Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Nytt läkemedel mot rosacea tar bort rodnaden

21 maj, 2015 
Hemmets redaktion
Äntligen finns en ny medicin mot rosacea
Blossande röda kinder och näsa tillhör hudsjukdomen rosacea. Psykiskt påfrestande tycker många drabbade, men nu finns ett läkemedel som minskar problemen!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den inflammatoriska hudsjukdomen rosacea drabbar omkring tio procent av befolkningen. Rosacea är något vanligare bland kvinnor än män och hos ljushyade personer. Varför man drabbas vet läkarna inte, men en viss ärftlighet förekommer.

Mikael Tarstedt
Överläkare Mikael Tarstedt. Foto: Privat

— Oftast kommer sjukdomen mellan 30- och 40-årsåldern, men man kan också drabbas tidigare och senare i livet, säger Mikael Tarstedt, överläkare vid Hudmottagningen på Karlskoga lasarett.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Till symtomen hör rodnad centralt i ansiktet, utslag, knottror, kvisslor och varblåsor, svullnad, synliga kärlnät och irritation i ögonen. Klåda och stickningar i huden förekommer också.

— Många oroar sig för att få en stor och svullen näsa när de har fått rosacea, men det är mycket ovanligt att drabbas av det. Får man det kommer det sent i förloppet, förklarar Mikael.

Annons

Psykiskt påfrestande

Rosacea är ingen farlig sjukdom, men många upplever rodnaden som psykiskt påfrestande och socialt handikappande och mår dåligt av detta. För första gången finns nu ett läkemedel som tar bort ansiktsrodnaden. Mirvaso, som innehåller brimonidin, är en receptbelagd gel som verkar på en halvtimme med bestående effekt under cirka tolv timmar.

— Tidigare har det inte funnits någon bra behandling, säger Mikael Tarstedt. Mirvaso har en kärlsammandragande effekt som gör att huden bleknar och är ett bra tillskott i behandlingen för vissa personer med rosacea.

Medlet är en lokalt verkande gel med få biverkningar, men klåda och irritation kan förekomma. Det kan användas både dagligen och vid enstaka tillfällen då rodnaden kan kännas besvärande.

— Om du har mest besvär av rodnad kan det räcka att använda Mirvaso, menar Mikael Tarstedt. Men har du även problem med kvisslor, varblåsor och svullnad i huden behöver det oftast kombineras med annan behandling, som crème och antibiotika.

Kvinna före behandling med ny medicin mot rosacea
Före behandling med Mirvaso. Foto: Privat
Kvinna före behandling med ny medicin mot rosacea
30 minuter efter behandling med Mirvaso. Foto: Privat

Misstänker du att du har rosacea bör du söka vård, dels för att konstatera att det verkligen är det, dels för att få rätt behandling.

Annons

— Rosacea finns i både lindriga och svårare former, det är en kronisk hudsjukdom som kräver långvarig behandling. Det finns ingen bot och de flesta behöver därför ständigt ta läkemedel för att hålla sjukdomen i schack, förklarar Mikael Tarstedt.

Sämre på sommaren

Vid lindriga former kan det räcka att använda receptfria crèmer som innehåller metronidazol, t ex Rosazol och Rozex. Det finns en receptbelagd gel som innehåller azelainsyra, Finacea, som också fungerar bra vid lindriga besvär.

Om du har en svårare form behöver crèmen eller gelen oftast kombineras med antibiotika i tablettform för att effektivare behandla inflammationen i huden. Vanligast är preparat med tetracyklin, t ex Tetralysal och Oracea, som tas under en begränsad period.

För de flesta med rosacea innebär sommar och sol försämring.

— Men inte för alla, betonar Mikael Tarstedt. En del kan tycka att de blir bättre under sommartid. Det beror sannolikt på att huden blir brun under sommaren och då syns rodnad och utslag mindre.

Om du tillhör gruppen som försämras av sol bör du vara försiktig och undvika solen så gott det går. Använd gärna solhatt och håll dig i skuggan. Om du ändå utsätts för sol rekommenderas solskyddscrème.

Läs också:

Malins rosacea försvann med ny behandling

Annons