Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblemFästingar

Nya rön: Bär och baljväxter halverar risken för ålderförkalkning

12 jan, 2022 
Lukas Ernryd
Till vänster, hela lingon, till höger baljväxter, linser och ärtor.
En kost bestående av lingon, bönor och bönfibrer har visat sig minska åderförfettning med hälften. Det framkommer i en ny avhandling som presenterats vid Linnéuniversitetet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är forskaren Jiyun Liu, docent i kemi, som undersökt vilka hälsofördelar som finns med att äta en mer växtbaserad kost.

Han har studerat egenskaper och halter av bioaktiva ämnen i bär och baljväxter. Hans forskning, som presenterades i januari 2022, har gjort flera intressanta fynd.

Se också: 8 billiga livsmedel som kan rädda vardagsekonomin

8 billiga livsmedel som kan rädda vardagsekonominBrand logo
8 billiga livsmedel som kan  rädda vardagsekonomin

Bland annat visar studierna att svenska bär och baljväxter är utmärkta källor för polyfenoler som har en skyddande effekt för kroppen. Polyfenoler är organiska färgämnen med stor antioxidantverkan och dessa finns till exempel i frukter, bär, grönsaker, kryddor och kakao.

Än så länge endast testat på möss

Forskaren har använt sig av möss i sina studier. Dels har det varit billigare, men det har inte varit möjligt att träffa så många människor på grund av coronapandemin.

Annons

Mössen fick antingen tillsatser av hela lingon, bruna bönor, kostfibrer från lingon eller polyfenoler ifrån lingonen och de bruna bönorna. Tillsatserna kombinerades med en fettrik kost. Matningen pågick i drygt tio veckor. Syftet var att studera kostens påverkan på åderförfettning – även kallat åderförkalkning – och förändringar i tarmfloran.

Detta blev resultatet

Resultatet visar att kosten med hela lingon, bruna bönor och bönfibrer resulterade i lägre grad av åderförfettning med 50 procent. Det upptäcktes också en positiv påverkan på tarmfloran.

– Mina fynd belyser de gynnsamma effekterna av bär och baljväxter i kosten. Det bör uppmuntra till att öka intaget av växtbaserade livsmedel, men det är viktigt att ha i åtanke att resultaten kommer ifrån en studie med djur och att den behöver bekräftas med ytterligare studier på människor, säger Jiyun Liu i ett pressmeddelande.

Vill du läsa hela forskningsrapporten finns den här.

Detta är åderförfettning

Åderförfettning, eller åderförkalkning, innebär att det har samlats fett på insidan av blodkärlen. Det kan leda till blodpropp och andra hjärt- och kärlsjukdomar, den vanligaste dödsorsaken i Sverige i dag.

Åderförfettning visar inte symtom i början. Man får besvär först när är det har samlats så mycket fett på samma ställe att blodkärlet blivit trångt eller när en propp har lossnat. Då kan du få hjärtinfarkt, kärlkramp i hjärtat eller benen, stroke eller andra besvär.

Risken för åkomman minskas genom att äta nyttigt, sova ordentligt och regelbunden rörelse. Övervikt och rökning kan leda till skador i blodkärlen.

Källa: 1177.se

Se också: 5 livsmedel som inte är så nyttiga som du tror

5 Livsmedel som inte är så nyttiga som du trorBrand logo
5 Livsmedel som inte är så nyttiga som du tror
Annons