Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Okända matallergin: Hjärtinfarkten var histaminöverdos

07 feb, 2018 
Redaktionen
Får du allergiska besvär utan att riktigt förstå varför? Du kan vara histaminintolerant. Maria fick en sådan kraftig allergi att hon trodde det var en hjärtinfarkt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Maria Olsson, 42 år, jobbar heltid som biträdande butikschef i en leksaksaffär. Hon är gift med Patrik och mamma till fem barn mellan 6 och 17 år. Familjen bor i Onsala utanför Kungsbacka.

Maria har varit allergisk sedan barndomen, mot pollen och många födoämnen som färska frukter, en del grönsaker, nötter. Men det har varit ganska odramatiskt, behandlats med vanliga antihistamintabletter och ibland lite kortison.

Blev röd i ansiktet

Så var det ända till 2015 när Maria kom hem från jobbet och skulle fira bröllopsdag med maken.

– Patrik hade lagat middag. Efter att vi ätit gick vi till en restaurang där jag beställde en kaffedrink. Efter en stund sa Patrik: ”Du är alldeles röd i ansiktet!” Jag gick till damrummet och kollade, då hade jag hela ansiktet fullt med röda nässelutslag. Vi åkte hem, jag tog ett par tabletter, antihistamin och kortison. Utslagen klingade av efter en stund.

Annons

Maria trodde att det kunde varit jordnötterna på restaurangen.

– I efterhand vet jag att det var middagen, med falukorv och tomater, i kombination med alkoholen i drinken som fick histaminhinken att rinna över och orsaka en allergisk reaktion.

Dagen efter, när Maria var ute och handlade, blossade utslagen upp igen. Hon gick in på vårdcentralen vägg i vägg, där de gav henne maxdoser av mediciner.

– Jag gick hem, men efter åtta timmar var det dags igen. Läpparna svullnade, ögonen kliade. Jag ringde 1177 och de rådde mig att åka till akuten. Där blev jag kvar över natten.

Ambulans till akuten

Maria fick med sig kortison, och efter ett par dagar var hon tillbaka på jobbet. Men hon blev tröttare för varje dag.

– Jag kände att något var fel, och en dag kollapsade jag på jobbet. Jag fick frossa och började skaka, det liksom surrade i händerna och kändes som om ansiktet domnade. Det gjorde ont i ena armen och hjärtat rusade. Jag tänkte: Hjärtinfarkt! Och jag är bara 40 år!

Annons

Det blev ambulans till akuten. Alla prover verkade bra men läkarna hade vissa misstankar om ms, multipel skleros. En nervspecialist gjorde grundliga undersökningar med bland annat magnetröntgen och ryggmärgsprov. De visade ingenting.

Maria kom hem efter ett par dagar men kunde inte jobba.

– Jag bara låg, min man fick kolla mig hela tiden, emellanåt var jag helt borta.

Maria beslöt sig för att själv leta efter en förklaring. Hon frågade på sin Facebooksida om någon kände igen symtomen och fick napp: histaminintolerans.

– Jag läste på och det var en aha-upplevelse. Jag kände igen de flesta symtom och bestämde mig för att testa den diet som rekommenderas. Laddade ner listan med livsmedel i grupper från 0 till 3, där noll ska vara riskfria och tre är livsmedel med en del histamininnehåll.

– Jag började med att äta bara ”nollor”. Kokt ris, fryst vit fisk, havssalt, riskakor, vatten. Efter två dagar började de flesta symtom gå bort.

Annons

Lagar mat från grunden

Efter två veckor kände Maria sig friskare och piggare än på 20 år. Hon hade länge gått med vad hon trodde var kronisk ledvärk i rygg, höfter, armbågar och fötter. Hon hade även huvudvärk nästan dagligen.

– Plötsligt var allt borta och har inte kommit tillbaka! Enda gången jag känner av det är om det blivit fel med maten.

Nu är Maria så pass bra att hon inte behöver äta enbart nollor. Ettor går bra, ibland till och med tvåor.

– När jag först såg listan på mat och dryck med högt histamininnehåll blev jag förskräckt. I princip allt som är gott var förbjudet! Men i dag äter jag både gott och varierat. Jag har behållit mitt kaffe, tänker aldrig sluta med det. Jag bakar mitt eget bröd, utan jäst, bara med bakpulver.

Hon äter nu låghistaminkost och avstår från rött kött, skaldjur, alkohol, choklad, fermenterad/inlagd/lagrad mat samt de flesta kryddor och tillsatser.

Annons

Det är viktigt att förvaring och tillagning går rätt till. Hon lagar mat från grunden med rena råvaror och kryddor hon tål. Kyckling och fisk tillagas direkt från frysen och eventuella rester fryses ner omgående.

– Det låter kanske krångligt men är enkelt när man kommit in i det, säger Maria.

Eftersom hon på grund av både allergi och histaminintolerans måste avstå från de flesta grönsaker och frukter tar hon kosttillskott. Det är ett måste.

Fakta histaminintolerans

Bägaren rinner över

Histaminhinken eller cocktaileffekten innebär att man får symtom för att man ätit mat med mycket histamin vid flera måltider under dagen och till slut rinner bägaren över.

Mat som innehåller mycket histamin:

Tonfisk (konserv), makrill, ansjovis, sardeller, sardiner, sill, lagrade ostar, fetaost, lagrade korvar som till exempel salami, rökt skinka.

Annons

Grönsaker: aubergine, avokado, surkål och andra fermenterade grönsaker.

Frukter och bär: hallon, banan, jordgubbar, papaya, russin, svarta vinbär, tranbär, plommon, nektariner, krusbär, dadlar, aprikoser.

Snacks: kryddade chips, ostbågar, chilinötter, ostchips.

Dryck: rödvin.

Mat som kan trigga kroppens egen produktion av histamin:

Ananas, citrusfrukter, choklad, skaldjur, spenat, tomater, äggvita.

Läs också: Symtom på histaminallergi – detta händer

Symtom på histaminallergi.

Av Susanna Hauffman
Foto: Julia Sjöberg

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons