha mjukast tänkbara underlag. Så snart kuddboven vaknar insisterar den på att du också borde slå upp ögonen. Ditt ansikte nära nog för en puff med tassen eller våt puss – också känt som det säkraste sättet att omedlebart få matskålen fylld med frukost.

Annons

6. Täckessnusaren ("The Under-Cover Lover")

Det här mörka platsen är ultimat att krypa in i för att få garanterad värme! Men här kombineras också underbara kroppslukter och feromoner till en oemotståndlig doftmatta. Precis som att vissa människor sover bättre under tunga täcken, slappnar även vissa djur av bättre under gosiga sängkläder.

The Under-Cover Lover

7. Kramkompisen ("The Cuddle Bug")

Kryper in under din krokade arm.

I den här positionen kommer husdjuret nära din bröstkorg där han eller hon antagligen känner dina betryggande hjärtslag. Kramkompisen kan mycket väl aspirera på att bli en fullfjädrad kuddbov – där den här positionen är ett gott steg på vägen i övertalningsprojektet att få mer avancerade förmåner.

Annons
The cuddle bug

8. Smygaren ("The Sneak")

Slingrar sig mot huvudändan under natten för att komma närmare ditt huvud.

Här ser vi också en aspirerande kuddbov! Smygaren är troligtvis en ganska bekräftelsesökande själ som mest av allt älskar att snooza nära ditt ansikte, där han eller hon kan höra dina trygga andetag.

the sneak

9. Superhjälten ("The Super Hero")

Lägger sig på mage och slänger ut benen åt alla håll.

Annons

Det här kan vara lite av en kompromissposition för hundar (sällan katter) som vill behålla en trygg kontakt med dig men samtidigt inte få värmeslag. Den här gullisen väljer också sin position för att vara tillgänglig för en massage på huvudet och rygg medan du somnar in. Ditt husdjur kan också välja den här positionen för att enkelt kunna hoppa ner och skydda dig, om något suspekt ljud skulle höras i trappuppgången under natten.

the super hero

10. Ockupanten ("The Octopus")

Du hänger inte riktigt med på hur det händer – men på morgonen har ditt husdjur spridit ut sig i hela sängen medan du själv ligger inklämd i kanten.

Annons

En väldigt vanlig position bland djurägare att hitta sig själv i på morgonen. På kvällen har husdjuret lagt sig till rätta på ett lagom avstånd från sin älskade husse eller matte. Gradvis har ockupanten sedan expanderat under natten, till att i gryningen snarare ta över hela sängen. Kanske tycker ditt djur att det blev lite för varmt i den första positionen? Den här lurven är väl medveten om hur snäll du är – och drar nytta av din godhet. I ditt halvvakna tillstånd har ockupanten under natten sett till att du successivt flyttar dig åt sidan.

the octopus
Annons