Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Är din hund lycklig? Här är 5 vanliga beteenden hos friska vovvar

20 sep, 2023 
Funderar du ibland över om din älskade hund där hemma är lycklig?
Här är fem vanliga hundbeteenden som glada, trygga och friska vovvar ofta gör.
Så kolla om din fyrbenta vän stämmer in på dessa punkter – då har du inget att oroa dig för på den fronten!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Konstiga vanor hundar anammar från sina ägareBrand logo
Se också: Konstiga vanor hundar anammar från sina ägare

Det är inte ovanligt för oss hundägare att ibland ha dåligt samvete över våra fyrbenta älsklingar. När vi behöver lämna dem ensamma för att gå till jobbet, när vi inte hinner gå extra långa promenader på vardagar eller när vi nekar dem godis.

Är du en av dem som någonsin undrat om din hund är lycklig? Även om våra älskade husdjur (tyvärr) inte kan prata, så kommunicerar de väldigt mycket ändå. Ungefär på samma nivå som en tvååring.

Annons

Det finns några tecken du kan hålla utkik efter – som tyder på att din vovve är en trygg och glad själ!

5 tecken på att din hund mår bra och är lycklig

Hundskådespelaren Willow, av rasen Nova scotia duck tolling retriever, har fått hjälp av sina ägare att skapa ett alldeles eget Instagramkonto som heter @willow_thetoller.

I ett videoinlägg på sociala medieplattformen demonstrerar Willow hur en lycklig jycke, tillfreds med livet, beter sig. Hon listar fem tydliga tecken.

1. Blottar magen för dig

Hundar som är bekväma att blotta sina mest sårbara delar för dig, det vill säga magen, indikerar att de är trygga i ditt sällskap. Att rulla sig på marken är också ett tecken på glädje.

– En glad hund kommer att rulla runt och blotta sin mage för dig. Det är ett tecken på att de är glada och att de litar på dig, berättar Willows ägare.

Annons
En glad och trygg hund har inga problem att blotta magen för sina människor.

2. Söker fysisk kontakt

Om din hund söker fysisk kontakt med dig, är det ett tecken på att de mår bra och känner sig trygga med dig.

Det kan handla om att de stryker sig mot dig, lägger sig nära dig, vilar ansiktet på dig eller lägger sin tass på dig för att få uppmärksamhet.

Willow sover med ansiktet på sin ägares arm. Det känns tryggt med närhet!

3. Zoomies

Får din hund fnatt ibland och bara springer runt runt i någon form av okontrollerat glädjerus (ofta i samband med lek)? Det kan vara så kallade zoomies – och det är något väldigt bra!

Annons

– Zoomies är korta explosioner av energi, som din hund inte kan kontrollera. Forskning har visat att bara glada och friska hundar får zoomies. Så om din hund har zoomies, då gör du allt rätt!, förklarar Willows ägare samtidigt som Willow visar hur ett zoomiesanfall kan se ut på en promenad.

Hundar med zoomies är svåra att fånga på bild.

4. Sover 16 timmar om dagen

Enligt veterinärer sover vuxna hundar, som är friska, omkring 16 timmar per dag, i breda slängar. Om hunden inte sover så mycket kan det vara ett tecken på stress.

Annons

Tiden som hunden sover under dagen är dock individuell och påverkas av faktorer så som storlek, ålder och aktivitetsnivå.

Vuxna hundar ska sova mycket. För lite sömn kan vara tecken på att hunden är stressad.

4. Avslappnad blick

När hunden mår bra och är avslappnad i ditt sällskap syns det i såväl kroppsspråk som i ögonen.

– När en hund är tillfreds är ögonen mjuka och avslappnade. Deras blick kommer var ömsint och vänlig och de bör även blinka ofta.

”Puppy eyes” kan vara svåra att motstå.

Listan som Willows ägare sammanställt i videon på Instagram, lutar sig inte mot någon specifik källa. Men det finns många artiklar, på bland annat veterinärsajten Pet MD, som styrker att det finns underlag i att samtliga fem ”lyckliga hundbeteenden” backas upp av forskning.

Se hela klippet med tollaren Willow här nedan:

Annons