Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Ny studie: Den här medicinen ser ut att funka mot covid-19

17 apr, 2020 
Anna Sundesten
Kollage av coronavirus i närbild och spruta med klar vätska för att illustrera coronamedicin.
En ny studie visar att att ebolaläkemedlet remdesivir kan fungera mot coronaviruset. Redan nu pågår tester med medicinen i Sverige.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Just nu pågår en febril forskarjakt efter ett botemedel och vaccin mot covid-19. Och stora framsteg görs hela tiden, både i Sverige och runt om i världen.

Ebolamedicinen remdesivir, ska enligt WHO vara den mest lovande i kampen mot covid-19, något vi tidigare har skrivit om här: Forskare kan ha hittat ett behandling mot coronaviruset.

Remdesivir verkar fungera mot corona

Därför fungerar tvål så bra mot virusBrand logo
Därför fungerar tvål så bra mot virus

Förra veckan (den 6 april) uppgav Läkemdelsvärlden att Läkemedelsverket har gett tillstånd för studier på remdesivir i Sverige – och nu har även Etikprövningsmyndigheten lämnat sitt godkännande.

– Allt är klart för start. Den här veckan kan vi behandla den första patienten, sa då Anders Sönnerborg, professor i infektionsmedicin vid Karolinska institutet.

Studierna ska utvärdera remdesivir hos patienter med måttlig respektive svår covid-19. I Sverige deltar Karolinska universitetssjukhuset, Skånes universitetssjukhus i Lund samt Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Sammanlagt ska de rekrytera omkring 100 covid-19-patienter till två studier, skriver Läkemedelsvärlden.

– Det råder en enorm efterfrågan på att få vara med och olika länder står på kö för att få möjlighet, säger Anders Sönnerborg.

Foto: TT

Annons