Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Så hanterar du sorgen när hunden dör – 5 steg som gör det lättare

28 sep, 2023 
”De är ett kapitel i våra liv, men vi är hela deras bok” är ett ordspråk som klingar äkta för många hundägare.
Vi vill göra våra fyrbenta vänners korta tid på jorden så bra som möjligt, och bandet mellan hund och människa blir därför oerhört starkt.
Lika stark kan tomheten upplevas, efter att du tvingats ta farväl av din hund.
Här kommer en kort guide över hur du kan hantera sorgen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 7 viktiga saker att tänka på om du står nära någon i sorgBrand logo
Se också: 7 viktiga saker att tänka på om du står nära någon i sorg

De är människans bästa vän och de ger oss dagligen sin ovillkorliga kärlek. Inte konstigt att man blir förkrossad den dagen man tvingas ta farväl av sin hund tillika fyrbenta familjemedlem.

Det är en dag som alla hundägare är väl medvetna om kommer att komma, men som man ändå aldrig är riktigt förberedd på. Hur hanterar man den bottenlösa sorgen man känner när man förlorar ett älskat husdjur?

Hur länge kan man sörja en hunds död?

När en hund somnar in kan hemmet, där ni delade många fina stunder, kännas väldigt tomt efteråt. Matskålarna, leksakerna, hundbäddar, koppel och avsaknaden av tassar som springer omkring: alla dessa saker påminner oss om den vän vi förlorat.

Annons

Det är viktigt att påminna sig om att sorg är en väldigt komplex process och att den ser olika ut för oss alla. Låt det ta sin tid.

Enligt Sally Land, terapirådgivare och kolumnist för irländska The Sun, brukar den akuta sorgen efter att ha förlorat ett husdjur generellt mattas av efter tre månader. Sorgsymtom brukar därefter finnas kvar i sex månader till ett år. Om du fortfarande upplever en sorg som hindrar dig från att leva som vanligt efter ett års tid, bör du överväga att söka hjälp från en terapeut eller kurator.

Så hanterar du sorgen efter att ha förlorat ett husdjur

Vidare delar Sally med sig av ett antal råd, eller steg, som kan hjälpa dig i sorgeprocessen efter att du förlorat ett älskat husdjur.

1. Bär inte sorgen ensam:

Sorg bör inte hanteras ensam, det blir lättare om du delar den. Sök stöd hos en nära vän eller någon i familjen. Det kan skänka ovärderlig tröst under den tuffaste tiden.

Om det känns svårt att prata om sorgen med dina närstående kan du vända dig till olika forum och försöka få kontakt med andra hundägare som går eller gått igenom samma sak. Det finns exempelvis många hundgrupper på Facebook som man kan gå med i.

2. Säg farväl:

Det är ingen dum idé att ge dig själv ett ordentligt avslut där du får ta ett sista farväl av ditt husdjur. Det betyder inte att du ska bjuda alla dina nära och kära på begravning, utan snarare planera en högtidlig stund för dig själv eller några av de närmaste. Ni kanske sprider hundens aska på ett vackert ställe som ni brukade besöka tillsammans.

Annons

3. Ge plats åt fina minnen:

Minns de goda stunderna ni delade tillsammans. Sätt upp foton, skapa ett fotoalbum eller engagera dig i något annat kreativt projekt som firar er tid ihop på ett fint sätt.

4. Positiva ritualer:

Det är lätt att undvika att tänka på sådant som framkallar smärtsamma minnen eller känslor av nedstämdhet. Ge dig själv möjlighet att minnas din hunds korta tid på jorden på ett positivt sätt.

Du kan exempelvis plantera ett litet träd eller placera en utsmyckad sten på något av hundens favoritplatser. På så vis har du ett ställe du kan gå till och minnas din vän.

5. Planera för ett nytt husdjur:

Det finns ingen som kan ersätta kärleken för den hund du förlorat, men våga öppna upp dig för tanken att du kan hitta en annan kärlek för ett annat husdjur. En annan hund eller en katt kan dessutom hjälpa dig att finna ro, eftersom du har ett nytt litet liv att ta hand om. Det nya lilla livet kan faktiskt komma att skänka dig mycket glädje och med tiden kommer även ni bygga ett starkt band med varandra.

Börja dock inte planera för ett nytt husdjur innan du känner dig redo. Återigen, påminn dig om att sorg ser olika ut för för oss alla. Låt det ta tid.

PS. Att välkomna ett husdjur in i livet innebär alltid ett ansvar och är inget beslut man bör ta lättvindigt.

Annons