Ny studie: Den här medicinen ser ut att funka mot covid-19

Kollage av coronavirus i närbild och spruta med klar vätska för att illustrera coronamedicin.
En ny studie visar att att ebolaläkemedlet remdesivir kan fungera mot coronaviruset. Redan nu pågår tester med medicinen i Sverige.

Just nu pågår en febril forskarjakt efter ett botemedel och vaccin mot covid-19. Och stora framsteg görs hela tiden, både i Sverige och runt om i världen.

Ebolamedicinen remdesivir, ska enligt WHO vara den mest lovande i kampen mot covid-19, något vi tidigare har skrivit om här: Forskare kan ha hittat ett behandling mot coronaviruset.

Remdesivir verkar fungera mot corona

Läkemedelsverket har dessutom beviljat beredskapslicens för remdesivir i kampen mot covid-19 i Sverige.

Därför fungerar tvål så bra mot virus:

Därför fungerar tvål så bra mot virus
Slå på ljud

– Grunden för att vi tror att läkemedlet skulle kunna ha effekt mot covid-19 är dels in vitro-studier, dels studier av djurmodeller med ett annat coronavirus, det som ger sjukdomen mers, säger Filip Josephson, läkare och utredare vid Läkemedelsverket, till Läkemedelsvärlden.

Nu visar en klinisk studie från USA på positiva resultat när man testat remdesivir på coronasjuka.

I Chicago behandlades 125 coronaviruspatienter med det antivirala läkemedlet – varav 113 var svårt sjuka – och nästan alla kunde skrivas ut från sjukhusen inom en vecka. Det uppger den medicinska tidskriften Statnews.

Remdesivir testas mot corona i Sverige

Förra veckan (den 6 april) uppgav Läkemdelsvärlden att Läkemedelsverket har gett tillstånd för studier på remdesivir i Sverige – och nu har även Etikprövningsmyndigheten lämnat sitt godkännande.

Coronapandemins slut: Här är 4 möjliga scenarier

– Allt är klart för start. Den här veckan kan vi behandla den första patienten, sa då Anders Sönnerborg, professor i infektionsmedicin vid Karolinska institutet.

Studierna ska utvärdera remdesivir hos patienter med måttlig respektive svår covid-19. I Sverige deltar Karolinska universitetssjukhuset, Skånes universitetssjukhus i Lund samt Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Sammanlagt ska de rekrytera omkring 100 covid-19-patienter till två studier, skriver Läkemedelsvärlden.

– Det råder en enorm efterfrågan på att få vara med och olika länder står på kö för att få möjlighet, säger Anders Sönnerborg.

Foto: TT

Anders Tegnell om frun Margit: ”En trygghet”