Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

Ny studie visar att många borstar tänderna på fel sätt

08 feb, 2019 
Redaktionen
Att vara noga med tandborstningen är en vana vi får inpräntat sedan barnsben. Men nu visar en ny amerikansk undersökning att många borstar fel redan från tidig ålder.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Studien analyserade tandborstningsvanorna hos över 5 000 barn och tonåringar, och nästan 40 procent av 3-6-åringarna använde alldeles för mycket tandkräm.

Man kan tro att det snarare borde vara bra att använda lite extra tandkräm, men det finns faktiskt risker med att överdosera tandkräm. För mycket fluor medan tänderna bildas kan orsaka mineraliseringstörningar på tändernas emalj, vilket kan leda till både missfärgning och fläckighet.

Fluor

Fluor är ett ämne som finns naturligt i både mat och vatten – och i tandkräm som hjälper oss att bekämpa karies. Det hjälper också till att ersätta förlorade mineraler i tänderna och göra dem starkare. Tandkräm har genom åren blivit föremål för diverse konspirationsteorier, men de negativa effekterna av tandkräm är ofta överdrivna. I det här fallet är överdosering enbart ett kosmetiskt problem, men ändå en fråga det kan vara värt att vara medveten om.

Undersökningen visade också att över en tredjedel av barnen mellan 3 och 15 år endast borstade tänderna en gång om dagen, istället för de två gånger som rekommenderas.

Annons

Hur mycket tandkräm är lagom då?

Barn upp till två år bör faktiskt endast använda tandkräm motsvarande mängden av ett riskorn. Mellan två till sex års ålder är en mängd stor som en ärta lagom, och för större barn och vuxna är cirka två centimeter en bra måttstock. 

Har man svårt att få barnen att borsta tänderna de rekommenderade två minuterna om dagen, kan man prova lekar som att leta efter matrester från det som barnet ätit under dagen eller låta barnet borsta på dig först. Andra bra hjälpmedel kan vara Bolibompas morgontandborstning på tv, eller appen Borsta Borsta. Gör tandborstningen till en rolig och mysig stund, helt enkelt.

Barn behöver hjälp med tandborstningen upp till tio års ålder och fram tills barnet fyller sex år bör man använda barntandkräm.

Läs också:

Din tandborste kan skada ditt hjärta

Av Nina Nyström/mabra.com

Källa: Folktandvården, CDC.

Foto: TT 

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons