Nytt om coronaviruset: Äldre uppmanas att inte handla mat!

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla över 70 år att stanna hemma.

Gå inte ut och träffa folk, inte ens för att handla mat. Det är Folkhälsomyndighetens råd till alla över 70.

Stanna hemma. Så kan Folkhälsomyndighetens senaste uppmaningar sammanfattas. Framför allt handlar det om alla som känner sig sjuka. Sedan är det ytterligare två saker vi kan göra:

1. Arbeta hemifrån om det finns möjlighet till det

Allt för att minska – och sakta ner – spridningen av coronavirus.

– Det kan ha en betydelse för utvecklingen, särskilt i Stockholm. Det kan vara viktigt, särskilt för sjukvården, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

2. Inte hälsa på äldre personer över 70 år

– Det handlar om att isolera dem så mycket som möjligt under de närmaste veckorna, kanske månaderna, för att minska smittspridningsrisken så mycket som möjligt, säger Anders Tegnell.

Äldre personer ska helst inte ens gå ut och handla, utan överlåta det till andra. Anders Tegnell uppmanar människor att hjälpa sina anhöriga med det, eller höra av sig till kommunen för att höra vad de kan bistå med för service till äldre.

Äldre och kroniskt sjuka är de största riskgrupperna för covid-19. Det är de som drabbas värst, har det visat sig både i Kina och i Italien. I Storbritannien har till och med ett tillfälligt förbud för äldre att gå ut, diskuteras, men det är inte aktuellt här. Det vore att gå för långt, tycker Anders Tegnell.

Se filmen: Så tvättar du händerna för att undvika smitta

Förra veckan klassades covid-19 som en pandemi av WHO, världshälsoorganisationen. Några dagar senare konstaterades det att vi hade samhällspridning av covid-19 i Sverige, det vill säga att smittan sprids mellan personer som inte befunnit sig i riskområden. Klockan 14:00 den 16 mars hade över 1000 personer insjuknat i covid-19 i Sverige och sex av dem avlidit. Hur många som är smittade vet ingen, mer än att det vi ser är toppen av ett isberg.

Men arbete pågår för att få en tydligare bild av antalet smittade.

– Just nu testa alla i sjukvården och vi testar även på äldreboenden. Men vi kommer också gå ut och göra specialtester för att se var vi befinner oss på kurvan, säger Anders Tegnell.

Läs mer om coronaviruset

Hur smittar COVID-19? Och hur kan jag skydda mig? Hur farlig är egentligen en pandemi och vad kan jag själv göra för att hjälpa andra?

Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset och dess spridning.

Läs allt om coronaviruset här

Mer innehåll hos allas.se: